Helldivers – „Megvédjük a jövőtöket és a Szuper Földet!”

TESZT – Az Arrowhead Studio ismeri a felül nézetes játékok világát, hiszen ők készítették a Magicka-t és a Gauntlet feldolgozást is. A legújabb alkotásuk egy kőkemény sci-fi világba kalauzol el minket. Jó sokáig kellett várni, hogy megjelenjen ez az új project, de végre itt van és PS4-en, PS3-on és PS Vitán kiváló!

 

A jövőben az emberiséget több idegen faj is megpróbálja elpusztítani, és meghódítani Szuper Földet. Az idegenek elpusztítására a Helldivers különleges osztagot jelölték ki, akik drop-podokkal jutnak be a csaták sűrűjébe, hogy mind három fronton győzzenek.

PS4PRO.eu_Helldivers_1

Gépfegyverek, mechek, és légicsapások

A Helldivereknek sok mód áll rendelkezésre hogy megöljék az ellenséget. Az egyszerű gépfegyverektől, rakétavetőkön át, a lépegetőig minden elérhető. A támogató rendszereket és a fegyvereket először is meg kell „nyitni”, ezt pedig csak a küldetések sikeres teljesítésével és a bolygók elfoglalásával tudjuk elérni.

A támogató rendszerekből (Strategem) is több fajta van, ezek véges készletűek, vagy csak egy bizonyos idő után használni használhatjuk ezeket. Például kapunk automata lövegtornyot, lőszer teleportálás is lehetőség van, ha pedig netán kifogytunk volna, akkor lépegetőt is tudunk ledobni az űrből. Vannak azonban támadó Strategem-ek, mint például a légicsapás, vagy az atombombák.

A küldetés típusok egészen egyszerűek: foglald el xy területet, gyűjtsd össze a fekete dobozt egy lelőtt gépből, kísérj civileket a legközelebbi bunkerbe, vagy robbants fel ellenséges légi ütegeket. Ha a küldetéseket sikeresen befejezzük, akkor befolyás pontokat kapunk a Galaktikus háborúhoz, illetve tapasztalat pontokkal is gazdagodunk.

A fegyvereket kutatási pontokkal lehet fejleszteni, amelyeket szintlépéssel, vagy minták begyűjtésével szerezhetünk a csatatérről. Ez a rendszer tényleg nagyszerű, mivel lehetőséget ad egy-két erősebb fegyver megszerzésére még a játék elején.

PS4PRO.eu_Helldivers_2

Fedezékbe!

Ha már a játék mechanikájáról van szó, az Arrowhead régebbi játékaihoz hűen itt is aktív a „baráti tűz” (friendly fire)… és nem lehet lekapcsolni. Ez néha vicces szituációkat eredményez, és még egy új játékhoz való csatlakozást is izgalmassá tehet.

Amikor első multis meccsembe csatlakoztam a podom a csapattársamra esett, és felkellett élesztenem miközben a bogarak jöttek felénk. Eléggé kaotikus volt és sokszor az ilyen helyzetek igazságtalannak fognak tűnni. Azonban ez a mechanika kétélű, mert az ellenség is képes saját társait megsebezni, ha nagyon kapkodnak. Ettől függetlenül a játékost bármi megölheti (tüzérség, gépfegyver), bogarak, cyborgok, és terminator szerű gépek. Nem is csoda hogy Helldivers a nevük.

Igazi co-op játék, ahol az első küldetések könnyűek, de aztán hirtelen növekszik a nehézségi szint és már imádkozol, hogy jöjjön egy másik játékos. És ha már itt tartunk…

PS4PRO.eu_Helldivers_3

Szállj be, ugorj le, és kapcsolódj be

A menü és a multi mód a kedvencem és egyben a játék legjobban kinéző része is. Amikor egy bolygóhoz ugrik a hajód akkor a többi játékos hajóit is látni és a játékosok neveit. A térképek és a bolygók hátterei megfelelően mutatják a végtelen háborút. Igazán stílusos nagyon jó módja annak, hogy a menüket és a hátteret a játék szerves részévé tegyék. Ne csak úgy ott lógjanak a semmiben, mint ahogy más játékban ezt már megszokhattuk.

Azonban sajnos negatívumokat is találunk a játékban. Eléggé kevés a térképtípus, továbbá csak egy játékmód van, az pedig nem más, mint a feladatok teljesítése a pályán. Jó lett volna városi pályákat is beiktatni, vagy egy Horda módot, netán lehetőséget arra, hogy igazán nagy csaták legyenek és négy játékosnál több legyen a pályán.

Ettől függetlenül a játék szinte tökéletes, kivéve egyetlen kardinális szempont tekintetében. A grafikai részletességtől nem fog mindenki elájulni, nem fog mindenkinek tetszeni, ám sajnos ez az ára PS3/VITA és PS4 crossplay lehetőségnek. Emiatt talán érthető hogy miért nem túl ütős a grafika.

PS4PRO.eu_Helldivers_5

Szeretne többet tudni?

A Helldivers a Csillagközi Invázió és a Warhmmaer 40k kombinációjának tűnik, vegyítve Arrowhead különleges humorával. Tartalmaz referenciákat a fentebb említett filmből, az Aliensből és még néhány jelen történésekre. Nem csak stílusos, de vicces játék, miközben az emberiség túlélésért küzdünk.

Habár a játék nemrég jelent meg, remélem, hogy elég népszerű lesz és kapunk néhány kiegészítőt, mint ahogy a Magicka-val történt, vagy egy csak PS4 verziót HD újra feldolgozás néven jobb grafikával (azoknak, akik nem szeretik a mostani verziót).

Bárki, aki imádja a co-op-t és az idegenek legyőzését imádni fogja ezt a játékot. Találkozunk a Földön!

-Dante-


Pro:

+ Jó stílus és ellenség design
+ Újrajátszhatóság, változatosság
+ Intergalaktikus háború

Kontra:

– A baráti tűz idegesítő lehet
– A grafika nem túl jó
– Túl nehéz lehet pár játékosnak


 

Kiadó: Sony Computer Entertainment

Fejlesztő: Arrowhead Studios

Genres: akció, top down, taktikai

Megjelenés: 2015 március 3

Helldivers

Játékmenet - 9.2
Grafika - 7.8
Sztori - 7.2
Zene/audio - 7.9
Hangulat - 8.4

8.1

KÍVÁLÓ

A Helldivers a Csillagközi Invázió és a Warhmmaer 40k kombinációjának tűnik, vegyítve Arrowhead különleges humorával. Tartalmaz referenciákat a fentebb említett filmből, az Aliensből és még néhány jelen történésekre. Nem csak stílusos, de vicces játék, miközben az emberiség túlélésért küzdünk.

User Rating: 3.85 ( 1 votes)

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu