The Book of Boba Fett 1. évad – A fejvadász, aki ott sem volt

SOROZATKRITIKA – A The Book of Boba Fett utolsó epizódjával lezárult az egyre zsúfoltabbá és kaotikusabbá váló sorozat. A finálé azonban még mindig nem volt képes a sorozat különböző cselekményszálait egy kielégítő végkifejletbe rendezni, annak ellenére, hogy az utolsó összecsapásánál a készítők tényleg beleadtak a készítők apait-anyait. A kritikánk ezúttal spoileres.

 

Fett karaktere mindig is tele volt potenciállal: egy erkölcsileg kétértelmű fejvadász, aki vagány páncéllal és menőnek tűnő űrhajóval járja a galaxist. Bár sajnos a heti finálé története a sorozat többi részéhez hasonlóan laposra sikeredett, legalább az jóval izgalmasabb és akciódúsabb volt, mint az összes többi rész, együttvéve. Boba Fett (Temuera Morrison) még mindig furcsán háttérbe szorul a nevét viselő sorozatban, félelmetes hírnevét családbarátabb hőssé változtatva. A sorozat pedig több kérdést vet fel a nézőkben, mint megválaszolna, arra nézve, hogy kicsoda is Boba Fett, és mit akar az élettől.

A The Book of Boba egészét tekintve látszólag három sorozatról van szó. Van egy olyan szál, ami elvileg a fő történet, amelyben Boba Fett Mos Espában bűnbáróként alapítja meg magát. Aztán ott voltak a flashbackek, amelyek kitöltötték az utolsó hézagot is aközött az idő között, amikor utoljára láttuk Bobát (amikor eltűnt a sarlacc gödörben Jabba lebegő bárkájáról), és a The Mandalorianban való újbóli felbukkanása között. Végül pedig ott volt a Mandalorian két epizódja, amelyek között Boba Fett csak vendégszereplő volt.

Sajnos az első történetszál – aminek a sorozat fő cselekményének kellett volna lennie – volt az, amit A Boba Fett könyve a legkevésbé akart elmesélni.

 

Mindent a szánkba rágnak

 

A Star Warsnak megvan az a sajnálatos hajlama, hogy univerzumának egyetlen szegletét sem hagyja megmagyarázatlanul vagy összefüggéstelenül, és a The Book of Boba Fett a végletekig kiélezi ezt a szokását. Olyan érzés, mintha a Lucasfilmnél valaki nagyon szerette volna, hogy a rajongóknak pontosan elmondhassák, mi történt Boba Fettel a korábbi filmekben és sorozatokban történő megjelenései között. Az egész háttértörténetet a Mandalorian következő évadába beékelni nem lett volna szerencsés és nem is fért volna bele, így Boba saját sorozatot kapott. De ezek a flashbackek nem elégségesek egy egész tévésorozathoz, így aztán egy elég semmilyen főcselekményt is hozzá kellett írni.

De miután ez a hosszabb flashbackekből álló sorozat véget ért, a The Book of Boba Fett nem igazán tudta, mi mást kezdjen a rehabilitált új hősével. Bobának nincs semmi, amire igazán törekedhetne, nincs motiváció arra, amit csinál, és nincsenek más ambíciói, mint „megülni egy rancor-t” (amit Boba nyilvánvalóan egy olyan pillanatban meg is tesz, amit csak rancor ex machina-nak lehet nevezni).

Még a sorozat szereplői is össze vannak zavarodva. Ahogy Cad Bane megjegyzi a Fett-tel való szembenállás során: „Egy dolgot nem értek. Mi a célod?”

 

A városért mindent, de minek?

 

„Ez az én városom. Ezek az én embereim.” – jelenti ki Fett, miközben a majdnem biztos halállal néz szembe egy olyan ember váratlan elkötelezettségével, aki szinte biztosan nem tudja egyetlen Mos Espa-ban élő ember nevét sem. (Ez a hirtelen elkötelezettség az eszmék iránt különösen furcsa attól a személytől, aki alig néhány jelenettel korábban hitetlenkedve figyeli, hogy Din Djarin hajlandó a saját életét kockára tenni a mandalori hitvallásáért.)

A probléma másrészről az, hogy a sorozatnak nincs igazi ellenlábasa, akit érdemben szembe tudna szállni Bobával, vagy egy valódi fenyegetés, amely útjában állna annak, amit Boba valójában akar. A Hutt-ikrek, akik felbukkannak, hogy igényt tartsanak Jabba területére, még neveket sem kapnak, mielőtt elrepülnek. Mos Espa többi bűnözőcsaládja semmitmondó. A sorozat „nagy rossza”, a Pyke-szindikátus pedig csak egy seregnyi tahó, akik szükség szerint hullámokban halnak meg, és akiknek a vezetőségét Fennec Shand azonnal, egyetlen mozdulattal kiiktatja.

 

Cad Bane: „elpuskázott” karakter

 

A finálé legközelebb ahhoz, hogy Bobának valódi nemezist adjon, egy félszeg kísérlet arra, hogy a Klónok háborúja élőszereplős debütáló Cad Bane-t méltó ellenféllé tegye. Ez egy 11. órai történet, amihez a nézőknek nem csak azt kell tudniuk, hogy a karaktert animációs megjelenéséből ismerik, hanem azt is, hogy az ő és Boba mentor-tanítvány kapcsolata megromlott A klónok háborúja tévésorozat tervezett, de valójában soha meg nem történt ívében.

Azzal, hogy azt sugalljuk, hogy két karakter között hosszú és tartalmas történet van, nem helyettesíthetjük a tényleges kapcsolatot, és főleg nem olyan kapcsolatot, amelyre a sorozat teljes csúcspontját fel lehet építeni.

A végeredmény kevésbé egy értelmes lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk, miben különbözik Boba (és az újdonsült morálja) az erkölcsileg szürke Bane-től, és inkább egy lehetőség Dave Filoni alkotónak, hogy még egyszer megpróbálja visszamenőleg kanonizálni a karakter eredeti történetét. És még így sem ez az epizód drámai csúcspontja: ez a pillanat egy jelenettel később következik be, amikor Grogu és Mando összefognak, hogy megküzdjenek Boba elszabadult rancorjával.

 

Innen most hova tovább?

 

Nem világos, hogy a The Book of Boba Fett innen hova jut tovább. A sorozat úgy ér véget, hogy Fett és újonnan szerzett csapata csak úgy együtt lógnak Mos Espában, miután hőstetteiknek köszönhetően megnyerték a városlakókat. A Disney még nem jelentette be a sorozat második évadát, és a sorozat zárójelenete – amely ismét a Mandalorian és Grogu közös elrepülésére helyezi át a hangsúlyt – arra utal, hogy a Star Wars Disney Plus-verziója visszatér, hogy folytassa ezt a történetet a The Mandalorian harmadik évadával, amikor az a jövőben érkezik.

Ha Boba Fett újra felbukkan, akkor úgy tűnik, hogy ugyanabba a megjelenési kategóriába fog kerülni, mint Peli Motto (Amy Sedaris) vagy Cobb Vanth (Timothy Olyphant), aki visszatérő szereplő, akivel legközelebb találkozunk, amikor Din és Grogu a Tatooine-on járnak.

 

A kevesebb, több, de a Disney-nél sosincs elég

 

Boba Fett könyve mindig is hátrányban volt: A Mandalorian már elmesélte azt, ami egy galatikus páncélos fejvadászról szólhat. De akárcsak a midichloriánok vagy a Solo, a sorozat újabb bizonyíték arra nézve, hogy ha mindent megpróbálunk megmagyarázni a Star Warsban, akkor elveszünk egy kicsit abból a varázslatból, ami eleve olyan menővé tette. Néha a kevesebb több – de egy olyan világban, ahol az egész Disney Plus streaming szolgáltatás az új Star Wars-sorozatokon múlik, valószínűleg a „több” lesz minden, amit ezekből a karakterekből kapunk.

-BadSector-

The Book of Boba Fett 1. évad

Rendezés - 6.8
Színészek - 6.2
Sztori - 6.2
Látvány/akció/zene/hangok - 8.2
Hangulat - 6.2

6.7

KORREKT

Boba Fett könyve mindig is hátrányban volt: A Mandalorian már elmesélte azt, ami egy galatikus páncélos fejvadászról szólhat. De akárcsak a midichloriánok vagy a Solo, a sorozat újabb bizonyíték arra nézve, hogy ha mindent megpróbálunk megmagyarázni a Star Warsban, akkor elveszünk egy kicsit abból a varázslatból, ami eleve olyan menővé tette. Néha a kevesebb több - de egy olyan világban, ahol az egész Disney Plus streaming szolgáltatás az új Star Wars-sorozatokon múlik, valószínűleg a „több” lesz minden, amit ezekből a karakterekből kapunk.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu