Meglopták az AMD-t: kiszivároghat több GPU forráskódja is!

Ez bizony kb. akkora ügy, mint amikor a Half-Life 2-ből kiszivárgott egy félkész verzió 2003-ban!

Tegnap az AMD arról beszélt, hogy a GPU-s IP-iből (szellemi tulajdonaiból) jelentős mértékben loptak – a Palesa nevű hacker a Githubon, a 4chanen, vagy a TorrentFreaken is arról beszélt, hogy közzé teheti a forráskódokat, és eléggé borsos árat kér azért, hogy ne így tegyen. Az ő birtokában van az AMD néhány jelenlegi és következő generációs GPU-inak forráskódja. Pár példa: RDNA 2 Navi 21, RDNA 1 Navi 10, vagy az Arden (ami az Xbox Series X-ben lesz!). Ez azért fontos, mert az AMD GPU termékeinek versenyképességét csökkentheti a nemkívánatos publikálás, plusz biztonsági szempontból is kockázatos lépés lenne.

Az AMD számára az adataik biztonsága és az IP-ik védelme az elsődleges, és decemberben valaki azzal kereste meg őket, hogy a jelenlegi és a jövőben érkező termékeik tesztfájljait megszerezte, és volt, ami online is elérhető lett így, de azokat már törölték. Az AMD úgy hiszi, hogy a lopott grafikai IP-k nem alapvetőek a grafikai termékeik biztonsága és versenyképessége céljából, és szerintük a hackernek nincs más a birtokában, de azért a hatóságok és az ebben profi szakemberek már tudnak az ügyről.

A Githubon Palesa posztolt még egyet, és ott azt mondja, hogy egy nem védett szerverről nyúlta a fájlokat még novemberben, és a TorrentFreak megkeresésére azt mondta, hogy a birtokában levő adat száz millió dollárt (minimum harminc milliárd forintot) ér, de ő kevesebb pénzzel is megelégedne, ha az általa megadott email címen egy vásárló, vagy az AMD felkeresi, akkor megállapodhatnak a vásárlásról. Ha pedig senki sem vállalkozik erre, akkor mindenki ingyen megkapja, azaz nyilvánosságra hozza az AMD forráskódjait… de az AMD már kérte a poszt eltávolítását.

Akármi is lesz, ez eléggé kínos az AMD részéről még úgy is, hogy szerintük ebből nekik semmi bajuk nem származhat. A Microsoft viszont biztos számonkéri őket, mert ők is érintettek. És a Microsofttal nem lehet szórakozni.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu