PlayStation 4: úton a száz millió felé!

Hivatalos, új eladási adatokat közölt a Sony a PlayStation 4-ről a cég éves pénzügyi jelentésében. A PlayStation 5-re pedig ne várjunk még!

A 2018-as üzleti év (április elseje és 2019. március 31-e között) 17,8 millió PlayStation 4-et szállított ki a cég. Bár ez 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbi 19 milliós eredményhez képest, ez elfogadható eredmény, ugyanis még februárban is 17,5 milliót remélt az üzleti évre a Sony, és ezt ugye túl is teljesítette a 2013 végén megjelent konzol. 2,6 millió konzol lett kiszállítva az előző negyedévben, ami 0,1 millióval több. Jelenleg összesen 96,8 milliónál tart a PS4, ami azt jelenti, hogy akár már a június végén lezáruló negyedévben is megugorhatja a száz milliós eredményt a Sony konzolja.

A Sony az április elsején elindult 2019-es üzleti évre 16 millió PlayStation 4 értékesítését reméli, ami ismételten kisebb a korábbi adatokhoz képest, de ne feledjük: egyre több konzol van odakinn, így nehezebb terjeszkedni (hacsak nem csökkentenek árat, ami bekövetkezhet még…). Ez érthető is. Az előző negyedévben 54,7 millió PlayStation 4-szoftver (játék) fogyott, ami az előző évhez hasonlítva 2,7 milliós emelkedés. Az eladások 45%-a volt digitális, ami a tavalyi 43%-hoz mérve szintén növekedés. A PlayStation Network 12,8 milliárd dollár forgalmat generált az üzleti évben, ami rekord. A Sony Game & Network Service részlege (ahová a PlayStation brand is tartozik) 20,9 milliárdot hozott össze, pozitív mérleggel: a csökkenő konzolértékesítéseket a játékok és Plus-előfizetők

A PlayStation Plus-előfizetők száma március végére 36,4 milliónál járt, ami 2,2 millióval több az egy évvel korábbi adathoz képest. (És itt megjegyeznénk, hogy a naptár miatt május elsején fogja a Sony közölni, hogy a Plusosok milyen két játékot kapnak a hónapra – és valami jutalomrendszerrel is készül már a cég, erről korábban írtunk is.)

A pénzügyi jelentésben megemlítésre kerül a next-gen PlayStation is, amit továbbra sem neveztek meg: „a következő generációs konzol fejlesztési költsége emelkedett”; a bejelentés pedig azért történt ilyen váratlanul a Kotakus Jason Schreirer szerint, hogy a Sony megelőzze a szivárgásokat, ugyanis mostanában kapnak a fejlesztők devkiteket.

És a Twitteren azt olvastuk Yuji Nakamurától, a Bloomberg japán riporterétől, hogy a sajtótájékoztatón a Sony kiemelte, hogy 700 ezer előfizetője van a PlayStation Now-szolgáltatásnak, évenkénti kb. 40%-os növekedéssel. Ez csak nem a Google Stadiára való reakció?

A Sony tehát a jövedelmét befektette a next-gen PlayStationbe, ami nem fog a következő tizenkét hónap során megjelenni a Wall Street Journalnél dolgozó Takashi Mochizuki tweetje szerint…

Forrás: Gematsu, GameSpot, Twitter, Twitter

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu