Meglopták az AMD-t: kiszivároghat több GPU forráskódja is!

Ez bizony kb. akkora ügy, mint amikor a Half-Life 2-ből kiszivárgott egy félkész verzió 2003-ban!

Tegnap az AMD arról beszélt, hogy a GPU-s IP-iből (szellemi tulajdonaiból) jelentős mértékben loptak – a Palesa nevű hacker a Githubon, a 4chanen, vagy a TorrentFreaken is arról beszélt, hogy közzé teheti a forráskódokat, és eléggé borsos árat kér azért, hogy ne így tegyen. Az ő birtokában van az AMD néhány jelenlegi és következő generációs GPU-inak forráskódja. Pár példa: RDNA 2 Navi 21, RDNA 1 Navi 10, vagy az Arden (ami az Xbox Series X-ben lesz!). Ez azért fontos, mert az AMD GPU termékeinek versenyképességét csökkentheti a nemkívánatos publikálás, plusz biztonsági szempontból is kockázatos lépés lenne.

Az AMD számára az adataik biztonsága és az IP-ik védelme az elsődleges, és decemberben valaki azzal kereste meg őket, hogy a jelenlegi és a jövőben érkező termékeik tesztfájljait megszerezte, és volt, ami online is elérhető lett így, de azokat már törölték. Az AMD úgy hiszi, hogy a lopott grafikai IP-k nem alapvetőek a grafikai termékeik biztonsága és versenyképessége céljából, és szerintük a hackernek nincs más a birtokában, de azért a hatóságok és az ebben profi szakemberek már tudnak az ügyről.

A Githubon Palesa posztolt még egyet, és ott azt mondja, hogy egy nem védett szerverről nyúlta a fájlokat még novemberben, és a TorrentFreak megkeresésére azt mondta, hogy a birtokában levő adat száz millió dollárt (minimum harminc milliárd forintot) ér, de ő kevesebb pénzzel is megelégedne, ha az általa megadott email címen egy vásárló, vagy az AMD felkeresi, akkor megállapodhatnak a vásárlásról. Ha pedig senki sem vállalkozik erre, akkor mindenki ingyen megkapja, azaz nyilvánosságra hozza az AMD forráskódjait… de az AMD már kérte a poszt eltávolítását.

Akármi is lesz, ez eléggé kínos az AMD részéről még úgy is, hogy szerintük ebből nekik semmi bajuk nem származhat. A Microsoft viszont biztos számonkéri őket, mert ők is érintettek. És a Microsofttal nem lehet szórakozni.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
A mesterséges intelligenciák okosak. Hatalmas mennyiségű adatot tárolnak és dolgoznak fel egy szempillantás alatt, azonnal lefordítják a nyelveket, és még más gépeket is képesek működtetni. Érzelmi intelligenciájuk viszont egyáltalán nincsen. Még.
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu