Monopolhelyzetet teremtett az Amazon, a Google, az Apple és a Facebook

TECH HÍREK – Egy amerikai antitröszt-bizottság egy nagyon kiadós jelentést publikált, és ők lépéseket javasolnak a négy techgigász ellen.

Komolyan gondoljuk: a jelentés, ami itt található, 449 oldalas. Az amerikai képviselők által felállított antitröszt-bizottság azt állítja, hogy mind a négy cég monopolhelyzetet teremtett, ugyanis ez a kvartett „a terjesztés fő csatornái felett átvette az irányítást, és egyfajta kapuőrzőként funkcionálnak”.

A bizottság a Facebookot azért emeli ki, mert a közösségi médiában ez lett az egyeduralkodó (pedig azért főleg a tengerentúl a Twitter is gyakran alkalmazott site – főleg az amerikai politikusokat lehetne erről kérdezni…), de szerintük a Google a keresőmotorok és a hirdetések között rendelkezik túlnyomó előnnyel (alternatívák azért vannak az előbbire – pl. a DuckDuckGo), de a mobilos platformok között is versengésellenes szerződései vannak az Androidon (mondjuk itt az Apple is elmarasztalható lehetne), az Amazon az online piactéren van monopolhelyzetben (mondjuk hazánkban inkább az eBay, Vatera, Jófogás hármasa van előnyben, igaz, nálunk megbukott a magyar „íbéj”), és az Apple a mobilos operációs rendszere, az iOS miatt lett elmarasztalva.

A jelentés szerint az eleinte még nem tökéletes, lesajnált startup cégek, amik anno a status quo ellen felszólaltak, pont olyan monopol cégekké váltak, amik legutóbb csak a vasútépítések és az olajbárók korszakában voltak láthatóak, és bár a társadalom számára előnyt biztosítanak ilyen-olyan szempontból, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google uralmának ára lett: ők futtatják a piacteret, amiben versenyeznek, így másoknak simán csinálhatnak hátrányosabb szabályzatot mint amit maguknak teremtenek, és így csak saját maguknak lesznek felelősek, nem pedig mások előtt.

A jelentés megemlíti az Epic Games vitáját az Apple-Google duóval – itt épp a kapuőrző kifejezést használták a Fortnite ügyében a két techcégre, mert a mobilos fejlesztőknek sokat kell fizetniük, és külön kiemelték azt, hogy az Apple nem engedi az iOS-en a más, őket kikerülő fizetési megoldásokat, vagy az App Store-hoz hasonló alternatívákat.

Ezért is több reformot javasol a bizottság, hogy a non-diszkriminatív előírásokkal a domináns platformok ne erőltessék a fogyasztókra a saját szolgáltatásaikat másokkal szemben, megakadályoznák nekik azt, hogy egyesüljenek, vagy felvásároljanak másokat, a már létező anti-tröszt törvényeket megerősítenék, és az amerikai kongresszusnak több felügyeletet biztosítanának, továbbá a szabályok betartatását is könnyebbé tennék.

Ezek még csak javaslatok – a kongresszusnak el kéne fogadnia őket, mielőtt törvény születhetne mindebből.

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu