Game of Thrones: Episode One – Iron From Ice – Trónok harca a túlélésért

Mindig is az volt a legizgalmasabb a Trónok Harca regényekben és tévésorozatban, hogy ki éli túl a gyakran véres eseményeket és ármányokat, vagy ki hullik el – gyakran borzalmas halállal. Így talán nem lesz nagy spoiler, ha elárulom, hogy a túlélés a kulcsszó a Telltale akció-kalandjátékában is. Annak ellenére, hogy ezúttal több benne a dialógus és kevesebb az akció, mint a korábbi részekben. Persze mi leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy Telltale-nek sikerül-e tisztességesen adaptálnia R.R. Martin vízióját a saját játékstílusukba. Mivel az előző Game of Thrones játékok eléggé kutyaütőre sikerültek, ezért most igencsak érzékenyen érintette a rajongókat ez a kérdés.

“Királygyilkos. Esküszegő.” – ez volt a két első szó, amelyet a Telltale-féle Game of Thrones-ban hallhattunk. Ennek ellenére sem Jaime Lannistert, sem a sorozat más ismert figuráit nem irányíthatjuk, hőseink a Forrester-klán tagjai, akik a könyvekben csak nagyon röviden kerültek említésre. Természetesen több főszereplő karakter is szerepel a regények és a tévésorozat univerzumából, viszont a játékban Garred Tuttle-t, Lord Forrester ifjú fegyverhordozóját, Ethan Forrester, a Ház kamaszkorú, harmadszülött fiát és Mira Forrestert, legidősebb lányát irányíthatjuk, aki jelenleg Margaery Tyrell szolgálólánya.

ps4pro.eu_Game-of-Thrones-Episode-3

Figyelem: csak rajongóknak!

A játék egyértelműen elvárja, hogy teljesen képben legyünk a sorozattal – mind a történet, mind a sorozatban szereplő ismert színészekről mintázott karakterek terén. Ez azt is jelenti, hogy teljesen elveszel majd a játék sztorijában, ha nem ismered ezt a világot. Arra gondoltam, hogy a párommal fogom majd végigvinni az első részt, de gyorsan rájöttem, hogy mivel sem a könyveket, sem a sorozatot nem ismeri, lövése sem lesz majd arról, hogy mi folyik a játékban.

Még arra sem volt esélye, hogy „felzárkózik” azzal, hogy pár részt megnéz, mivel a játék eseményei a harmadik évadhoz kötődnek. Talán most fordult elő először, hogy a Telltale ennyire kötődött az eredeti sorozat eseményeihez. Nem is vagyok biztos benne, hogy ez annyira remek ötletnek bizonyult, hiszen hiába ismerik sokan a sorozatot, de még így is többen vannak, akik egyetlen részt sem néztek meg belőle.

Talán ez volt feltétele annak, hogy az eredeti regények és a tévésorozat minőségét elérje a játék története is. Annak ellenére, hogy azért akad néhány gikszer, a Telltale nagyjából elérte a célját. A történet elsőrangú, az általunk irányított karakterek pedig gyorsan szimpatikussá válnak, ezáltal pedig döntéseink még nehezednek.

ps4pro.eu_Game-of-Thrones-Episode-7

 „Emlékezni fog a viselkedésedre”

Ezek tényleg súlyos döntések, mivel olyan magas rangú hölgyekkel és urakkal fogunk diskurálni, akik gyakran gyilkos szándékkal viseltetnek irányunkban, ezért a megfelelő döntéseken az életünk is múlhat. Az első epizód befejezése elsőrangú, és bár változtatni nem lehet rajta, emlékeztet rá, hogy szavaidnak és tetteidnek milyen súlyos hatása lehet – különösen abban a tekintetben, hogy később mások hogyan viszonyulnak majd hozzánk.

Persze ezt még nem tudhatjuk, hiszen még csak az első epizódot láthattuk, viszont a játék menüjében megtalálható, hogy milyen témák és fontosabb karakterek szerepelnek majd a további részekben. Alig várom, hogy végre megérkezzenek. (Reméljük, nem tart majd olyan sokáig, mint a The Wolf Among Us esetében.)

ps4pro.eu_Game-of-Thrones-Episode-2

 R. Martin világa életre kel… De kicsit szürkén

A grafikai minőség mindig is háttérbe szorult a Telltale-játékokban, bár a fejlesztők a képregényes stílust nagyszerűen használták az előző részekben. Most azonban el kell ismernem, hogy kissé kiábrándító a grafikusok munkája. Bár a játék korántsem csúnya, ám a szürkés, barnás, élettelen színek, elmosott textúrák és az aliasing hiánya ezúttal sokkal hangsúlyosabb, mint a korábbi részekben, s ez kevéssé passzol a tévésorozat fantasztikus vizuális világához.

A játéknak két verzióját is megnéztem: az egyik 1080p-ben PlayStation 4-en, a másikat pedig 720p-n PC-men, ugyanis az LG tévémen csak így tudtam 3D-kicsiholni a látványból (a technikai részletekbe most hadd ne menjek bele) – meglepő módon a 720p-s 3D szebb volt, mint az 1080p-s 2D.

ps4pro.eu_Game-of-Thrones-Episode-6

Tűkön… akarom mondani: trónon ülve várjuk!

A grafikai hiányosságokat leszámítva a Game of Thrones végre olyan adaptációval dicsekedhet, amelyet megérdemel. A történet kiváló, az általunk irányított karakterek szerethetőek és szimpatikusak, és az első rész nagyon kemény befejezése abszolút illik a novellák és a tévésorozat hangulatához. Várjuk a további részeket!

-BadSector-


Pro:

+ Nagyszerű fan service
+ Remek sztori és karakterek
+ Erős befejezés

Against:

– Elmosott textúrák, kicsit gyenge grafika
– Sok döntésnek nincs igazán jelentősége
– Ismerned kell a sorozatot


Pegi-18Game of Thrones-PS4

Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: kaland, akció

Megjelenés: 2014 December

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu