Nyomozás indul az Apple ellen az Egyesült Királyságban

Az ország verseny-, és piacfelügyeleti hatósága gyanúja szerint az Apple nem kínál tiszta feltételeket, megakadályozva a szabad versengést.

Az Egyesült Királyság Verseny-, és Piacfelügyeleti Hatósága (ezt innentől az angol rövidítésén nevezzük: CMA) bejelentette, hogy nyomozást indítanak az almás cég ellen, mert több fejlesztő is unfair feltételekről és körülményekről panaszkodott, és szerintük az Apple szabályzata a versengést meggátolja. A CMA főleg abba fog belenézni, hogy az Apple megtiltja a third-party, külsős fejlesztőknek, hogy a saját fizetési rendszerüket használhassák. (Ez a gondolat ismerős lehet – az Epic Games pontosan emiatt borította az asztalt az Apple mellett a Google-re, de az Epic-Apple per el sem fog indulni az Egyesült Királyságban…)

Egy más megemlítendő tényező ott van, ami szintén bökte Tim Sweeney cégének képletes csőrét – az Apple App Store-ban történő (mikro)tranzakciók esetében „az almagyár” akár 30%-ot is elvehet. Andrea Coscelli, a CMA vezetője szerint több millió felhasználó napi szinten használja az applikációkat az időjárás miatt, vagy hogy játsszanak, esetleg hogy házhoz rendelhessenek valami ételt. Az Apple a panaszok szerint kihasználhatja a piaci pozícióját, hogy unfair szabályokat teremtsen, és ezek megakadályozhatnák a versengést vagy a választás lehetőségét.

Coscelli szerint ez a fogyasztóknak veszteséget okozhat a vásárlások, vagy az apphasználat során. Ezt pedig felügyeletet igényel. A digitális piacokkal kapcsolatos vizsgálatok aggasztó trendeket ábrázoltak. A CMA tudja, hogy a fogyasztók és a cégek is valóban károsulhatnak, ha a nagy techcégek által használt versengést megakadályozó gyakorlatok folytatódnak. Ezért dolgozik a hatóság azon, hogy létrejöhessen a digitális piacokat felügyelő egységük, miközben további nyomozásokat indítanak el, ahol erre megvannak a jogi feltételeik.

Úgyhogy picit furcsa a helyzet, hogy az Epic Gameset amúgy pontosan ugyanazért utasították el az Egyesült Királyságban, míg annak versenyhatósága gond nélkül nyomozhat az Apple ellen. Itt amúgy az Epicnek kellene az asztalra csapni, hogy azt mondja: „mi pontosan ugyanezt akartuk!”

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu