Amerikai környezetvédők a next-gen konzolok ellen

Az Egyesült Államok természeti erőforrások megvédéséért felelős tanácsa (amit innentől az angol rövidítésén hívunk – NRDC) nem tartja elfogadhatónak, hogy az Xbox Series X és a PlayStation 5 sok áramot fogyaszt.

A két next-gen konzol 160-200 (vagy még ennél is több) wattot fogyaszt, ami több az elődök áramfelvételénél, és ennél még egy 60 colos televízió is kevesebb elektromosságot követel, állítja az NRDC az itt olvasható jelentésében. Elismerik, hogy a Sony és a Microsoft is jó lépéseket tett a konzoljaik pihenő üzemmódban történő minimális áramfogyasztásával (<1W!), de kiemelték még azt is, hogy az Xbox Instant-on módja (gyors bekapcsolás) alapból be van kapcsolva, és ez nekik nem elfogadható.

Noah Horowitz, az NRDC egyik tudósa szerint ez a funkció 2025-ig egy nagy (ötszáz MW-s) szénégető erőmű éves fogyasztásával lesz egyenértékű, és az új, amerikai Xbox-tulajdonosoknak egy milliárd dollár (300 millárd forint) árat kell emiatt a villanyszámlájukban fizetni összesen. Szerinte nem sok haszna van ennek a módnak, és hozzátette, hogy 2030-ra a Microsoft karbonsemleges lesz, de ennek ellenére ez a funkció alapból bekapcsolt állapotban van a konzolban. Úgy látja, hogy ennek kiküszöbölése mindössze pár sornyi programkód átírásával megtörténhetne.

Az NRDC számításai szerint a konzollal rendelkezők közel kétharmada bekapcsolva hagyta a funkciót, amivel 2025 végéig csak az Egyesült Államokban majdnem 4 milliárdnyi kilowattórányi áramot pazarolnak el, ha az Xbox Series X-et nem használják (üzemkész/standby módban hagyják). Az Horowitz szerint megközelítőleg 3 millió tonnányi széndioxid-kibocsátásnak felel meg. Az NRDC még kiemelte, hogy a next-gen játékok sokkal nagyobb áramfelvételt eredményeznek, mint a visszamenőleg támogatott címekkel eltöltött idő. (Pl. Astro’s Playroom – 180-200W PlayStation 5-ön; NHL 21 PlayStation 4-es verziója: 80-104W.) Az Xbox Series S-t viszont megdicsérték, ugyanis az Xbox Series X/PlayStation 5 Standard Edition/ PlayStation 5 Digital Edition hármassal összevetve alacsonyabb fogyasztással rendelkezik.

A jelentés még kiemelte, hogy a sorozatok, filmek streamelése is nagy áramfelvétellel jár, főleg akkor, ha játékról pl. Netflixre váltunk. A konzol 30-70 wattot fogyaszt, ami tízszerese, vagy akár huszonötszöröse, mint amennyi áramot az Apple TV, egy Roku, vagy egy Amazon Fire Stick követel. A Sony-t és a Microsoftot is arra kéri régóta az NRDC, hogy a konzoljaik rendelkezzenek egy alacsony fogyasztási chippel, amik a videólejátszásért lennének felelősek. Arra kérte még a két konzolgyártó céget, hogy egy nyilvános jelentésben publikálják, hogy az Egyesült Államokban mennyi energiát fogyasztanak (és mérjék fel, hogy miként használják a konzoltulajdonosok a konzoljaikat), ami reményeik szerint környezettudatosságot hozhat magával, de figyelembe kell venni a felhős játékot, mert a szerverek széndioxid-kibocsátása és az áramfogyasztás sem elhanyagolandó.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu