A Microsoft sosem húzott hasznot az Xbox konzolok eladásaiból!

Nem vicc: hiába van már közel két évtizede a konzolos piacon a Microsoft, azóta soha nem tudott a redmondi cég profitot termelni a hardveres értékesítésekből!

A Protocol számolt be erről a témáról, ami az Epic Games vs. Apple per tanúvallomásai során bukkant fel. Lori Wright, az üzleti fejlesztésekért kapcsolatos Xboxos vezető ugyanis az egyik szemtanú volt. Wes Earnhardt, az Epic ügyvédje egyszerű kérdést tett fel: „Mekkora haszna van a Microsoftnak az Xbox konzoljainak értékesítéséből?”

Wright válasza? „Nincsen. A konzolokat veszteségesen adjuk el.” És volt valaha is profit a konzolok értékesítéséből? „Nem.” Wright szerint a konzolokon keletkező veszteséget a játékok, DLC-k értékesítésével és az előfizetéses szolgáltatásokon keresztül (pl. Xbox Game Pass) visszahozzák. (Azért ez is érdekes: az első, eredeti Xboxot azért tették el elég gyorsan láb alól még 2005-2006-ban, mert veszteséges volt, és az Xbox 360 rajtjával akartak lépéselőnyt szerezni. Ez bár összejött nekik, de a hardveren így is termelték a veszteséget…!)

Az, hogy a konzolok eladása nem nyereséges a konzolgyártóknak, nem ritkaság. Daniel Ahmad, a Niko Partners senior elemzője remekül összefoglalta a Twitteren: a konzolok a megjelenésük után egy kis ideig kivétel nélkül veszteségesek, de például a Nintendo Switch alapból profittermelő hardverként tervezték meg. (És ez be is jött a nagy N-nek, ezt ne tagadjuk.) Ahmad kiemelte, hogy 2019-ben megközelítőleg egy milliárd dollárnyi (~ 300 milliárd forintnyi) profitot húzott be csak a szoftverekből (játékokból) és szolgáltatásokból. Az általa linkelt dokumentum szerint ez elmaradt a Sony-tól (4,2 milliárd USD – ~ 1260 milliárd HUF) és a Nintendótól is (2,3 milliárd USD – ~ 690 milliárd HUF). Bár a redmondi cég a hardveren 1,7 milliárd dollárt (~ 510 milliárd forintot) bukott, a profitjuk így is 2,3 milliárd dollár (~ 690 milliárd forint) volt.

És ezért is látjuk mindegyik konzolgyártónál az előfizetéses rendszereket (PlayStation Plus, Xbox Game Pass, Nintendo Switch Online), hiszen ezen komoly pénzeket tudnak behúzni.

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu