Sony Xperia XZ – Tesztközelben az új generáció

TECH – A Sony nemrég hozta ki a piacra az X szériát, amely koncepció szerint azonos méretkategóriában és kialakítással, de telefononként eltérő képességű és árszintű készülékeket kínál a belépő-középkategóriától a csúcsig. Első körben az Xperia XZ telefont teszteltük.

 

Először Barcelonában mutatták be készülékcsaládot, majd a Veletechen is meg lehetett nézni. Az X telefonok viszik majd tovább a Z termékcsalád örökségét – ezt az év elején a Sony sajtóközleményében kifejtette: „az Xperia Z széria elérte a csúcspontját, innentől az Xperia X sorozat egy új fejezetet és evolúciós irányt nyit a termékstratégiánkban. Az Xperia Z tagok folyamatosan a legfejlettebb technológiát hordozták magukban, az Xperia X modellek azonban a kamerás és a hardveres teljesítményre koncentrálnak, méghozzá kiforrott szoftverrel és hosszú üzemidővel egybekötve.” Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt most tudtuk megnézni először…

 

Végre új külső – de csak finom változtatásokkal

A Sony az új telefonok dizájnját nagyon sok helyen megváltoztatta, de közben persze arra is figyelte, ügyeltek a vállalatnál, hogy azért a jellegzetes forma ne változzon túl sokat: ez leginkább a szögletes alakra, a szinte egyáltalán nem lekerekített sarkokra vonatkozik. Mostanában divatos az elöl üveg, hátul fém dizájn – mostanában ez az egyik leggyakrabban használt kombináció a csúcskategóriában – a Sony pedig szintén ezt a verziót preferálta, mindenféle egzotikus dupla üveges megoldások helyett, amely más cégekre jellemző.

A telefon oldalai szintén teljes egészében fémből készültek. Bár az alsó és felső él teljesen lapos, viszont az oldalaknál azért megmaradt az ívelt felület, ami remek megoldás, lévén így könnyebben belesimul a tenyérbe a telefon.

Ami viszont változott, az az előlap, a hátlap és az oldalak összeszerelésének megoldása, amely teljesen új, legalábbis a Sonytól ilyet még nem alkotott: az oldalsó élek íveltségéből ugyanis az elő- és a hátlap is kiveszi a részét, még ha nem is annyira jelentősen, mint ami a Samsung Galaxy S7 Edge-re jellemző.

Azt leszámítva, hogy az anyagminőség és az összeszerelés precizitása kiemelkedő, az Xperia XZ igazi mérsékelt, finom eleganciát képvisel. Az egyszerűség kifinomult könnyedséggel vegyül a határozott és erőt sugárzó karakterrel, amelyet a fém felületek ridegsége és letisztultsága tökéletes harmóniában hangsúlyoz. Ez a könnyű, és vékony kialakítás továbbra is ellenáll a pornak és nedvességnek, IP68-as szabvány szerint.

 

Van képe hozzá

A készüléket emellett egy 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású, Triluminos LCD panellel szerelték fel, ami mondjuk annyira egyébként nem újdonság, a Sony Xperia Z Ultra volt az első készülék, melynek kijelzője egy integrált nanotechnológiának köszönhetően alapjában nagyobb színteret képes biztosítani a hagyományos LCD-vel összehasonlítva – ez a megoldás azóta nagy kedvenc a gyártónál.

Emellett a megjelenítés minőségét az X-Reality képjavító algoritmus próbálja még jobban erősíteni fokozni, aki pedig a kontrasztosabb, kissé túlszaturált megjelenítést kedveli, annak ott van a „szuperélénk mód”. A fehéregyensúly finomhangolására RGB rendszerben van lehetőségünk. A megjelenítés minősége egyébként kitűnő, panelhibák, vagy aberrációk a legértelmetlenebb szögekből sem fordulnak elő. A fényerő tökéletesen kielégítő, és bár a kontraszt némileg gyenge lábakon áll. Persz van dinamikus kontrasztjavítás is a készüléken, de meglepő módon ez elég bénán működik például éjszaka.

A „tátika” processzor most sem okozott csalódást

A tátika (snapdragon) nevű virágról elnevezett, négymagos Qualcomm Snapdragon 820 az egyik legerősebb processzor a pillanatnyilag piacon lévő okostelefonok között. A Sony Xperia XZ-ben konkrétan két darab 2,15 GHz-es és két darab 1,6 GHz-es Kryo mag teljesít szolgálatot.

Grafikus gyorsítónak a Snapdragon 820-ban szokásos Adreno 530-at kapjuk, ez minden helyzetben villámsebesen rajzolgatja a pixeleket a kijelzőre és az legütősebb androidos játékoknál is tökéletesen, szaggatás nélkül teljesít. A RAM mérete csak 3 GB, ami hiába hangzik soknak, a versenytársak már 4 GB-nál járnak, és bizony a tapasztalat azt mutatja, hogy még 3 és 4 GB között is lehet nagy eltérés abban, hogy a mobil a háttérben futó programokat mennyire gyakran kell, hogy ismét betöltse. Az adatoktárolás tekintetében többféle XZ-t is lehet kapni: a nálunk lévő modellben 32 GB ROM volt, de létezik 64 GB-os változat is a telefonból.

A vas majdnem a csúcskategória szintjét képviseli, és bár a RAM esetében lehet kis hiányérzetünk, de az is biztos, hogy a következő években a telefont azért nem kell majd lecserélni, mert a hardvere nem elég erős. Ezt a szintetikus tesztek is alátámasztják, és a gyakorlati tapasztalat sem mutat mást: az Android villámgyorsan futott, a menü és a görgetések, lapozások nem akadoztak egyetlen pillanatig sem, a programok telepítés és elindítása is minden esetben villámgyorsan zajlott.

Mosolyogj, fotóznak!

A Sony kiemelt prioritásként tekint a képalkotó képességekre, így az X Performance kamerarendszerét, az X Compactnál megismert készségek egészítik ki. A 24 mm-es széles látószögű G Lens objektív f/2.0 apertúrájú, 23 megapixeles, 1/2,3”-es Exmor RS™ szenzorral, és úgynevezett prediktív hibrid (értsd: mozgáskövető) autofókusszal dolgozik, amelyet lézeres fókuszrásegítés egészít ki. A LED villanó fölött egy RGBC-IR szenzor is beépítésre került, ami a színes és az infravörös tartományban mér fényerőadatokat a fehéregyensúly pontos kalibrálásához.

A kamera papíron nem rossz, hiszen 23 MP-es felbontást ígér (4:3-as képarány mellett, ha 16:9-hez ragaszkodunk, akkor 20 MP-t tudunk kihasználni), objektívje pedig f/2.0 fényerősségű és 24 mm-es látószöggel bír. Sajnos optikai stabilizátor továbbra sincsen, az automatikus módban viszont kiválóan működik az elektronikus megoldás, amely ráadásul most már 5 tengely mentén kompenzál – maradt tehát az öttengelyes elektronikus SteadyShot képstabilizálás.

Az előlapi kamera 13 vagy 10 MP-es fotókat készít, sőt, tud HDR-ben is rögzíteni, és persze ismeri az összes olyan trükköt, amely a kevésbé előnyös külsőből is szebbet gyárt. Érdemes mondjuk óvatosan kezelni ezeket, mert a szelfik készítésénél előfordulhat, hogy nemcsak az arcot, hanem a hátteret is megpróbálja „szebbé” változtatni az algoritmus.

Furcsa, hogy a videóknál legfeljebb Full HD felbontást választhatunk, annak ellenére, hogy a telefon 4K-s videókat is tud rögzíteni – viszont ezt az üzemmódot a speciális üzemmódok között kell keresnünk. A felvételkészítés közben a HDR-ről le kell mondanunk, a képstabilizátor viszont működik. Állíthatjuk a színtelítettséget és a fényerőt, lehet zoomolni, és 60 fps-es rögzítést is választhatunk. A videók igazán remek minőségűek.

A kis drágaság

Az Xperia XZ egyértelműen kiválóra sikerült: a dizájnja úgy változott, mint a jól ismert Mátyás király mese: frissült is valamelyest, de a sonys arculatot is sikerült megőriznie. A hardver szintén erős, a 3 GB RAM viszont kicsit karcsú.

A fényképező most igazán kiváló a szoftverrel pedig semmi probléma.

Már csak egy nagy probléma van a telefonnal: drága, ráadásul „rosszkor, rossz időben.” A körülbelüli 240 ezer forintos borsos ár kerül ugyan a csúcsmodelleknél megszokott, ugyanakkor a rivális, hasonlóan erős telefonok már február óta kint vannak a piacon és azóta drasztikusan esett az áruk. Ilyen például a tudásban egyáltalán nem gyengébb Samsung Galaxy S7, amelyet most már csak 150.000-ért is el lehet csípni, akár újonnan is, a Huawei P9 pedig még olcsóbb. ennél is kevesebbért hazavihető. A Sony-nak tehát egy gyors árcsökkenésre van szüksége, hogy ilyen jól árazott riválisok mellett megállja a helyt a piacon.

-PS4Pro-

Sony Xperia XZ

Dizájn - 9.1
Hardver - 8.4
Képernyő - 9.2
Audio - 9.1
Ár/érték - 6.4

8.4

KIVÁLÓ

Az Xperia XZ egyértelműen kiválóra sikerült: a dizájnja úgy változott, mint a jól ismert Mátyás király mese: frissült is valamelyest, de a sonys arculatot is sikerült megőriznie. A hardver szintén erős, a 3 GB RAM viszont kicsit karcsú.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu