Ennyi volt! 27 év után megszűnt a PC Guru nyomatott magazinja!

Az egykori legendás Amigás lemezes újságból indult színes magazin: a PC Guru, amely 1992-ben, a Commodore Világ és az 576 kbyte után indult, a mai napon bezárta kapuit.

„Egyszer mindig eljön a pillanat, amikor az ember tudja, hogy tovább kell lépni, mert már nem mehet minden úgy, mint korábban. A PC Guruval mi most jutottunk el idáig” – írta az ősrégi gamer magazin: a PC Guru internetes oldalán Böjtös Gábor főszerkesztő abban a bejelentésben, amely a nyomtatott lap megszűnését írta meg. Böjtös Gábor még azt is hozzátette, hogy „a nyomtatott lap fölött már 10 éve is gyűltek a sötét felhők, de mostanra ez tarthatatlanná vált.”

Hozzá kell tenni, hogy 2011-ben, amikor a Motor-Presse kivonult Magyarországról, egy időre szintén megszűnt a lap, lévén a cég portfóliójában lévő más sajtótermékekkel ellentétben nem akarta azt senki sem átvenni. Végül egy hónap teljes bizonytalanság után a „Skorpió Print” nevű, addig a lapkiadásban teljesen ismeretlen cég vette át az újságot.

„A csapattal mind imádtuk, mind szeretettel és odafigyeléssel dédelgettük, a legvégsőkig kitartottunk mellette, hiszen már tíz éve gyűltek a sötét fellegek, a nyomtatott sajtót már azóta rendszeresen temetik, de amíg lehetett, friss vért pumpáltunk ereibe, hogy megmaradjon olyannak, amilyen volt.”

A főszerkesztő még azt is hozzátette, hogy nem akarnak senkire sem ujjal mutogatni, hiszen bizonyos tekintetben saját magukat is hibásnak tartják, lévén elkövették azt a hibát, hogy az utóbbi tíz évben nem emelték a lap árát, pedig az újság „a mindenféle teherrel, sarccal, extra költséggel szinte ellehetetlenítik a nyomtatott sajtót, amelynek eleve nyomdaköltséggel és komoly fenntartási díjjal kell számolnia”.

Böjtös Gábor azt is felidézte, hogy úgy próbálkoztak a lapot önmagát eltartóvá tenni, hogy csökkentették az oldalszámot, de ez sem segített, csak minimális tűzoltásra volt jó.

Jómagam egyébként rendszeresen írtam 2009. januárjától 2010. nyaráig a PC Guru magazinban, külsősként.

Érdekesség még, hogy Böjtös Gábor sokáig a gamer.hu főszerkesztője volt, majd 2015-től az eleinte annak a gárdájából alakult ign.hu-t vezette, míg végül ismeretlen okokból és körülmények között a teljes szerkesztőséget ki nem rúgták és egy teljesen új csapattal indult újra később a magyar IGN.

Forrás: media1.hu

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu