E3 összefoglaló V szemével

A második E3-on vagyunk túl, amin már kinn voltak a kurrens generációs konzolok. És lám, a nap felkelt: most már nem láttunk egyetlen olyan játékot sem, amely PS3/X360-ra jönne és sajnálatos módon a PS Vita is lassan, de biztosan hátramarad… lázadnak a bitek és a byteok, a pénztárcáink pedig sírni fognak. Főleg jövőre…

E3 Bethesda

Bethesda

A Bethesda nem nagyon okozott meglepetést, de amit bemutatott, az többnyire mind hazavágott mindent és mindenkit. Bár bevallom, hogy a Dishonored Definitive Editionje abszolút felesleges (ők is újrakiadnak), de a második része, az pozitívan került fogadtatásra. Corvo szerepére, illetve főleg Emily képességeire leszek kíváncsi. Doom: egy picit talán túlzásba vitték a libafos barna színárnyalatát, érdemesebb volna egy kicsit klasszikusabb színezést alkalmazni… de id Tech 6, ez viszont még durva dolgokat tudhat majd. (A RAGE sem volt rossz a maga id Tech 5-jével, de valami oltári optimalizálatlan volt…)

A SnapMap miatt a Doom esélyes, hogy multiban haza fogja egy ideig vágni a riválisokat, úgyhogy jövőre az Infinity Ward készülhet egy map editorral a Call of Duty 229. részéhez. És persze a Fallout 4: konzolon annyit várok el tőle, hogy ne nagyon legyen bugos – ennyit és semmi mást. Az eddig látottak alapján az év egyik legkiemelkedőbb címe lesz, hacsak el nem tolják a 2016-os évbe.

E3 Electronic Arts

Electronic Arts

Mass Effect: ezzel bevallom, nem nagyon játszottam idáig (hát na, nekem túl jó játék, inkább a vackokkal foglalkozom…), de az Andromeda még megvariálhatja azt, amit eddig a franchise tudott. A nagy galaxis még túlzottan repetitív lehet, erre a Biowarenek oda kell figyelnie! Need For Speed: az online-kötelezőség nem kellene. Ne legyünk már The Crew. Szerencsére lehet szólóban tolni, de lehet számítani arra, hogy az első nap jön egy méretes patch és nem lehet majd felkapcsolódni a szerverekre. De ha elhozzák az Underground 2. részének a stílusát, még esélye lehet egy jó eredményre.

A FIFA esetében Pelével időhúzás volt az egész (komolyan, mi értelme volt annak?), de az Unravel, na az gyönyörű. Ilyen művészi játékból kellene több, hogy ne egy tucatalkotás legyen majd a kezeink között. Egyértelműen az egyik meglepetés volt eme új IP felbukkanása számomra. Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2-nél is kötelező online lesz (megint csak minek?), de itt is lehet szólózni, a Battlefront pedig remek, remek, de ha a 2. rész több tartalmat kínált 2005-ben, akkor itt visszafelé megyünk. Könyörgöm, ne nézzük hülyének a játékosokat. A Mirror’s Edge-ről csak annyit, hogy Faith szerintem mocskosul ronda lett eredeti látványához képest.

E3 Ubisoft

Ubisoft

A For Honor érdekes lehet, de ebből még nem indulnék ki, amit láttam ezidáig. A The Division esetében nem tudom, hogy csinálják, de ahogy egyre többször kerül szóba, úgy lesz egyre unalmasabb. Ezt pedig szerencsére ellenkező irányban hajtja végre a Rainbow Six: Siege.

A Ghost Recon nyíltvilágosításával kapcsolatban még nem tudom, miként fogalmazzam meg a véleményemet, mert bár követi a trendeket, de lehet, hogy a végén halálra unjuk magunkat. A Trackmania konzolosítása bátor lépés, a Just Dance meg megint itt van, de én még senkit nem láttam játszani ezzel. A Rock Band pedig szerintem ütősebb visszatérés lesz, mint amit a Guitar Hero fog előadni, ott pedig több pénzt kell perkálni a kötelező jellegű új gitár miatt…

E3 Sony

Sony

Nahát, sikerült meglepniük kisebb mértékben azzal, hogy a The Last Guardian még mindig készülget, azóta eltelt hat év és egy konzolgeneráció, úgyhogy talán jövőre tényleg el is készülhetnek vele. A Guerrilla esetében nem tudom, hogy fog összejönni a futurisztikus robotdinoszauruszos nyilazós törzsösdi a Horizon: Zero Dawn-nal, de a horizonomon ott figyel azért. A No Man’s Sky igen becsületreméltó próbálkozás, ezen érződik a szeretet és nem tűnik tömegjátéknak. A Media Molecule Dreamsét nem tudom hova tenni, a Final Fantasy VII tényleges remakejét pedig igen. (Azért a PC-s verziót áttolják PS4-re, de szerintem a Square Enix sem tudja, mit csinál…)

A Shenmue III pedig egy kellemes meglepetés, tartok viszont attól, hogy mekkora büdzséje is lesz ennek a játéknak. A nagy hype végül Yu Suzuki arcába sülhet el – remélem, hogy nem így lesz. Az Uncharted 4 rögösen is, de ment (ez azért lol), a Call of Duty Black Ops III Sony-bétázása nem lepett meg, a Street Fighter V szintúgy nem. Az Assassin’s Creednél meg kérdés, hogy nem lesz-e ugyanaz untig idén is, mint amit évek óta látunk… De az a Firewatch, abból látnék többet. Amiből pedig nem látnék többet, az az itt is bejelentett portolósdi. PS4-re is lesz Heavy Rain és Beyond: Two Souls is…

E3 Square Enix

Square Enix

A Just Cause 3 király lesz. Ezt eddig is sejtettem, de ezt alátámasztották most. A NieR az egyike a Platinum Games letámadásának (ők a meglepetésfejlesztők a szememben: új Transformers játék, új Star Fox rész és a NieR-t is ők vállalták be, Hideki Kamiya meg otthon maradt dolgozni a Scaleboundon, letiltva még pár száz Twitter felhasználót – engem még nem sikerült!), a Kingdom Hearts III. részét pedig még mindig nem datálták, valami elképesztő, hogy milyen lassú tempóval haladnak eme játékkal.

A Star Ocean 5 nem volt meglepetés, de a Hitman reboot igen. Az Absolution után a 47-es ügynök stílusa kicsit túlzottan szépfiús, de mindenkinek kedve támadt zongorahúrozni, ugye? Decemberben meglátjuk, hogy mennyire szúrták el. Ja és persze a Deus Ex: jó lesz ez, jó lesz ez, csak nekem az a HUD nem fekszik. Remélem, fognak még ezen dolgozni, mert ez a csíkos HP HUD zavaró a Human Revolution számos rendszere után…

VR-témában van pár becsületes próbálkozás, ez alól kivétel a SUPERHYPERCUBE, mert erről gőzöm sincs, hogyan tudnak játékot csinálni virtuális valóság témában. Paranormális jelenség-témában dettó.

Szóval?

Az idei év nagyobb várt címei közül mindenki hozta a formát, még a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is, amelyben a Kojima által vágott trailerben kiherélésre került a Kojima Productions logó (nem volt rajta a felirat, nem értem), de az E3 demó végén Snake meg felrak egy feliratos kitűzőt magára. Na ezt bogozza ki valaki.

Szerintem ez az E3 korrekt volt, de szinte a Transformers: Devastation/Unravel/For Honor/Horizon: Zero Dawn/Hitman/Shenmue 3 hatoson kívül nagy durranás nem volt. Legjobb konferenciát meg játékot nem mondok; számomra ez a szextett volt a kellemes meglepetés. Nagyon sok játék 2016-ra van datálva, erőltetik a VR headseteket, mi pedig csak várhatunk. Az idei év legjobb játéka címéért PlayStation-fronton a Bloodborne, a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain és a Fallout 4 fog megküzdeni. Kojima a Bethesda és a From Software ellen…

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu