Felvásárolta a Microsoft a ZeniMaxot és egyben a Bethesdát Doomostul, Falloutostul, mindenestül

Olyan franchise-ok kerültek a Microsoft kezébe, mint a DOOM, a Quake, a Fallout, a The Elder Scrolls, a Prey és Dishonored, illetve a jelenleg készülőfélben lévő Starfield is.

Nem kevesebb, mint hét és fél milliárd dollárt fizetett a redmondi cég a másik amerikai nagyvállalatért: a ZeniMax Mediáért, amelybe a Bethesda Softworks is beletartozik. Ezáltal többek között a bevezetőben említett legendás szériák mind a Microsoft kezébe kerülnek.

Ezt a hatalmas atombombát maga Phil Spencer dobta le váratlanul ezen a bepunnyadt hétfő délutánon, a teljesen felkészületlen gamer társadalomra és sajtóra. Ezzel elmondhatjuk, hogy az egész játékipar erőviszonyait átalakíthatja ez a felvásárlás, hiszen ezentúl a nagy Xbox család közé tartozik majd az id Software, a Bethesda Softworks, a Bethesda Game Studios, a ZeniMax Online Studios, a Tango Gameworks, az Arkane, a MachineGames, az Alpha Dog és a Roundhouse Studios is. Iszonyatos mennyiségű videojátékos szakember is igazolt át ezzel a Microsofthoz: nem kevesebb mint 2300 szakember.

Hogy magyar pénzben nézzük az akvizíciót: 7 és fél milliárd dollár az forintba átszámolva kb. 2315 milliárd forint – ekkora összegért még Mészáros Lőrinc is lehajolna kis hazánkban.

Phil Spencer azt még nem jelentette ki konkrétan, hogy az elkövetkezendő Bethesda játékok Xbox-exkluzívok lennének – valószínűleg óvatosan adagolja a sokkoló tényt, mert úgy fogalmazott, hogy már ő is tűkön ülve várja már a cég következő játékainak megjelenését PC-re és Xbox konzolokra egyaránt. Érdekes színfoltja a felvásárlásnak egyébként, hogy az eddig PlayStation 5 exkluzívnak szánt Ghostwire: Tokyo és Deathloop címeknek vajon mi lesz a további sorsa?

Viszont Phil Spencer egy elég egyértelmű példát hozott fel az ő imádott, ősrégi bethesdás emlékei közül: a The Elder Scrolls III: Morrowind PC mellett csupán a legelső Xboxra jelent meg és sohasem készült belőle PS2-es/PS3-as verzió. Ez a „nosztalgikus visszaemlékezés” vajon annak lehet az előfutára, hogy a PlayStation-rajongók bukták a The Elder Scrolls VI-et? Érdekes fordulat lenne, különösen annak tükrében, hogy a Skyrimot ugye az atyaúristenre is megjelentette a Bethesda (legutóbb PlayStation VR-ra)…

Végül meg kell azt is említeni, hogy a Zenimax portfóliójába tartozó játékok bekerülnek az Xbox Game Pass konzolos és PC-s változataiba.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu