Trónok harca 8/5: Harangok – Akiért a harang szól

SOROZATKRITIKA – (SPOILERES!) Ezúttal szokásunkkal ellentétben spoileres kritikával jelentkezünk a Trónok harca legújabb részénél, így csak az olvassa el, aki már látta a legújabb részt!

 

Tudom, hogy most sokan nagyon dühösek vagytok. A „Hogy lehetett ezt tenni Dany-vel?!” „Pár rész alatt elintézték azt, ami gondosan felépítettek!” „Hogy csinálhattak Dany-ből egy főgonoszt?!” „Szemetek, megölték Jaime-t!” (South Park után szabadon.)

Az igazság az, hogy David Benioff, D.B. Weiss szerzőpáros pszichológiailag tökéletesen felépítette és szó szerint az „őrületbe kergette” Daenerys Targaryen karakterét. Bár az tény, hogy iszonyúan kegyetlenül, szó szerint megölték a sorozat rajongóinak hatalmas kedvencét.

Daenerys Targaryen végül nem lett Muad’Dib… bár lehetett volna…

A sárkányok királynőjéről nekem mindig is a Dune Paul Atreides-e jutott eszembe – csak női verzióban. (Figyelem egy kis Dűne SPOILER, ha még nem olvastad, vagy láttad a filmet.)

A fiatal herceg, akinek apját a Dűne bolygón megölik és száműzetésbe kerül, a bolygón élő fremenek közé, ahol végül a próféciának megfelelőlen ő lesz a messiás, aki különleges képességeinek köszönhetően (melyeket megtanít a frémeneknek” végül egy hatalmas „dzsihádhon” – egy véres háborún – keresztül legyőzi a világegyetemet irányító császárt és annak seregeit.

(Dűne SPOILER vége)

Daenerys Targaryen nagyon sok tekintetben hasonlít Paulra, egyetlen jelentős különbség van közte és Paul között: Paul apja a józan és jóságos Leto Atreides herceg, Dany-é pedig az őrült Targaryen király, akit Jaime Lannister döfött le. Azt már láttuk Dany testvérénél, hogy az őrület nála biztosan a családban maradt, viszont Dany-nél úgy tűnt, hogy ő a helyes útra tért.

Tegyük gyorsan hozzá: azért nem mindig. Daenerys-edemencn időnként elő-előfordult, hogy kiütött rajta a zsarnok, vagy kegyetlenül kivégzett valakit. Szerintem sokan efelett szemet hunytak, vagy betudták annak, hogy ez a Trónok harca, ahol a kegyetlenség a túlélésért folyik. Az évadok során azért általában Daenerys-nél valóban sokszor szükségesnek tűntek kegyetlen döntései, de amikor például Randyll Tarly-t, és Dickon Tarly-t kivégezte, úgy, hogy elevenen elégette őket sárkányával (ez amúgy is a kedvenc kivégzési módszere), csak azért, mert nem hódoltak be neki, illetve „dacoltak vele”, azért az a Daenerys-fanokat is szemöldökráncolásra késztette. Aztán persze elég gyorsan elfelejtkeztek róla, de az évad elején látható Samwell Tarly-Dany jelenet emlékeztette erre a drága nézőt.

„I’m the Firestarter, twisted firestarter…”

Az tehát most már világos, hogy Dany éppúgy őrült apja hatása alatt van és örökölte annak betegségét, míg Paul Muad’Dib, aki messiásból uralkodóvá, majd a Dűne Messiásában akarata ellenére zsarnokká vált, örökölte apja józanságát, ezért is hozta meg azt a bizonyos szívszorító döntést, mellyel egyben lemondott a trónról.

Különböző „messiások”, lázadók, forradalmárok, zsarnokok, különféle sorsok… Nekem tetszett és logikusnak tűnt Daenerys gonosszá válása, továbbá a sokak által ostorozott „hirtelen” pálfordulást én egyáltalán nem éreztem annak. Szépen fel volt ez vezetve, évadról-évadra, részről-részre. Különösen a legutóbbi részekre igaz ez, hiszen Daenerys elveszített még egy sárkány (a „gyermekét”), a legjobb barátai és hívei közül két kulcsfigurát (köztük Missandrei-t különösen kegyetlen és megalázó módon) és ebben a részben a legnagyobb szerelmét is, hiszen Jon ugyan még a királynőjének tekinti, de már nem szereti. Ráadásul még Westeros-ban is gyűlölik, pedig a saját szempontjából mindent megtett, hogy ennek ellenkezőjét elérje.

Ami Dany őrült mészárlását illeti: spontán jött elő nála (ezt a szerzők is megerősítik), a csata hevében egyszerre „szállt el vele a sárkány” és jött elő őrülete. Nem vagyok egy túlzott Emilia Clarke-rajongó, de ezt a jelenetet nagyszerűen hozta, ahogy a kétségbeesett demencia megvillant a tekintetében.

„Miért így haltak meg?!”

Akik ezeket kérdezgetik és arra tippeltek, hogy Jaime, vagy Arya döfi le a kibírhatatlan zsarnokká vált Cersei Lannistert, azok megint „nem figyeltek eléggé” (hogy Ramsay Boltont idézzem). A Trónok harcában SOHA nem úgy halnak meg a karakterek, ahogy számítunk rá és a legtöbbször bosszantó, sőt, frusztráló, ahogy egy-egy karakter bevégzi – legyen szó jókról, vagy rosszakról. Épp ezért ütött például Robb Stark, vagy Oberon Martell halála. Mivel mindenki azt várta, hogy Cersei-t minimum széttrancsírozzák, vagy Daenerys elégeti, az pedig, hogy Jaime-vel a karjában együtt halnak meg, nagyon sokakat frusztrált, pedig ez is tökéletesen passzolt Martin eredeti regénybeli koncepciójához.

Hozzáteszem, hogy az sem túl kellemes halál, hogy rád omlik a mennyezet egy őrjöngő sárkány miatt, ráadásul a testvérpár annak frusztrációját is átélte, hogy nem jutottak el a Tyrion által előkészített hajóhoz.

Párbajok

Nagyon rendben voltak a párbajok is, én más véleményekkel ellentétben élveztem a Jaime-Euron összecsapást is. Ha megvan még Jaime ép keze, szerintem sokkal könnyebben végez Euronnal, de igazából emiatt is volt igazán izgalmas és fajsúlyos ez a párbaj. Euron Greyjoy egy borzasztóan irritáló (jó értelemben) gonosz figura, igazi Ramsay Bolton 2.0 és jó érzés volt, amikor Jaime végül ledöfte. Két logikai baki volt talán csak a párbajban: Euron indítékai nem voltak egészen értelmesek és érthetőek (bár nála is előjött talán egyfajta őrület) és kicsit irreális, hogy Jaime-t kétszer elég komolyan megszúrják, de semmi baj, felkel és megy tovább.

A két Clegane testvér párbaja is aránylag rendben volt, bár vicces, hogy Gregor Clegane nagyjából úgy nézett ki, mint Darth Vader a Jedi visszatérben, de egy kis jóindulattal „homage”-nak is tekinthető. Közös haláluk szimbolikus, igaz, kicsit erőltetett.

9/11

Miközben Daenerys a sárkányon repkedve szétégeti a várost, egészen sokkoló képeket láthatunk, amelyek szerintem egyértelmű utalás a 9/11-es eseményekre. Láttunk már azért ilyet például a Batman Superman ellen című filmben, de ez a borzalmas, sokkoló jelenet itt is épp olyan hatásos, mint ott. Talán egy kicsit túlságosan is: nagyon megnyomták a Daenerys-gyűletgombot a készítők, jön tehát az elkerülhetetlen összecsapás Jon Snow és volt szerelme, Daenerys között. Nehéz most már bármi mást kitalálni, hiszen Cersei meghalt, más főgonosz pedig nincs…

-BadSector-

Trónok harca 8/5: Harangok

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 8.2
Látvány - 9.2
Hangulat - 9.2

8.6

KIVÁLÓ

Miközben Daenerys a sárkányon repkedve szétégeti a várost, egészen sokkoló képeket láthatunk, amelyek szerintem egyértelmű utalás a 9/11-es eseményekre. Láttunk már azért ilyet például a Batman Superman ellen című filmben, de ezt a borzalmas, sokkoló jelenet itt is épp olyan hatásos, mint ott. Talán egy kicsit túlságosan is: nagyon megnyomták a Daenerys-gyűletgombot a készítők, jön tehát az elkerülhetetlen összecsapás Jon Snow és volt szerelme, Daenerys között. Nehéz most már bármi mást kitalálni, hiszen Cersei meghalt, más főgonosz pedig nincs…

User Rating: 4.55 ( 4 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu