Xperia XZ3 – Kerekített elegancia, brutális erő

TECH TESZT – A sikervárományos, ám hosszútávon mégiscsak csalódást okoz Sony Xperia Z2 után érkezett tavaly év végén a Sony Xperia Z3, amely sokkal inkább szerethetőbb, stílusosabb darabja a sorozatnak – még akkor is, ha vannak furcsaságai és nem is túl olcsó. Tesztünkben alaposan kiveséztük a Sony hi-tech okostelefonját.

 

A bevezetőnkben említett, előző generációs XZ2-es nagy lépés volt előre a Sony designjában, lévén a japán gyártó végre-valahára lemondott a nem túl attraktív, éles szélű kidolgozásról, amely eleinte még „elment”, hosszú távon azonban az Xperia-sorozat hátrányává vált. Itt a telefon szélei végre szépen belesimulnak a tenyérbe a telefon teljes hosszában, mindegyik szélén és a szintén lekerített sarkok hozzák azt az elegáns designt, amit elvárunk egy modern, drága telefontól.

Minden szinten, szinte minden színben

Az Xperia XZ3 négyféle színben kapható (legalábbis, ami a hátlapját illeti) – mi tesztelésre az ezüstszínűt kaptunk meg, de van még fekete, zöld és vörös színekben is.

A készülék alumínium foglalatban van, amelyet a Gorilla Glass 5 von be elől és hátul is. A telefon hátsó része rendkívül sima, kellemes érzést kelt, csak egy kicsit féltünk tőle, hogy kiejtjük a kezünkből. Az ujjlenyomat leolvasó szkenner sincs talán megfelelő helyen: ahelyett, hogy inkább felülre helyezték volna el, a hátsó felület középső részén található. Emiatt az ujjamat begörbítve keresgélnem kellett, ami elsőre kicsit bosszantó volt, aztán később azért megszoktam.

Bár kiejteni egyszer sem ejtettem ki a kezemből a készüléket, de amikor ráraktam az asztalon lévő kis telefonkártyás könyvecskékre, akkor lecsúszott róluk a földre – szerencsére a puha szőnyegre, szóval nem esett baja, de a tényleges asztalfelületen kívül nem érdemes máshol tárolni.

Pozitívum viszont, hogy az üveg végre nem „ujjlenyomat-vadász”, ami nagy előrelépés az XZ2-höz képest, és a Huawei-nek is lenne mit tanulnia tőle például a Mate 20 Lite után.

Ellenállás!

No ne valamilyen politikai, vagy a fizikát érintő ellenállásra tessék gondolni: az Xperia XZ3 leginkább a pornak és a víznek áll ellent. A készülék IP68 szabványt kapott, ami azt jelenti, hogy teljesen porálló és legalább 1 méter mély vízben, 30 percig bírja, mielőtt bepárásodna. Azért ne tessék nagyon medencében, úszásra bevinni, legfeljebb csak annak megkönnyebbülés ez, aki véletlenül beejtik a készüléket a készüléket főzőcskézés közben a levesbe, mosogatás közben a mosogatólébe, vagy a kerti medencébe és még időben utána ugranak. (Most egyéb példáktól tartózkodom…) No igen, és persze azt is elviseli, ha szakadó esőben telefonálunk, vagy Facebookozunk: mi talán jól megfázunk, de a telefonnak kutya baja sem lesz.

Kevésbé örültünk annak, hogy ennek fejében (vagy talán ettől különböző okok miatt) viszont le kell mondanunk 3.5mm-es fejhallgató bemenetről. Magának a fejhallgatónak természetesen nem kell búcsúcsókat lehelnünk, elvégre ott van az USB-3.5mm konverter, de őszintén szólva ez tetszett a legkevésbé a készülékben, hiszen könnyű ezt a kis eszközt elhagyni, vagy akár csak otthon felejteni, és akkor ugrott a filmnézés/zenehallgatás útközben. Ettől függetlenül persze így a kis „agybadugós” fülesemet remekül tudtam használni.

Nem éppen pehelysúlyú

Ami a készülék súlyát illeti, hatcolos készülék létére az XZ3 nem éppen pehelysúlyú: a maga 193 gramm súlyát észre fogjuk venni az ingünk zsebében. Összehasonlításképpen a 172-es Huawei Mate 20 sokkal könnyebbnek tűnik, hiszen 6.3 colos és 172 grammot nyom.

A készülék emellett nem is túl vékony, viszont így legalább nem „lóg ki” a kamerája, mint más, vékonyabb készülékeknél (például az említett Huawei Mate 20-nál), hanem szépen belesimul a hátlapba.

Ami a telefon által nyújtott képminőséget illeti, azt nem érheti panasz: az OLED képernyőt a Sony okostelefonnál először használja (korábban csak a PS Vita régebbi modelljén volt OLED) és ez a technológia most is elképesztően élethű, vibráló, gyönyörű színeket produkál. A telefon emellett 18:9-es képarányokkal büszkélkedhet és 2880*1440-es (537ppi) felbontással, amely elképesztően szép képet biztosít. A színek gyönyörűek, a megfelelő minőségű film, vagy Youtube klip nézésekor csak kapkodtam a leesett állam után.

Aki igazi ínyenc, az állítgathatja a színeket (color gamut), vagy a fehér balanszot is, illetve a Sony X-Reality-t is be lehet kapcsolni a további realizmushoz, ha filmeket nézünk. A készüléken emellett van okos háttérfény beállítás is: az elülső kamera ellenőrzi, hogy nézed éppen a készüléket és automatikusan kikapcsolja a sleep módot, amikor „meglát”.

Oldalazgatunk…

A Sony emellett egy új innovatív funkciót is épített a telefonjába, amelyet Side Sense-nek hívunk, és amely segíti a felhasználót, hogy a képernyő szélére pakolja a legfontosabb applikációikat. Ezeket az XZ3 saját maga is megpróbálja „kitalálni”, de persze mi is megadhatjuk a készüléknek. Ez egyébként elvileg arra szolgál, hogy egy kézzel is kényelmesen tudjuk használni a telefont, de őszinténk szólva annyira nem voltam ettől a funkciótól elájulva. Mindig akkor jöttek ezek elő, amikor nem vágytam rájuk, csak a készülék úgy gondolta, hogy előhozza és nagyobb macera volt megszabadulni tőlük, mint amennyit általában érnek. Értem én, hogy milyen típusú felhasználásra gondolta ezt ki a Sony, de én igazából annak örültem, hogy ki lehet kapcsolni, mert csak bosszúságot okozott, nagy hasznát nem láttam.

Sárkányunk van

A készülék egy 8 magos Qualcomm SDM845 Snapdragon 845-et tartalmaz (4x Cortexx2.7 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver magokkal), 4 GB RAM memóriával és egy Adreno 630 grafikus vezérlővel. A hardver mai szinten bikának számít, az erőforrásigényes alkalmazások, videószerkesztők, csúcsgrafikájú játékok is döccenés nélkül, hibátlanul futnak. Az alkalmazásokat is villám gyorsan tölti be, a netezés kellően gyors, a működés teljesen stabil.

A mobilok teljesítményének mérésére szolgáló AnTuTu benchmark tesztprogramon 291 442 pontot ért el, amivel a korábbi első Mi Black Shark 290 000 pontját is túlszárnyalja.

A készülék operációs rendszere alapból Android 9 Pie, frissítésre tehát most nincs szükség, az adattárolásra szolgáló memória: 64 GB, amely a mai átlagos telefonhasználaton túl is bőven elég fotózáshoz, filmezéshez, játékokhoz vagy filmek letöltéséhez. Ha azonban ennyi memória sem lenne elég, akkor 512 Gb-tos memóriakártyával lehet még bővíteni a készüléket.

A „sárkányunk” sajnos elég hamar „elfárad”: 3330 mAh -os akkumulátor, mely nem cserélhető, nagyjából 8,5 órányi beszélgetésre, 11 órányi böngészésre elegendő energiát tartalmaz, fotózás, filmkészítés, filmnézés, játék közben még gyorsabban lemerül. A gyorstöltés és a vezeték nélküli töltés is támogatott, de utóbbi elég lassú.

Mosolyogni tessék!

A készülék Hátlapi fő kamerája egy 19 megapixeles Motion Eye kamera, auto- ( hibrid autofókusz (0,03 mp)) vagy manuális fókusszal, vakuval és LED vakuval. Világosban igen jó fotókat és videókat lehet vele készíteni, kevés-, illetve mesterséges fénynél is jól teljesít, teljesen sötétben is használható, de ilyenkor már előfordulhat zajosodás, elmosódás. Az értékek, paraméterek manuálisan is állíthatók, viszont az automata mód is remekül működik, szóval aki nem akar ezzel pepecselni, annak az utóbbi épp elegendő. Egykamerás rendszerről van szó, ezért a bokeh fotóknál két képet készít a témáról gyors egymásutánban. Viszont a végeredmény nem olyan jó, mint amit a duplakamerás eszközök produkálnak.
Az előlapi (szelfi) kamera meglepő módon egy 13 megapixeles kamera, ami azért nem csúcs, de azért hagyományos használatra, vagy akár YouTube-ra és bőven jó.

A készülék hangminősége fejhallgatóval egészen kiemelkedő: a hangkép tág, tiszta, a basszusokat egy jó fülessel is jól lehet hallani, a dinamika is ott van a szeren. A beépített hangszóró viszont az átlagosnál alig jobb, egy olcsó mobil Bluetooth hangsugárzó már kenterbe veri. Igaz, a hangok így is tiszták, viszont a basszusokat el lehet felejteni, továbbá a megszólalás steril és vékony.

Összességében…

A Sony Xperia XZ3 egy remek készülék, az OLED kijelző gyönyörű képet biztosít, amelyet különösen film- vagy Youtube nézéskor fogunk értékelni, az Android 9-cel és rendkívül erős belső hardverrel felvértezett belső pedig a legigényesebb játéknak is megfelel. Ha van egy jó fülesünk, akkor a zene és a hangok fenomenálisak, viszont a hangszóró nem egy nagy durranás. Sajnos ez a Side Sense innováció – a szó szoros értelmében – kicsit félrement, a készülék elég gyorsan merül és az ár is kicsit borsos: ~270.00 Ft. ajánlott árból elég sok mindent lehet manapság venni, akár már egy méretes, professzionális 4K-s televíziót is, illetve ilyen árfekvésben van az Apple iPhone X, vagy a Samsung Galaxy Note 9 is, amelyek azért némileg többet tudnak.

-BadSector-

Xperia XZ3

Design - 9.2
Szoftver - 7.8
Hardver - 8.5
Kamera - 8.8
Akkumulátor - 6.5
Ár/érték - 7.5

8.1

KIVÁLÓ

A Sony Xperia XZ3 egy remek készülék, az OLED kijelző gyönyörű képet biztosít, amelyet különösen film- vagy Youtube nézéskor fogunk értékelni, az Android 9-cel és rendkívül erős belső hardverrel felvértezett belső pedig a legigényesebb játéknak is megfelel. Ha van egy jó fülesünk, akkor a zene és a hangok fenomenálisak, viszont a hangszóró nem egy nagy durranás. Sajnos ez a Side Sense innováció – a szó szoros értelmében – kicsit félrement, a készülék elég gyorsan merül és az ár is kicsit borsos: ~270.00 Ft. ajánlott árból elég sok mindent lehet manapság venni, akár már egy méretes, professzionális 4K-s televíziót is, illetve ilyen árfekvésben van az Apple iPhone X, vagy a Samsung Galaxy Note 9 is, amelyek azért némileg többet tudnak.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu