PlayStation 5: megvan a pontos megjelenési dátum és az árazás?

Az Amazonon reálisnak tűnő árazási stratégia és megjelenési dátum bukkant fel – és ez nem tűnik ideiglenes, placeholder listázásnak…

A francia Jeuxvideo-Live-on találtunk egy screenshotot a francia Amazonon található PlayStation 5-ös listázásról, amit nem linkelünk, ugyanis azóta ezt mintha eltüntették volna a saját keresésünkből kiindulva.

A képen azt láthatjuk, hogy a Sony következő generációs konzolja állítólag november 20-án érkezhet. (Ezt a dátumot pedig el is hihetjük: korábban már volt ilyen pletyka, és az a Gran Turismo 7-ről is beszélt…) Az árazás a PlayStation 5 Standard Edition esetében 500 euró, ami hazánkban 170, de még jobb eséllyel 180 ezer forint körüli árcímkét fog jelenteni. A JVL szerint a PlayStation 5 Digital Edition (ennek nem lesz ugye Blu-ray meghajtója) 400 euró, tehát kb. 150-160 ezer forint lehet. Persze itt kihangsúlyoznánk, hogy ez még nem hivatalos; a Sony nagy eséllyel augusztusig (akkor lesz állítólag még egy PlayStation 5-ös közvetítés) nem fog hivatalos infórmációt mondani az árról és megjelenési dátumról…

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment (SIE) elnök-vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, hogy a történelem kimutatja: a játékipar/konzolgyártás az egyik recessziótól védett üzleti ágnak mondható, de szerinte a koronavírus miatt előttünk álló nemzetközi válság a Sony-nak is lekevert egy pofont: biztosítaniuk kell a megfelelő érték-ár arányt. (Ryan maga is az értéket tekinti nagyobb hangsúlyúnak.) A konzol és a játékok stílusa, mennyisége és minősége révén szerinte jó irányba tarthatnak a PlayStation 5-tel.

Szerinte a PlayStation a legtöbb otthon nappalijában ott van, és úgy gondolta, hogy szerintük jó ötlet lenne egy olyan konzoldizájnt kölcsönözni az új „játékállomásnak”, ami a legtöbb nappaliba be tudna illeszkedni. Szerinte ebben sikerrel jártak. (Talán az amerikai otthon esetében igen. Kelet-Európa kérdéses.)

Miért lesz ennyire nagy a konzol? (Korábban mutattunk már összehasonlítást a méretről, nem véletlenül mondjuk.) A tegnap már említett Matt MacLaurin, a PlayStation felhasználóo felületének tervezéséért felelős alelnök a LinkedInen kapott egy kérdést: napjainkban a hordozhatóságot és a kényelmet tekintjük elsődlegesnek, és bár lenyűgöző a PlayStation 5 dizájnja, illetve a PlayStation 4 teljesítménye kiváló volt, miért lett nagyobb és termetesebb az új konzol? MacLaurin megválaszolta: a hőtermelés miatt. Az új konzolgenerációt mini szuperszámítógépeknek hívta, és a 7 nanométeres chipek nem termelnek olyan sok hőt a teljesítmény okán, a PlayStation 5 erejét extrémnek nevezte, és mivel a technológiát frissnek mondja, sok a hőtermelés, és emiatt itt is valószínűleg egy kifinomult, párakamrás hűtési rendszert építhettek a konzolba. (Feltételes mód, ugyanis csak a messze eltérően kinéző fejlesztőkészlet tervrajzait láthattuk eddig… és mivel az Xbox Series X is eléggé méretes, nem mond MacLaurin hülyeséget.)

Eric Lempel, a PlayStation nemzetközi marketinges vezetője pedig a legújabb PlayStation Blog podcaston pedig azt mondta, hogy a PlayStation 5 játékkínálata a PlayStation eddigi legjobbja lesz. Szerinte szerencsések, hogy olyan sok IP-jük és karakterük van, amin sokan felnőttek. Megdicsérte a stúdiókat, hogy a konzol megjelenési időszakának ellenére is kitartóan végzik a munkájukat. Felhozott pár példát a játékkínálatra (Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – Milest egy szerethető karakternek nevezte, és szerinte az emberek odavannak érte.).

A PlayStation 5 Standard Edition és a PlayStation 5 Digital Edition is valamikor az év végén érkezik (talán november 20-án, talán 500/400 euróért).

Forrás: JVL, PSU, PSU, PSU

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu