Távirányítású, mesterséges intelligencia által is irányított gyilkológép ölte meg az iráni atomtudóst

TECH HÍREK – Az izraeli titkosszolgálat emberei már évek óta meg akarták ölni Irán vezető atomtudósát. Aztán kitalálták, hogyan tehetik ezt meg ügynökök nélkül, hogy ne mondjuk, home office-ból.

 

Irán vezető atomfizikusa hajnal előtt egy órával ébredt, mint a legtöbb napon. Aznap délután feleségével együtt elhagyta a Kaszpi-tenger partján álló nyaralójukat, és a Teherántól keletre fekvő Absardban található vidéki házuk felé hajtott. Mivel Izrael meg volt győződve arról, hogy Mohsen Fakhrizadeh vezeti Irán atombomba építésére irányuló erőfeszítéseit, már legalább 14 éve meg akarták ölni. Az iráni hírszerzés figyelmeztette Fakhrizadehet egy lehetséges merényletre, de a professzor ezzel nem igazán foglalkozott. Így november 27-én nem sokkal dél után a feleségével együtt fekete Nissan Teana szedánja volánja mögé ült, és útnak indult.

 

irani_atomtudos_3

 

 

Egy megfoghatatlan célpont bemérése

 

2004 óta, amikor az izraeli kormány utasította külföldi hírszerző ügynökségét, a Moszadot, hogy akadályozza meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson, az ügynökség módszeresen szedte le azokat a szakértőket, akikről úgy gondolták, hogy részt vesznek Irán atomfegyverprogramjában. Ám Fakhrizadeh több merénylet ellenére is megfoghatatlan volt. Ezért úgy döntöttek, hogy valami újat próbálnak ki. A Moszadnak dolgozó iráni ügynökök egy Nissan Zamyad kisteherautót parkoltak le az Absardot a főúttal összekötő út szélén. A teherautó platójának ponyvája alá egy 7,62 mm-es mesterlövész géppisztolyt rejtettek. Délután 1 óra körül a merénylőcsoport jelzést kapott, hogy Fakhrizadeh, a felesége és egy csapat fegyveres őr kísérőautóban Absardba készülnek. A merénylő, aki képzett mesterlövész volt, elfoglalta a helyét. Absard közelében sem volt azonban. Egy számítógép képernyőjét nézte egy meg nem nevezett helyen, több mint 1000 mérfölddel arrébb.

 

irani_atomtudos_5

 

 

A gyilkosságról szóló jelentések

 

Az Iránból érkező első jelentések zavarosak, ellentmondásosak és többnyire tévesek voltak. Míg az egyik egy merénylőcsoportról számolt be, egy másik szerint egy teherautó robbant fel. Néhány nappal később azonban több iráni hírügynökség is arról számolt be, hogy a merénylő egy gyilkos robot volt. Az iráni emberek kigúnyolták a történetet, csakhogy ezúttal a politikai vezetés igazat mondott.

 

irani_atomtudos_2

 

Ezzel egyidőben a The New York Times-ban megjelent egy szinte sci-fi-be illő cikk arról, hogy mi történt valójában, amely cikkben amerikai, izraeli és iráni tisztviselők is megszólaltak, köztük két hírszerző tiszt, valamint a fizikus családja által a médiának adott nyilatkozatokat is összegyújtötték. Ebből kiderül, hogy a művelet tényleg egy olyan high-tech, mesterséges intelligenciával és többkamerás szemekkel felszerelt, műholdon keresztül működtetett, számítógépes mesterlövész robot debütáló tesztje volt, amely percenként 600 lövést képes leadni.

 

Lépéskényszer

 

A merénylet előkészítése 2019 vége felé és 2020 elején kezdődött meg izraeli tisztviselők, élükön a Moszad igazgatójával, Jozsi Cohennel, és magas rangú amerikai tisztviselők, köztük Donald Trump elnök, Mike Pompeo külügyminiszter és a CIA igazgatója, Gina Haspel között. Izrael 2012-ben szüneteltette a szabotázs- és merényletkampányt, amikor az Egyesült Államok megkezdte a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz vezető tárgyalásokat Iránnal. Amikor Trump felmondta ezt a megállapodást, az izraeliek újra akarták indítani a kampányt. 2020 február végén Cohen bemutatott az amerikaiaknak egy listát a lehetséges műveletekről, köztük Fakhrizadeh megöléséről. A gyilkossági tervről Washingtonban tájékoztatott amerikai tisztviselők támogatták azt egy olyan tisztviselő szerint, aki ott volt a találkozón.

Mindkét országot felbátorította Irán viszonylag lágy válasza az iráni katonai parancsnok, Kaszim Szulejmáni 2020. januári amerikai merényletére. Nyárra azonban úgy tűnt, hogy Trump elveszítheti az amerikai választásokat. Valószínű utódja, Joe Biden pedig azt ígérte már a kampányban is, hogy visszafordítja Trump politikáját és visszatér a 2015-ös megállapodáshoz. Ha Izrael meg akart ölni egy magas rangú iráni tisztviselőt, ami háborút indíthatott volna el, szüksége volt az USA beleegyezésére és védelmére. Ez azt jelentette, hogy még azelőtt cselekedniük kellett, mielőtt Biden hivatalba léphetett volna.

 

Programozott csapás

 

Izrael egy belga gyártmányú FN MAG géppisztoly speciális modelljét választotta, amelyet egy fejlett robotikus berendezéshez kapcsoltak – mondta egy, a tervet ismerő hírszerzési tisztviselő. De a gépfegyver, a robot, az alkatrészek és a tartozékok együttesen körülbelül egy tonnát nyomnak. Így a felszerelést darabokra bontották és alkatrészenként becsempészték az országba, majd Iránban titokban újra összerakták. A robotot úgy építették meg, hogy beférjen a Zamyad pickup platójára. A teherautóra több irányba látó kamerákat szereltek, hogy a parancsnoki központ a lehető legteljesebb képet kapja. A teherautót ezen felül bombákkal pakolták tele, hogy a gyilkosság után darabokra lehessen robbantani. A mesterséges intelligenciát úgy programozták, hogy kompenzálja a késést, a teherautó rázkódását és a tudós autójának sebességét. A másik kihívás az volt, hogy megállapítsák, hogy valóbanFakhrizadeh ül-e az autóban. Ezért egy csalikocsit állítottak fel egy kamerával, hogy megfordulásra kényszerítsék az autót, így kapva tiszta képet a célpontról.

 

A merénylet

 

Röviddel 15:30 előtt a konvoj megérkezett a kanyarhoz. Fakhrizadeh autója szinte megállt, ennyi elég is volt az azonosításához. A géppisztoly egy sorozatlövést adott le. Nem világos, hogy ezek a lövések eltalálták-e Fakhrizadehet, vagy csak a kocsi motorját, mindenesetre az autó kitért és megállt. A lövész megigazította az irányzékot, és újabb sorozatot adott le, amely legalább háromszor eltalálta a szélvédőt, legalább egyszer pedig Fakhrizadeh vállát.

 

 

 

A tudós kiszállt az autóból, és a nyitott bejárati ajtó mögé guggolt. Az iráni Fars News szerint ekkor még három golyó fúródott a gerincébe, amitől azonnal összeesett. A támadás precíz volt, Fakhrizadeh felesége sértetlenül úszta meg a merényletet. Ezek után a Zamyad teherautó a szándék szerint felrobbant, hogy senki se tudja összerakni, mi történt. A robotberendezés tekintélyes része azonban nagyrészt sértetlen maradt.

Az iráni Forradalmi Gárda értékelése – miszerint a támadást távirányítás útján hajtották végre egy „intelligens műholdas kapcsolattal felszerelt”, mesterséges intelligenciát használó gépfegyverrel – helyesnek bizonyult. A művelet kevesebb mint egy percig tartott, ezalatt összesen tizenöt lövést adtak le a célpontra. A fegyver most csatlakozik a távoli célzott gyilkolásra alkalmas high-tech fegyverek arzenáljához, és talán a hadviselés jövőjét is előrevetíti.

Forrás: The New York Times

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu