Menu

Az Epic Games trükközik, az Apple eltávolítja áruházából a Fortnite-ot

Az Apple levette a Fortnite-ot az App Store-ból, miután az Epic Games megszegte fizetési kötelezettségét. Az Epic Games szerint a cupertino-i cég „monopolista” lépést tett, ezért ő maga jogi lépésekkel fenyegetőzik.

 

Pár óra alatt háború tört ki a két gigavállalat között. Az Epic Games, egy egészen zseniálisan ravasz lépéssel megpróbálta megkerülni Fortnite mikrotranzakciói utáni jutalák fizetését, ezért létrehozott egy külső fizetési felületet, ahol is a felhasználó egyenesen az Epic-től vásárolhatott virtuális fizetőeszközt, megkerülve ezzel az Apple és Google áruházait. Az almás cég gyorsan reagált is, azonnal eltüntetve a Fortnite-ot az App Store-ból, megakadályozva ezzel további letöltését.

Az Apple ismertette nézőpontját egy, a The Verge portálnak küldött nyilatkozatában, ahol kiemelik a következőt:

Az Epic bekapcsolt egy olyan fícsört az alkalmazásában, melyet nem vizsgált felül majd engedélyezett az Apple. Ezért lett a Fortnite eltávolítva az App Store-ból.

“Az Epic Games sajnos úgy döntött, hogy megszegi az App Store irányadó szabályzatába foglaltakat, melyet minden fejlesztőnek be kell tartania, s melyet a felhasználóink védelmében hoztunk létre. Ennek eredménye végül az lett, hogy Fortnite-szoftverüket eltávolítottuk az áruházunkból. Az Epic bekapcsolt egy olyan fícsört az alkalmazásában, melyet nem vizsgált felül majd engedélyezett az Apple, s ezt azzal a nyilvánvaló szándékkal tette, hogy megszegje az App Store irányadó szabályzatába foglaltakat, amely az alkalmazásokon belüli vásárlásokat is szabályozza, s minden fejlesztőre vonatkozik, aki digitális szolgáltatásokat vagy javakat ad el nálunk.”

Az Epic-nek csak java származott az App Store ökoszisztémájából, s szabadon elfogadta annak szabályait.

A nyilatkozat azzal folytatódik, hogy megerősíti: “Az Epic-nek egy évtizede vannak applikációi az App Store-ban, s csak java származott ökoszisztémánkból, miután önként vállalta és elfogadta szolgáltatásunk szabályait.” Ugyanakkor megerősítik azt, hogy “a tény, hogy üzleti érdekeltségeik arra sarkallják őket, hogy ilyet tegyenek nem változtat a tényen, hogy ezek a szabályok az egyenlő esélyeket is hivatottak biztosítani a fejlesztők számára.”

Végül a bejegyzés békülő szándékkal sejtet: “Mindent meg fogunk tenni azért, hogy az Epic-el közösen megoldjuk ezeket a szabálysértéseket, s hogy a Fortnite visszatérhessen az App Store-ba.” Érdemes azonban észben tartani, hogy egy héttel ezelőtt Tim Sweeney, az Epic Games igazgatója azt mondta, hogy az Apple teljesen megőrült, már ami a bevételeken való osztozás politikáját illeti.

 

 

Kemény válasz az Epic Games-től

Úgy tűnik, hogy az a bizonyos békekötés még odébb van. Pár perccel azután, hogy a megmozdulás világossá vált az almás cég előtt, az Unreal Tournament birtokosai azonnal jogi lépésekkel fenyegették meg az Apple-t, amiért annak üzletpolitikáját monopolistának tartják, ehhez pedig egy dokumentumot is csatoltak, melyben a Tim Sweeney alapította cég nyíltan szembe megy a másikkal.

“Az Apple minden ok nélkül tesz korlátozásokat, s törvénysértő módon teljes monopóliumot élvez a piacon, megsarcolva minden bevételt amelyet az iOS-en keresztül szereznek.” – ítéli el a praktikát az Epic Games, megerősítve, hogy a cupertino—i technológiai óriás szinte kényszeríti a fejlesztőket akik az App Store-ban működnek, hiszen az “az egyetlen módja a szoftverek árusításának az iOS-en”, így muszáj ezt a felületet használniuk. “Az Apple egészen odáig megy, hogy elhallgattatja a fejlesztőket, megakadályozva őket abban, hogy egyáltalán megjegyezhessék felhasználóiknak az applikációjukon kívüli vásárlás lehetőségét.” – teszik hozzá.

Szóval egy bíróságig menő csata van kibontakozóban, ami mindent megváltoztathat a mobilos szoftver árusítás piacán.

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu