Itt vannak az első kritikák a FIFA 21-ről – igencsak vegyes eredményekkel

Újabb év, újabb FIFA-epizód, lássuk, mennyire sikerült felülmúlni az előző futballszimulátor eredményeit.

Sokan reménykedtek, hogy a next-gen korai időszakában valamilyen bombasztikus FIFA megújulásra számíthatunk, hiszen az elmúlt évek FIFA részei eléggé nyögvenyelős, nem túl jelentős, vagy éppenséggel gyűlölt változtatásokat hoztak. A rajongók most viszont arra számítottak, hogy a PlayStation 5 és Xbox Series X/S konzolok révén talán egyfajta vérfrissítést kaphat a sorozat. A Metacritic oldalon olvasható eredményeket látva azonban alaposan le kell lomboznunk a digitális labdarúgás fanjait – egy két kivételtől eltekintve.

Nézzük tehát az eredményeket:

  • GameSpot: 80\100
  • Game Informer: 78\100
  • Amerikai IGN: 70\100
  • DualShockers: 65\100
  • Gameblog.fr 60/100
  • Telegraph: 60\100

Kezdjük a pozitív eredménnyel: Richard Wakeling igencsak elismerő szavakkal ecsetelte az új FIFA-részt: odáig volt a kooperatív résztől, a Career mode frissítéseitől, és a Volta módtól is. A 8/10-es eredmény a GameSpotnál kimagaslónak is tűnik, ugyanakkor azért azt is megemlítette, hogy az új támadólehetőségekre nincs megfelelő válasz a védelemtől, továbbá az sem tetszett neki, hogy a Career mode-ban rengeteget kell szöszölni a menükben ahelyett, hogy magára az játékélménnyel foglalkozhatnák.

A Game Informer újságírója, Jason Guisao már visszafogottabb volt az új epizód kapcsán: szerinte, bár alaphangon egy élvezetes játékról van szó, viszont azt hozzátette, hogy aki igazi változásokra számított, az ne ebben az FIFA-részben keresse.

Az amerikai IGN-nél dolgozó Simon Cardy igazi a FIFA-szakértőnek számít és nagyon sok időt töltött a játékkal. A 70/100-as értékből talán látható, hogy enyhén szólva nem volt elragadtatva az élménytől. Amit külön kiemelt tesztjében, az a mikrotranzakciós „meglepetésmechanikás” rendszer, amely az állandó balhék ellenére továbbra is ott figyel ebben a FUT 21-ben is és nagyon úgy tűnik, hogy például a Star Wars Battlefront 2-tal ellentétben ezt bizony nem lesz olyan könnyű kioperálni belőle, ha netán a túlzott felhördülés révén úgy döntene az EA, hogy ezt megteszi.

A DualShockers kritikusa, Ricky Frech sem volt elájulva az új FIFA-tól: bár szerinte rengeteg lehetőség lenne benne, viszont az elavult grafikus motorral ezeket már nem lehet megvalósítani. Frech szerint motort kellett volna már váltania az EA Sports-nak – példaként a PES-t hozta fel, amelynél a Konami bátor lépésként Unreal Engine-re cserélte a másik futballsorozat szintén eléggé elavult engine-jét.

A Gameblog.fr írója szerint a FIFA 21 nem rossz, de egyáltalán nem újítja meg a FIFA 20 által kezdeményezett receptet. Nagyon a támadásra összpontosítva a védelem jelentős egyensúlyhiányban szenved, nyitva hagyva a gólokkal töltött meccseket. Ez egy átmeneti opus, amely megtartja az ismert alapokat, hogy ne idegesítse fel a játékosokat, ugyanakkor az igazi újdonságokra a FIFA 22-ben számíthatunk majd.

Végül a Telegraph kritikusa, Dan Silver csapott egyet oda: kritikájában azt emelte ki, hogy „minél több minden változik, annál több marad ugyanolyan”. Hangsúlyozta még, hogy az EA-nak el kellene már gondolkodnia azon, hogy a mikrotranzakciók helyett inkább a tényleges újdonságokkal foglalkozzon, mert előbb vagy utóbb eltűnik az a rajongói tábor, amely hajlandó vagyonokat fizetni ezekért.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu