A jövő hónapban érkezik az Amazon Luna nevű, felhő alapú, streaming szolgáltatása

B Az Amazon felfedte a Luna nevű, új felhő alapú játékplatformot, amely egyben az xCloud és a Stadia legújabb vetélytársa is.

Októbertől indul, még korai hozzáférés alatt áll, és a meghívó fogadására már regisztrálhatunk (jelenleg sajnos csak az Egyesült Államokban). A Luna a korai hozzáférés során először a Fire TV, PC, Mac és iOS eszközöket támogatja, az Android támogatása csak „hetekkel később” következik – mondta az Engadgetnek Marc Whitten, a Luna vezetője.

A streaming szolgáltatás mellett az Amazon egy kis késleltetésű Luna gamepadet is gyártott amely a korai hozzáférés során 50 dollárért lesz elérhető. Forradalmi eszközről beszélünk: ahelyett, hogy a hagyományos Bluetooth-vezérlőként hasonlóan kommunikálna a képernyővel, a Luna gamepad közvetlenül csatlakozik a felhőhöz, amelynek köszönhetően az Amazon szerint 20-30 milliszekundummal csökkenti a látenciát. (Ez a Google Stadia vezérlője mögött álló technológiára emlékeztet.) A Bluetooth játéktáblák a Lunával is működni fognak.

A Gamepad emellett tartalmaz egy Alexa gombot is, amelyet lenyomva lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hangutasításokkal indítsanak bizonyos játékokat.

A Luna az Amazon ígérete szerint legfeljebb 4K és 60 kép / mp sebességgel indítja majd a felhőalapú játékokat, bár kezdetben a szolgáltatás 1080p és 60 kép / mpre korlátozódik – nyilatkozta George Tsipolitis, a Luna vezető mérnöke és technológiai vezetője. Az Amazon 1080p-re 10 Mbps, 4K esetén 35 Mbps internetes sebességet javasol.

A Luna előfizetéses szolgáltatás, bár egy kicsit ez meg van bonyolítva. Az alap Luna élmény: a Luna + havi 6 dollárba kerül és ezen a csatornán a játékok széles választékát kaphatjuk meg a különböző fejlesztőktől. A korai hozzáférés végére az Amazon arra törekszik, hogy körülbelül 50 játék kerüljön fel a Luna + -ra, beleértve a Control, a Resident Evil 7, a Tacoma, a Metro Exodus és a The Sexy Brutale játékokat is.

Az előfizetőknek ugyanakkor lehetőségük lesz többet fizetni a további csatornákért is, amelyek mindegyike támogatni fogja a kurátori vagy kiadói specifikus játékokat. Az első ilyen kiadó, amely csatlakozott a Lunához, a Ubisoft, és csatornája körülbelül 50 játékkal fog korai hozzáféréssel rendelkezni, beleértve az olyan címek megjelenés napján történő elérését, mint az Assassin’s Creed Valhalla, a Far Cry 6 és az Immortals Fenyx Rising.

A Luna + és az Ubisoft csatornával együtt a Luna több mint 100 játékot támogat a korai hozzáférés végéig.

„Tehát több, mint a Stadia, kevesebb, mint a Game Pass” – mondta Lisa Schwenke, a Luna üzletfejlesztési vezetője. A Microsoft nemrégiben hozzáadta az xCloud-ot Game Pass Ultimate előfizetési szolgáltatásához, amely több mint 150 streamelhető címet kínál. A Stadiának körülbelül 50 darabja van, amelyek egy részét egyedileg kell megvásárolni – elég borsos áron.

Schwenke folytatta:

„A cél az, hogy ez a szolgáltatás mindenki számára nyújtson valamit, megnézzük, mivel elégedettek az ügyfelek, és ebből próbálunk minél többet kihozni.”

A Luna-ban van Twitch-integráció is – elvégre itt az Amazonról beszélünk és a Twitch is az Amazoné. A korai hozzáférés első napján a Luna előfizetői az egyes játékoldalakon olyan videókat látnak, amelyek az adott címet játszó streamereket mutatják, és ha rákattintanak, akkor elindul maga a Twitch. A Twitch-en pedig, ha egy streamer játszik játékot a Luna könyvtárban, a nézők rákattinthatnak egy linkre, és maguk is elkezdhetik azt játszani a Luna-n keresztül, mindaddig, amíg fizetős tagjai az Amazon felhős játékszolgáltatásának.

Ezek egyébként hasonlóak a még mindig hiányzó, a YouTube-hoz kapcsolódó közösségi funkciókhoz, amelyeket a Google a Stadia bevezetésekor ismertetett.

Bár a Luna az első naptól elérhető lesz iPhone-okon és iPadeken, ez nem natív iOS-alkalmazás. A Luna egy progresszív webalkalmazás (PWA), vagyis technikailag böngészőalapú program, amely csak egy standard alkalmazásnak tűnik. Ezzel pedig az Amazon megkerüli az Apple App Store szabályait és díjait – az Apple legynagyobb várható bosszúságára.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu