Romló készlethiány a helyzet javulása előtt: pánikvásárlás zajlik

A next-gen konzolokból még idén is erősen érzékelhető lesz a készlethiány, de idővel javulni fog a helyzet.

A Bloomberg arról írt a névtelen, ellátásláncokból származó forrásaira hivatkozva, hogy a kisebb mennyiségben rendelő cégek (ilyen a Sony és a Microsoft is) chiphiánytól fognak szenvedni. Azaz a nagyobb techcégek elhappolják előlük a készleteket, és ez még az idei év végi rohamra is hatással lehet.

A Bloomberg kiemelte, hogy a konzolos készlethiány (ami a PC-s piacon például az Nvidia RTX videókártyáira is hatással lesz!) több tényezőből jött össze, de a legnagyobb bökkenő az ázsiai cégekben rejlik – ők gyártják a fejlettebb félvezetőket (semiconductor), és nem képesek lépést tartani a megnövekedett igényekkel, a koronavírus-világjárvány pedig nem nagyon segít a helyzetükön. (A Sony ennek ellenére is 4,5 millió PlayStation 5-öt szállított ki a boltokba 2020. december 31-éig, és ez hivatalos adat.)

A South China Morning Post is kiemelte, hogy a nagyobb cégek (ilyen például az Apple és a Huawei) egyfajta pánikvásárlásba kezdtek, és elkezdték a készleteket felhalmozni. Will Bright, a perifériákat gyártó Drop társalapítója és termékfelelőse szerint „chiphalmozó versenynek” lehetünk szemtanúi. Neil Mawston, a Strategy Analytics egyik alkalmazottja szerint a járvány okozta távolságtartás a gyárakon belül, továbbá a tabletek, laptopok és az elektronikos autók iránti kereslet miatt az okostelefonokat gyártók évek óta nem látott készlethiánnyal néznek szembe.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. pedig a világ egyik legnagyobb gyártója, és ők tárgyalnak is az ügyről a Qualcommal, a Coming Inc.-kel, illetve Joe Biden kormányának képviselőivel – és ha ők ezt teszik, akkor nagy lehet a baj. A Sony, a Microsoft és a Nintendo jó egy éve küszködnek a készlethiánnyal. És nem véletlenül mondta Hiroki Totoki, a Sony pénzügyi vezetője, hogy nehéz számukra meghúzni a PlayStation 5 gyártását, ha készlethiányuk van a félvezetőkből és egyéb alkatrészekből, de a Sony mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a fogyasztóknak lehetőségük legyen hozzájutni az új konzolhoz, ha erre igényük adódna.

Forrás: PSU, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu