Az Epic Games trükközik, az Apple eltávolítja áruházából a Fortnite-ot

Az Apple levette a Fortnite-ot az App Store-ból, miután az Epic Games megszegte fizetési kötelezettségét. Az Epic Games szerint a cupertino-i cég „monopolista” lépést tett, ezért ő maga jogi lépésekkel fenyegetőzik.

 

Pár óra alatt háború tört ki a két gigavállalat között. Az Epic Games, egy egészen zseniálisan ravasz lépéssel megpróbálta megkerülni Fortnite mikrotranzakciói utáni jutalák fizetését, ezért létrehozott egy külső fizetési felületet, ahol is a felhasználó egyenesen az Epic-től vásárolhatott virtuális fizetőeszközt, megkerülve ezzel az Apple és Google áruházait. Az almás cég gyorsan reagált is, azonnal eltüntetve a Fortnite-ot az App Store-ból, megakadályozva ezzel további letöltését.

Az Apple ismertette nézőpontját egy, a The Verge portálnak küldött nyilatkozatában, ahol kiemelik a következőt:

Az Epic bekapcsolt egy olyan fícsört az alkalmazásában, melyet nem vizsgált felül majd engedélyezett az Apple. Ezért lett a Fortnite eltávolítva az App Store-ból.

„Az Epic Games sajnos úgy döntött, hogy megszegi az App Store irányadó szabályzatába foglaltakat, melyet minden fejlesztőnek be kell tartania, s melyet a felhasználóink védelmében hoztunk létre. Ennek eredménye végül az lett, hogy Fortnite-szoftverüket eltávolítottuk az áruházunkból. Az Epic bekapcsolt egy olyan fícsört az alkalmazásában, melyet nem vizsgált felül majd engedélyezett az Apple, s ezt azzal a nyilvánvaló szándékkal tette, hogy megszegje az App Store irányadó szabályzatába foglaltakat, amely az alkalmazásokon belüli vásárlásokat is szabályozza, s minden fejlesztőre vonatkozik, aki digitális szolgáltatásokat vagy javakat ad el nálunk.”

Az Epic-nek csak java származott az App Store ökoszisztémájából, s szabadon elfogadta annak szabályait.

A nyilatkozat azzal folytatódik, hogy megerősíti: „Az Epic-nek egy évtizede vannak applikációi az App Store-ban, s csak java származott ökoszisztémánkból, miután önként vállalta és elfogadta szolgáltatásunk szabályait.” Ugyanakkor megerősítik azt, hogy „a tény, hogy üzleti érdekeltségeik arra sarkallják őket, hogy ilyet tegyenek nem változtat a tényen, hogy ezek a szabályok az egyenlő esélyeket is hivatottak biztosítani a fejlesztők számára.”

Végül a bejegyzés békülő szándékkal sejtet: „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy az Epic-el közösen megoldjuk ezeket a szabálysértéseket, s hogy a Fortnite visszatérhessen az App Store-ba.” Érdemes azonban észben tartani, hogy egy héttel ezelőtt Tim Sweeney, az Epic Games igazgatója azt mondta, hogy az Apple teljesen megőrült, már ami a bevételeken való osztozás politikáját illeti.

 

 

Kemény válasz az Epic Games-től

Úgy tűnik, hogy az a bizonyos békekötés még odébb van. Pár perccel azután, hogy a megmozdulás világossá vált az almás cég előtt, az Unreal Tournament birtokosai azonnal jogi lépésekkel fenyegették meg az Apple-t, amiért annak üzletpolitikáját monopolistának tartják, ehhez pedig egy dokumentumot is csatoltak, melyben a Tim Sweeney alapította cég nyíltan szembe megy a másikkal.

„Az Apple minden ok nélkül tesz korlátozásokat, s törvénysértő módon teljes monopóliumot élvez a piacon, megsarcolva minden bevételt amelyet az iOS-en keresztül szereznek.” – ítéli el a praktikát az Epic Games, megerősítve, hogy a cupertino—i technológiai óriás szinte kényszeríti a fejlesztőket akik az App Store-ban működnek, hiszen az „az egyetlen módja a szoftverek árusításának az iOS-en”, így muszáj ezt a felületet használniuk. „Az Apple egészen odáig megy, hogy elhallgattatja a fejlesztőket, megakadályozva őket abban, hogy egyáltalán megjegyezhessék felhasználóiknak az applikációjukon kívüli vásárlás lehetőségét.” – teszik hozzá.

Szóval egy bíróságig menő csata van kibontakozóban, ami mindent megváltoztathat a mobilos szoftver árusítás piacán.

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu