Tisztogat az Apple: több tízezer játékot vett le a kínai App Store-ból!

Az új év sok játék eltávolításával kezdődött „az almásoknál”.

A Reuters arról tudósít, hogy a kínai iOS App Store-ból az Apple nem kevesebb mint 39000 (!) játékot törölt le, ugyanis azok nem voltak licencelt termékek. Ez az eddigi legnagyobb törlőroham, és emellé hozzá tudjuk még tenni azt is, hogy más, nem videojátékokhoz köthető applikációk esetében is egy hatalmas eltávolítósdit hajtott végre az Apple: 46000 appot szedtek le. Összesen tehát 85 ezer appot/játékot szedtek le a rendszerről. Ez bizony ijesztően nagy szám.

A Reuters idézte a Qimai-t is (ami egy kutatócég), és erre alapozva a top 1500 fizetős iOS játékból mindössze 74 (!) élte túl az Apple tisztogatását. Ez mindössze öt százalék! Az érintett játékok között van egy pár nevesebb alkotás: Assassin’s Creed: Identity, NBA 2K20…, de itt teljesen jogos lehet a kérdés: az Apple ezt miért is lépte meg? Az Apple eltávolítja ugyanis azokat a címeket, amik nem rendelkeznek érvényes sorozatszámmal (ISBN – International Standard Book Number), amit a kínai sajtóosztály biztosít. Az ottani kormánynak azon része, ami a videojátékok legális publikálásáért felelős – tehát az Apple nem akarja azokat a játékokat elérhetővé tenni, amit a cenzorok nem fogadtak el.

2016-ban egy olyan szabályt hozott a kínai törvénykezés, ami miatt kötelező mindegyik fizetős, illetve mikrotranzakciókkal rendelkező játékok számára a cenzorok révén biztosított elfogadás. Az Android esetében 2016 óta megy is a szabályozás, de az iOS-en voltak jogi kiskapuk – így a fejlesztők ISBN nélkül is kiadhattak a kínai App Store-on játékokat. Az Apple pedig tavaly már figyelmeztette a fejlesztőket, hogy a licencre szükségük lesz – július 31-ig kaptak határidőt, majd utána egy hét alatt 8 ezer játékot szedtek le. Nemrég pedig ismét figyelmeztette őket, hogy december 31-e az utolsó határidő.

Azért ekkora eltávolítósdit idáig még nem láthattunk… egészen eddig.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu