LG Gram 17 (2021) – Nevéhez illően könnyű és elegáns

TECH TESZT – A 15 hüvelyknél nagyobb méretű, óriásképernyős laptopok mellett szóló érvek még soha nem voltak ilyen erősek. A sokat javított LG Gram 17 – gyönyörű 17 hüvelykes QHD kijelzővel – az első számú bizonyíték erre nézve.

 

A Gram egy közel 800.000 Ft-os laptop 2021-ben friss, 11. generációs Intel Core i7 processzorral, újratervezett billentyűzettel és érintőpaddal, valamint elegáns fekete fényezéssel. Még jobb, hogy továbbra is három kiló alatt marad (2,98 kiló, hogy pontosak legyünk). Kétségtelenül ez a legjobb 17 hüvelykes laptop, amit megvásárolhat, ha nem játékos vagy multimédiás tartalmak készítője.

 

A képernyő a lényeg

 

Valamikor régen a mainstream felhasználóknak nem sok értelme volt a legnagyobb képernyős laptopokat fontolgatni, mert azok kivétel nélkül nehezek és terjedelmesek voltak. Öt vagy még több évvel ezelőtt egy 17 hüvelykes kijelzővel és egy viszonylag erős CPU-val és profi grafikus kártyával felszerelt gamer laptop körülbelül 900.000 Ft.-ot kóstált, és legalább hat kilót nyomott. De mi van akkor, ha nem kell ennyi feldolgozási teljesítmény és költség? Mi van, ha csak egy nagy kijelzőt akarsz, és minden más másodlagos?

Itt jön be a képbe a Gram 17. Amikor az LG először mutatta be ezt az egyedülálló ultrakönnyű laptopot, a lenyűgöző képernyőn és a fizika törvényeinek ellentmondani látszó súlyon kívül nem sok mindent lehetett ajánlani. De az alulmúlt 2019-es modell átadta a színpadot egy teljesen új kiadásnak 2021-re. A könnyű váz és a ragyogó QHD képernyő megmaradt, de az LG komolyan vette a felhasználói élmény többi részének javítását. Ez nemcsak jobb billentyűzetet és érintőpadot jelent, hanem egy jobban kinéző laptopot is, amely az Intel legújabb processzorával és hihetetlenül hosszú akkumulátoros üzemidővel büszkélkedhet.

Kívülről a Gram 17 nem tűnik különösebben nagynak. A vékony betűs Gram logó ezüstszínű dombornyomással van a kijelző fedelén, míg a fedél többi része összefüggő, fekete magnéziumötvözetből készült. Ez sokkal jobban néz ki, mint az előző Gram 17 modell szürke külseje, amely ívelt élekkel rendelkezett – talán egy kísérlet a retro stílusra, de leginkább csak unalmasan néz ki.

Míg az új Gram 17 színösszeállítása és fedele drámaian javult, addig a laptop alapja szinte teljesen megegyezik a tavalyival. A szélek hátulról előrefelé enyhén elvékonyodnak, bár az alap vastagsága végig ugyanaz maradt.

A Gram mérete 380.2 x 260.1 x 17.8 mm és roppant vékony, igazából egy ultrabook, ami megfelel annak, amit más, nem játékosoknak szánt nagyképernyős notebookoktól elvárhatunk. A Gram 17 elképesztően könnyű súlyával egyetlen konkurens nagyméretű laptop sem vetekszik semmilyen áron. A rivális és hasonló árban lévő modellek súlya általában legalább négy kilót nyom, a 17 hüvelykes gamer gépek pedig még ennél is nehezebbek: a megfizethető Asus TUF Gaming A17 5,7 kiló, a HP Omen 17 pedig 7 kiló.

 

Könnyű a Gram, de erős!

 

A Gram talán nem nyom túl sokat, de nem is gyenge. Az LG szerint átment a MIL-STD 810G „kínzási teszteken” az olyan közúti veszélyekkel szemben, mint az ütés, a rezgés, az eső, a por, valamint a szélsőséges hőmérséklet és páratartalom. A tanúsítvány némi megnyugvást nyújt, hogy az LG jól bírja a gyűrődést három kiló alatti súllyal is. Igaz, a Gram 17 tapintásra is masszívnak tűnik. A billentyűzet gombokon közepén van egy kis hajlítás, de nem több, mint amit az olyan terjedelmesebb versenytársaknál találsz, mint a TUF Gaming A17.

 

LG Gram 17 (2021) billentyűzet

 

A Gram 17 szélei mentén rengeteg beviteli és kimeneti lehetőségünk van. Ezek közé tartozik két USB 3.2 Type-A port, egy fejhallgató-csatlakozó és két USB-C port, amelyek Thunderbolt 4 sebességet is támogatnak. Ez az USB-portok bőséges választéka, de itt nem áll meg. Az LG egy microSD kártyaolvasót és egy teljes méretű HDMI-portot is tartalmaz. A külső töltő a két USB-C port egyikéhez csatlakozik.

LG Gram 17 (2021) bal oldali portok

Eközben a vezeték nélküli kapcsolatok között megtalálható a Bluetooth 5.1 és a Wi-Fi 6 (802.11ax) 2×2 MIMO támogatással. Az átviteli sebesség kiváló volt a tesztelésem során; folyamatosan 40-50 MBps sebességű letöltéseket értem el még rendkívül gyenge jel mellett is – a Windows Wi-Fi ikonján mindössze egy sávnyi erősséget mutatott.

LG Gram 17 (2021) jobb oldali portok

Az LG a Gram 17-et egy év alkatrész- és munkagaranciával szállítja. Míg a vállalat egyes termékekhez kiterjesztett szervizcsomagokat kínál, a laptopokhoz jelenleg nem érhető el.

 

A sokat javított LG Gram 17, gyönyörű 17 hüvelykes QHD kijelzővel, az első számú bizonyíték erre nézve.

Gyönyörű QHD kijelző

 

Ha idáig elolvastad, és azon gondolkodtál, hogy miért nem találkoztál még a Gram 17 képernyőjének értékelésével, nem kell aggódnod – nem a „feketelevest” tartogattam. A kijelző kiváló, de ennek már magától értetődőnek kellene lennie. Elvégre, ha nem a képernyő minősége a fő szempont, akkor nem sok okod van arra, hogy ilyen nagyméretű laptopot vegyél. A múltban az LG ezt talán egy kicsit túlságosan is a szívére vette, a kijelző volt nagyjából az egyetlen dolog, amiért a régi Gram 17-et ajánlani lehetett.

A 2021-es modellnél a laptop többi része annyira sokat fejlődött, hogy a képernyőn kívül más tényezőkről is érdemes először említést tenni. A képernyő azonban még mindig ugyanaz a ragyogó QHD panel, mint korábban. A 2560 x 1600 pixeles felbontása a Full HD és a 4K között helyezkedik el. Ez a pixelszám nagyszerű a nagyképernyős laptopok esetében, hiszen éles szöveget és ragyogó színeket jelent a 3840 x 2160-as felbontás költsége és megnövekedett energiafogyasztása nélkül. Az egyetlen hátránya, hogy nem kapja meg a teljes részletességet, ha 4K-s videót nézel.

A Gram 17 kijelzője fényes felületű, ami még jobban kiemeli a színeket. Az LG szerint a DCI-P3 színskála legalább 95%-át megjeleníti, és a színek valóban élethűnek tűntek a tesztelésem során. Az IPS (in-plane switching) technológiának köszönhetően a betekintési szögek kiválóak. Ha azonban inkább egy 17-es Gram OLED kijelzővel vagy akár érintés támogatással rendelkező kijelzőt szeretne, akkor nincs szerencséd. A laptop csak egyetlen konfigurációban kapható.

Legalább ez a konfiguráció belülről bőven erős. Az Intel négymagos Core i7-1165G7-es processzormagja gondoskodik a feldolgozási igényekről. A 2,8 GHz-es alapórajelet Iris Xe integrált grafikával kombinálja, ami azt jelenti, hogy a multitasking és még némi könnyű játék is bőven a lehetőségek határain belül van. Emellett bőséges, 16 GB memória és egy tágas, 1 TB-os NVMe szilárdtest-meghajtó is rendelkezésre áll. Összességében a specifikációk tökéletesen illenek egy 800.000 forintos ultrahordozható számítógéphez, ami a Gram 17 egyéb egyedi tulajdonságait tekintve még lenyűgözőbb.

 

Billentyűzet, érintőpad, webkamera, hangszórók

 

A nagyképernyős laptopok hagyományai szerint a billentyűzetnek teljes méretű billentyűket és dedikált numerikus billentyűzetet kell kínálnia; elvégre a túlméretezett alapon bőven van hely ezek elhelyezésére. Bár néhány laptop, például az XPS 17 és a MacBook Pro 16 az utóbbi időben eltért ettől a hagyománytól, a Gram 17 ragaszkodik hozzá. A továbbfejlesztett billentyűzet kielégítő utazási távolságot és kellemesen stabil billentyűkapcsolókat kínál. A fehér feliratok nagy, vastag betűtípust használnak, és jól kiemelkednek a fekete billentyűk közül.

A billentyűzet jobb felső sarkában található bekapcsológomb beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik. Ezt a Windows Hello funkcióval együtt használhatja a Windows-fiókjába való bejelentkezéshez jelszó vagy PIN-kód beírása nélkül. A 720p felbontású webkamera fényes megvilágítású helyiségekben tisztességes videót készít, de az arcfelismerő bejelentkezéshez hiányzik az IR-érzékelő.

A hangminőség a Gram 17 kevés negatívumának egyike. A két sztereó hangszóró egyenként 2 watt teljesítményű, és bár a hangerő megfelelő, a kimenet ónos és torz hangzású. Egy akciófilm egyik jelenetének megtekintése közben úgy találtam, hogy kevés a basszus kimenet, és nem érdemes erőlködni, hogy halljam. A Gram 17 használata közben valószínűleg csatlakoztatva szeretné tartani a fejhallgatót.

 

A sokat javított LG Gram 17, gyönyörű 17 hüvelykes QHD kijelzővel, az első számú bizonyíték erre nézve.

Bőséges teljesítmény a mindennapi feladatokhoz

 

A legújabb generációs Core i7 processzorral és 16 GB memóriával a Gram 17 tesztgépünk rövid idő alatt elvégezte az összes feladatot, amit kértem tőle, az alkalmazások telepítésétől kezdve az internet böngészéséig, ahol több mint egy tucat böngészőfül volt megnyitva. Ami még jobb, hogy a hűtőventilátor a tesztelés során soha nem pörgött fel zavaró mértékben. A ventilátor hallható volt, de soha nem zavaróan.

Mindezek ellenére a Gram 17 nem igazán tartozik a Jumbo laptopok teljesítményének élvonalába. Mivel nagyon sok 15 hüvelykes és nagyobb noteszgépet játékosoknak vagy tartalomkészítőknek terveztek, még néhány olcsóbb noteszgép is képes felülmúlni a Gram 17-et, ha a megfelelő komponensekkel szerelik fel.

 

Nem egy gamer laptop, de kiváló az akkumulátor-élettartam

 

A Gram 17 ritka a 17 hüvelykes képernyővel rendelkező laptopok között, mivel ez nem egy játék gép vagy munkaállomás. Bár az Iris Xe integrált grafikus processzor képes kezelni az olyan egyszerű játékokat, mint a Minecraft vagy a böngészőalapú kedvenceket, nem hasonlítható össze a Gram legtöbb versenytársának erőteljes AMD vagy Nvidia GPU-ival. Egyszerűbb, kevésbé gépigényes játékok elfutnak rajta, de a hardcore játékosoknak máshol kell keresgélniük.

Az akkumulátor élettartama viszont nyilvánvalóan a Gram 17 egyik legjobb tulajdonsága. Majdnem 19 és fél órát bírt ki a laptop a videós tesztünk során, amely egy helyben tárolt 720p-s film lejátszását jelenti 50%-os képernyőfényerőn, kikapcsolt Wi-Fi és Bluetooth mellett, amíg az akkumulátor le nem merül. Az Asushoz hasonló óriás játékgépek ritkán bírják 10 óránál tovább ebben a tesztben. Bár a MacBook Pro kétségtelenül versenyben van az akkumulátoros üzemidővel, az LG lenyűgöző állóképességét nem tudja elérni.

 

Egy szélesvásznú versenyző

 

A Gram 17 nyilvánvaló erőssége a hatalmas képernyő és a szuperkönnyű súly. Ez a két tulajdonság önmagában is elég ahhoz, hogy sok vásárlót elcsábítson, és a korábbi inkarnációkban az LG úgy látta jónak, hogy csak velük versenyezzen, és hagyta, hogy a nehézkes stílus és a kényelmetlen billentyűzet elszálljon.

Ezen problémák megoldásával a 2021-es Gram 17 egy sokkal jobb kivitelezésű masina. Az egyedüli potenciális vásárlók, akiknek érdemes lehet máshol keresgélniük, azok a játékosok és tartalomkészítők, akiket jobban szolgál a kiváló Dell XPS 17 vagy az olyan igazi gaming laptopok, mint az Alienware m17.

A Gram 17 nem csak könnyű, de kellemes tapintású és szemet gyönyörködtető is. A hatalmas képernyőt kényelmes billentyűzet és érintőpad egészíti ki. Bár a borsos ár talán kicsit elkedvetleníti azokat, akit olcsóbb megoldást keresnek, de a mindennapi irodai feladatokhoz több mint elegendő teljesítményt nyújt – különösen a hasonló kategóriájú, óriási képernyős laptopok piacán.

-Zardoz-

Pro:

+ Elképesztően könnyű egy 17 hüvelykes laptophoz képest
+ Elegáns kialakítás
+ Ragyogó QHD kijelző

Kontra:

– Nincs érintőképernyő
– Nincs többféle konfiguráció
– Közepes hangminőség


Gyártó: LG

Termék: Laptop

Piacra kerülés: 2021. január 7

 

LG Gram 17 (2021)

Dizájn - 8.6
Képernyő - 9.2
Billentyűzet - 8.2
Akkumulátor élettartam - 8.2
Ár/minőség - 7.8

8.4

KIVÁLÓ

A Gram 17 nem csak könnyű, de kellemes tapintású és szemet gyönyörködtető is. A hatalmas képernyőt kényelmes billentyűzet és érintőpad egészíti ki. Bár a borsos ár talán kicsit elkedvetleníti azokat, akit olcsóbb megoldást keresnek, de a mindennapi irodai feladatokhoz több mint elegendő teljesítményt nyújt - különösen a hasonló kategóriájú, óriási képernyős laptopok piacán.

User Rating: 4.26 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu