Csak nézünk, mint a moziban! – 21:9-es szélesvászon, a kezedben! (X)

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK – Induló rovatunkban a Sony Xperia 10 és 10 Plus készülékekhez kötődően vizsgáljuk meg, hogy hogyan aknázhatjuk ki igazán az okostelefonokon való magas színvonalú mozizás lehetőségét. Igazi filmes és sorozatrajongóknak szól ez a cikk, akik a lehető legjobb minőségben szeretnék – a Sony Xperia 10 és 10 Plus készülékeknek köszönhetően akár szélesvásznon is – megtekinteni kedvenceiket.

 

Mozifilmet, sorozatot nézni jó! Egy igazi filmes ínyenc pedig otthonán kívül akkor sem tud elszakadni kedvenc filmjeitől, sorozataitól és sztárjaitól, ha éppen nem moziban van. Egy hosszú utazás BKV-n, repülőn, vonaton, vagy akár egy lazább munkahelyen, esetleg egy unalmas családi összejövetelen is nagyszerű alkalom lehet arra, hogy kedvenc filmjeinket megnézzük. Persze nem mindegy, milyen minőségben!

A 21:9-es, „szélesvásznú” technológia képes azt az élményt igazán visszaadni, amit a moziban átélünk. Manapság ez a képarány egyaránt elterjedt a filmrajongók, videojátékosok, amatőr és professzionális fotósok körében – különösen okostelefonon, ahol mindhárom funkciót egyesítve lehet a legjobban kiaknázni.

Mi a most induló tippsorozatos rovatunk első fejezetében ahhoz szeretnénk némi segítséget nyújtani, hogy egy olyan 21:9-es okostelefonon, mint a Sony Xperia 10 vagy a Sony Xperia 10 Plus, hogyan lehet a lehető legjobban kiaknázni a készülékek 21:9-es képarányú, szuperszéles Full HD+ kijelzőinek kiváló adottságait, miközben a kedvenc filmünket, sorozatunkat nézzük. Emellett a „Hogyan?” „Hol?” és „Mit?” kérdésekre egyaránt választ próbálunk adni. Vágjunk is bele!

Szép vagy szép vagy, szép kijelző! De ha kicsit állítgatok rajtad, még szebb leszel!

Egy igazi filmes ínyenc a legjobb képminőségben, a legszebb színekkel szeretné nézni a filmjeit. Persze a Sony Xperia 10 Plus 21:9-es szuperszéles Full HD+ kijelzője alapból is szép, de ha igazán ütős képminőséget akarsz, akkor nyomás a Beállítások/Megjelenítés/Speciális/Minőség/Színtartomány és Kontraszt beállításokhoz!

Itt a Szuperélénk Mód bekapcsolását ajánlom mindenképpen: olyan kosztümös, fantasy, vagy történelmi kalandfilmeknél, mint amilyen például a Gladiátor, hatalmas pluszt jelenthetnek a ténylegesen szuperélénk, mély, kontrasztos, vagy élénk, világos színek, de igazából ezt persze minden filmélményre el lehet mondani, és ez a beállítás akár böngészés közben is remek élmény, egyáltalán nem zavaró.

Emellett lehet még állítgatni manuálisan a fehéregyensúlyt a Minőség menüpontban, de filmnézéshez az alapbeállítás szerintem tökéletes.

It’s a kind of audio magic!

A képminőség mellett a hangon is érdemes kicsit turbózni: a Hangok/Hangminőség menüpontban ClearAudio + és Dinamikus normalizáló bekapcsolásaival akár a Bohém rapszódiában felcsendülő Queen számokat is elképesztő minőségben hallgathatjuk. A ki-bekapcsolással, és persze egy jó minőségű fülest használva tényleg hatalmas a különbség, szóval semmiképpen se felejtsük ki ezt a két, hangminőséget javító funkciót.

„Szélesvászon” – mint a moziban!

Mivel a 21:9-es képarány tulajdonképpen a klasszikus mozinézéshez igazodik, így a letöltött mozifilmek az esetek többségében igazodnak a készülékek kijelzőihez, a hagyományos televíziókon, és persze az okostelefonok kijelzőjén is az alsó-felső fekete csíkok végre eltűnnek, és képveszteség, vagy torzulás nélkül töltik ki az okostelefonok teljes kijelzőjét. Ez nem csak igazi, hamisítatlan moziélményt nyújt, de egyben hatalmas plusz is, hiszen eleve sokkal kisebb a kijelző, mint amit a moziban, vagy a full HD/4K-s tévéken látunk, és a 21:9 ezt képes kompenzálni.

A letöltött filmek megnézéséhez rengeteg Android alkalmazás található Google Play-en, olyat érdemes keresni, amely a 21:9-es képarányt képes kihasználni. Én a VLC Playert használom, de mellette rengeteg, más ilyen lejátszó is megtalálható a Google áruházában, csak ne felejtsük el, a „21:9” kulcsszót megadni a keresések között. (Például: „21:9 video player”.) Beépített feliratkereső is megtalálható ezekben az alkalmazásokban, a magyar feliratot – IP alapján – automatikusan keresi ki a szoftver, ha a keresést elindítjuk, bizonyos lejátszók esetében magától be is állítja, másoknál külön ki kell keresni a letöltött feliratot, és manuálisan megadni azt.

Nettévé – no de melyiket válasszam?

Letöltögetni persze nem túl kényelmes, továbbá manapság már több olyan internetes „televíziót” is találhatunk, ahol a filmeket sokszor rendkívül jó minőségben tudjuk megnézni. Viszonylag alacsony havidíjért cserében egy óriási film és sorozatválaszték áll rendelkezésünkre, melyek közül bármikor válogathatunk. Mi a három legismertebbet: a Netflixet, az HBO Go-t és az Amazon Video Prime-ot vettük górcső alá. Mindegyiknél megnéztük a lehetőségeket, a képminőséget, mennyire használják ki a szuperszéles Full HD+-t, illetve mennyire szólnak a magyar közönségnek.

Netflix

Talán ez az egyik legismertebb online televíziócsatorna, több filmjüket, sorozatukat, többek között a fantasy regényen és videojátékon alapuló The Witchert is Budapesten forgatták, így nálunk is ismertté váltak.

Filmes választék

A Netflixnek rengeteg saját produkciója is van, és rendkívül széles a filmek és sorozatok palettája. Az utóbbi időben is több, nagyobb költségvetésű filmjük készült: például a Triple Frontier háborús kalandfilm igazi sztárparádéval (Ben Affleck, Charlie Hunnam, Pedro Pascal), vagy a 30-as években játszódó The Highwayman, amely Bonnie és Clyde sztoriját meséli el, az őket üldöző két texasi ranger szemszögéből, akiket Kevin Costner és Woody Harrelson alakítanak. A klasszikus filmjeik választéka is elsőrangú, igaz, van még hova fejlődniük, hiszen elég érthetetlen, hogy például az Indiana Jones filmek közül miért pont az első hiányzik.

A Netflixes választékban két Oscar-díjas film is megtalálható: a 2015-ös A visszatérő című film, melyért Leonardo DiCaprio megkapta az Oscar-díjat és a 2016-os Moonlight, amely 2017-ben három Oscar-díjat is nyert, köztük a legjobb film díját is hazavitte

21:9-es szuperszéles Full HD+ támogatás és képminőség: 8/10

A mozifilmek terén nincs semmi probléma: az összes klasszikus mozifilm azonnal 21:9-ben indul el, az okostelefonok képernyőit teljes egészében kihasználva. A látvány a legtöbb klasszikus film esetében igazán lenyűgöző – különösen, ha beállítottuk a Szuperélénk módot, ahogy fentebb írtam. Egy jobb wifi kapcsolaton keresztül a Netflix rendkívül jó minőségben streamel, nem nagyon vettem észre a kép szemcsésedését, vagy rosszabb tömörítést. A szolgáltató a Full HD + (1080p) felbontást zökkenőmentesen, nagyon szép minőségben hozza. A kép éles és részletes, a telefon 21:9-es képernyőjén akár a sztárok apró ráncait is tökéletesen ki lehet venni, a nagytotáloknál az akció is teljesen folyamatos, a moziélmény garantált. Ha egy Sony Xperia 10 vagy 10 Plus készüléked van, a mozifilmek tekintetében a Netflix nagyszerű választás.

Sajnos, ami a tévésorozatokat illeti, azok mind hagyományos felbontásúak – akár Netflix saját gyártmányról, akár külsős sorozatokról legyen szó. Itt két választásunk van: vagy a képernyő két sarkán fekete csíkokkal nézzük a képet, vagy széthúzzuk azt, bezoomolva képre – így viszont a kép felső és alsó részei eltűnnek a látókörünkből.

HBO Go

A magyar HBO Go olyan sorozatokkal büszkélkedhet, mint a Trónok harca, továbbá behúztak jó pár népszerű Marvel filmet is, amelyek nem is olyan régen mentek a moziba.

Filmes választék

Az HBO filmes tévécsatornás múltja miatt mindig is erős volt mozi téren, így komoly „szélesvásznú” filmes támogatást, illetve filmes választékot várna el az ember a csatornától. A filmek tárháza igen korrekt, nagyjából a Netflix mennyisége megtalálható benne, bár a filmes műfajok választéka tekintetében azért kicsit szegényesebb az összkép.

Ha már a Marvelt említettük: bár a ezek a szuperhősfilmek leginkább az HBO Go-n vannak, a Marvel-tévésorozatok a Netflix erősségei.

21:9-es szuperszéles Full HD+ támogatás és képminőség: 5/10

A kép élessége tekintetében a HBO Go-n meglepően gyenge. Állítólag a tömörítés minősége az „internet sebességéhez igazodik” (ezt maga az HBO Go munkatársa nyilatkozta Google Play-en egy emiatt panaszkodó felhasználónak), ehhez képest 100 Mbites interneten (ahol a Netflix és az Amazon Video Prime gond nélkül hozza a remek, éles képminőséget) gyakran előfordul, hogy kép pixelesedik, életlen és homályos. Ráadásul olyan filmeknél vettem ezt észre, mint a Bosszúállók: Végtelen háború, vagy a Solo: Egy Star Wars történet, amelyeknél a képminőség elsődleges fontosságú.

Ami a Sony Xperia 10 és 10 Plus 21:9-es szuperszéles Full HD+ támogatását illeti, az is elég gyenge. A Netflixhez hasonlóan a sorozatok egyáltalán nem támogatják, ezt már szinte „megszokhattuk”, így a Trónok harcát is a képernyő két szélén lévő fekete csíkokkal nézhetjük, vagy a két ujjunkkal a képernyő szélére húzva a képet bezoomolhatunk, akkor viszont a kép felső és alsó részei elvesznek. Ráadásul a zoomolás során az amúgy sem túl éles kép még életlenebbé válik.

Ami a mozifilmeket illeti, az HBO Go-nál mindegyik úgy indul el, hogy (valószínűleg az alacsony felbontás miatt) a képernyő középső részére van behúzva, minden szélen egy fekete kerettel. Ha az előbb említett módszerrel rázoomolunk a képre, akkor ugyan képveszteség nélkül „teljes képernyős” lesz az egyébként 21:9-es arányú, szélesvásznú mozifilm, csak éppenséggel ebben az esetben is még életlenebb és még homályosabb lesz a kép.

Összességében el lehet mondani tehát, hogy az HBO Go nem a legprofibb a képminőség tekintetében, a két másik szolgáltató messze lekörözi ezen a téren. Keresgéltem kapcsolókat, amellyel a képminőséget feljebb lehetne húzni, de sajnos ez teljesen automatikus, nem lehet semmit állítgatni.

Amazon Video Prime

Az Amazon Video Prime 2006-ban indult, tehát aránylag veterán a piacon. Kellemes kezelőfelület és viszonylag nagy filmes és sorozatos választék jellemzi, negatívum viszont, hogy PayPallal nem lehet előfizetni rá és hétnapos próbaidőszak van. Ettől függetlenül a Sony Xperia 10 és 10 Plus készülékeken is nagyszerűen lehet használni, a 21:9-es kijelzővel sokkal kényelmesebb lefelé scrollozni a választékban.

Filmes választék

Kellemes sorozatválaszték jellemzi és bár a legnagyobb mainstream ászok nem itt vannak, azért az Oscar-díjas Rami Malek Mr. Robotját, vagy a nem olyan régen indult Tom Clancy’s Jack Ryant csak itt találjuk meg.

A filmeket is hasonlóan, viszonylag széles választék jellemzi (Gladiátor, Tom Cruise filmjei stb.), viszont a szuperhősfilmek rajongóit el kell keserítenem: az összes ilyen a konkurenciánál lehet, mert ezekből nem találtam egyet sem.

A Netflixhez és az HBO-hoz hasonlóan itt is van „Prime Original Movie”, tehát saját gyártású filmek, viszont ezekre jellemző, hogy alacsonyabb költségvetésből, kevésbé ismert színészekkel dolgoznak, mint például a Netflix.

21:9-es szuperszéles Full HD+ támogatás és képminőség: 9/10

Ezen a téren az Amazon Video Prime-nak nem kell panaszkodnia. Az okostelefonokom egyaránt nagyszerű, tűéles képpel, vibráló színekkel nézhetjük például a kipróbált történelmi kalandfilmet, a Gladiátort, de az olyan thrillerek képminősége is nagyon szépen tud érvényesülni, mint A tűzben edzett férfi (Man on Fire).

Ami a szuperszéles támogatást illeti: az elindított mozifilmek azonnal, gond nélkül teljes képernyős 21:9-re váltanak, nem kell érte a telefonképernyőt tapicskolva húzogatni a kép beállítását, mint az HBO Go esetében.

Sajnos egyetlen negatívum árnyékolja csak be az összképet (és ezért is járt az egy pont levonás): a sorozatok – csak úgy, mint a két másik szolgáltatónál – itt sem támogatják a szuperszéles képernyőt, tehát itt is két fekete csík található a képernyő szélén tévésorozatok esetében. Ráadásul Amazon Prime-on a Zoom sem működik, tehát ki sem tudjuk úgy húzni a képet a szélekre, hogy az bár képveszteséggel, de teljesen kitöltse a képernyőt. A mozifilmek 21:9-es elsőrangú, hibátlan képminősége azonban ezért bőségesen kárpótol.

A moziélmény 21:9-ben az igazi!

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy bár a tévésorozatok rajongóit 21:9 terén egyelőre kicsit elhanyagolják az online televíziós szolgáltatók, mozifilmet viszont szuperszéles Full HD+ támogatással nézni páratlan élmény! Pont ez a fajta képarány az, amely képes azt kompenzálni, hogy nem a moziban, vagy egy nagyobb tévén, otthon nézel egy filmet, hanem úton-útfélen, BKV-n, repülőn, vagy a reptéren várakozva, vagy akár a közértben várakozva egy hosszú sorban!

Egy ilyen 21:9-es, Sony Xperia 10 és 10 Plus okostelefon igazi filmélményt kínáló lehetőségei szinte korlátlanok, csak meg kell tanulnunk maximálisan kiaknázni őket és mi reméljük, ebben a cikkünkben ebben alapos segítséget tudtunk nyújtani.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu