Kaméleonként álcázza magát a puhatestű robot

TECH HÍREK – Koreai mérnökök olyan puha testű robotot építettek, amely kaméleon módjára képes megváltoztatni a színét, hogy beleolvadjon a környezetébe.

 

Seung Hwan Ko, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora a BBC-nek elmondta, hogy a technológia végső felhasználási területe valószínűleg az álcázás lesz, de szerinte a technológia”kozmetikai” célokra is használható lenne, hogy például a ruhák vagy az épületek a környezetükhöz igazodjanak. A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.

A robot színváltó bőrének elkészítéséhez a tudósok „termokróm folyadékkristályos tintát” használtak, amely a hőmérséklet függvényében változtatja a színét, bizonyos „ezüst nanodrótos fűtőelemek” segítségével. Az így kapott színváltozások elég gyorsak voltak ahhoz, hogy „összehasonlíthatóak legyenek az állatoknál tapasztalt fiziológiai színváltozásokkal” – állítják a kutatók.

A robot „bőre” alatt színérzékelők helyezkednek el, amelyek bár képesek reagálni annak a felületnek a színeire amelyen áthalad, az összetett hátterek mintáit még nem tudja utánozni. Ehelyett egy sor előre beprogramozott mintával rendelkezik, amelyek segítenek neki egybeolvadni a környezettel.

Mivel azonban a színváltozást a szintetikus „bőr” melegítése és hűtése okozza, egyes szakértők szerint a környezeti hőmérséklet negatív hatással lehet a gép kaméleonszerű képességeire, arról nem is beszélve, hogy ez csak az optikai tartományban rejtené el a robotot a kíváncsi tekintetek elől, egy hőkamera azonnal lebuktatná szegényt.

Forrás: Nature.com

 

 

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu