Meghalt Sir Sean Connery, a legelső és leghíresebb James Bond színész

MOZI HÍREK – Kilencvenéves korában elhunyt Sean Connery, a legendás skót színész, aki nélkül sosem lett volna Bond, James Bond.

Sean Connery James Bond szerepével vált legendává, mégis szabadulni akart tőle, és végül is sikerült is a 007-es karakterének árnyékából kilépnie oly sok későbbi felejthetetlen alakításának köszönhetően. A filmvilág leghíresebb kitüntetéseivel díjazták: Oscar-díjjal, az Aki legyőzte Al Capone-ét című filmben alakított szerepéért egyszer, a BAFTA-val kétszer, az Arany Glóbusszal pedig háromszor. 2000-ben II. Erzsébet királynő lovaggá avatta.

Sean Connery 1930. augusztus 25-én, egy skót takarítónő és egy teherautósofőr házasságából született, majd tizenhat évesen, 1946-ban csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahol három évet szolgált. 1948-ban testépítő lett és modellt is állt egy brit művészeti egyetem diákjainak. Futballista is volt, azonban végül mégis színészi pályát választotta.

Első, apró szerepét 1953-ban kapta, egy színházi musicalben kapta, később egyre komolyabb szerepeket kapott.

Az igazi átütő sikert azonban az első igazi James Bond-filmben, a Dr. No-ban aratta, 1962-ben. Ian Fleming, a James Bond regények írója először nem őt akarta Bondnak, ám amikor az első filmben meglátta, maximálisan elégedett volt Connery alakításával, olyan szinten, hogy még az egyik regényben skót felmenőket is kitalált neki.

A Dr. No után még hatszor bújt a 007-es bőrébe, huszonegy éven keresztül – utolsó James Bond filmjében, a Soha ne mondd, hogy soha című alkotásban 53 éves volt. Emellett pedig a kor legnagyobb rendezői is alkalmazták: öt évtizedes pályája során Sean Connery olyan filmrendező legendák műveiben tűnt fel, mint Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni, Brian de Palma, vagy Steven Spielberg.

Hét éve derült ki, hogy Sean Connery Alzheimer-kórban szenved – nem véletlen, hogy 2012 óta már nem vállalt szerepet. Már azt is pedzegették róla, hogy már nem volt ura elméjének.

Sir Sean Connery halálának oka egyelőre ismeretlen. Nyugodjék békében!

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu