Star Wars: Obi-Wan címmel több mint 20 éve készült egy akció-kalandjáték is Xboxra [VIDEO]

RETRO – Az Obi-Wan kizárólag a legelső Xbox konzolokra jelent meg és más platformra nem is került fel soha. A kritikák eléggé lehúzták, a legfőbb probléma az irányítással és a béna történettel volt.

 

A Star Wars: Obi-Wan egy akció-kaland videojáték volt, amelyet a LucasArts fejlesztett és adott ki, és kizárólag Xbox-ra jelent meg 2001. december 19-én Észak-Amerikában és 2002. március 29-én Európában. A játékosok Obi-Wan Kenobit, Qui-Gon Jinn padawanját irányították. A játék a Yavini csata előtt 32 évvel játszódik, a Baljós árnyak eseményeit megelőző hetekben és azok alatt. Megjelenésekor általában vegyes kritikákat kapott.

A játék különlegessége az volt, hogy a fénykardos harcot az Xbox-kontroller jobb oldali analóg botjával irányíthatjuk. A botot meghatározott mozdulatokkal mozgatva Kenobi a hozzá tartozó mozdulatokkal lendíti a fénykardját. A karakter különféle Erő-erőkkel rendelkezik. Az egyik erő a golyóidő egy változatát biztosítja, lelassítja a karakter körüli területet, így a játékosok hatékonyan támadhatják a lelassult ellenséget, vagy fedezékbe menekülhetnek. Más erők lehetővé teszik számára, hogy magasabbra ugorjon, tárgyakat mozgasson, és lefegyverezze az ellenséget. Kenobi egy gombnyomással 180 fokos fordulatot hajtott végre, így a játékos azonnal megpördülhetett, és megtámadhatta a mögötte álló ellenséget. A fénykardon kívül olyan fegyvereket, mint a blasterek, iongránátok és lövegtornyok is bevethetők voltak az ellenség ellen. A játék támogatta a Jedi Battle nevű többjátékos módot, amely lehetővé tette, hogy két játékos a feloldott jedi karakterek bármelyikeként harcoljon egymással. A karaktereket az egyjátékos Jedi arénában való legyőzésükkel lehetett feloldani, amely a küldetések között váltak elérhetővé.

A Star Wars: Obi-Wan sztorija szerint Obi-Wan túlél egy merényletet, amelyet a Black Heth nevű bűnözői csoport követett el ellene Coruscanton. Erről beszámol a Jedi Tanácsnak, aki tájékoztatja őt, hogy a Black Heth egyre erősebb, és hogy a városőrség által elhelyezett informátor lebukott, és a banda rejtekhelyére vitték. Mace Windu megbízza Obi-Want a megmentésével; az informátor elárulja, hogy fegyverkereskedők nagy mennyiségű fegyvert adnak el a Black Hethnek, hogy destabilizálják Coruscantot.

Obi-Wan sikertelenül próbálja elfogni a kereskedőket, miközben azok evakuálják a bolygót; a Tanács megállapítja, hogy egy Jin’ha nevű törzsi fajról van szó. Mivel a Jin’ha túl primitív faj ahhoz, hogy ilyen halálos fegyvereket gyártson, Plo Koon és Eeth Koth jedi mestereket küldik a szülőbolygójukra, Obredaanra, hogy nyomozzanak. Az őket szállító hajó eltűnik, és Obi-Want Qui-Gon kíséretében utasítják, hogy helyette teljesítse a küldetést. Miközben Qui-Gon felkutatja a két elfogott Jedit, Obi-Wan felfedez egy hatalmas bányászati és finomítói komplexumot Obredaan alatt, amelyet a kortózis feldolgozására építettek, egy fénykardnak ellenálló ásványt, amelyből a Jedik elleni harcban ideális fegyvereket lehet készíteni. Amikor a csoport elindul, észreveszik, hogy a Kereskedelmi Szövetség egy hajója elhagyja Obredaan-t.

A játék további része nagyjából a Baljós árnyakat követi, természetesen Obi-Wan, illetve a Jedik szemszögéből, beleértve a Qui-Gon számára tragikus befejezést is

A játékot előszöt „Episode I: Obi-Wan” címmel jelentették be 1999. május 13-án, és eleinte PC-s kiadásra szánták. A PC Gamer a Star Wars Jedi Knight „folytatásaként” pletykálta: Dark Forces II, amely a Jedi fénykard egérrel való irányítására helyezi a hangsúlyt. Azonban 2000 novemberében maga George Lucas helyezte át a játékot exkluzív Xbox fejlesztésre, mivel a PC platformon nem volt megfelelő a teljesítmény. 2001 májusában a játék újra felbukkant kizárólag Xboxon, közvetlenül az idei E3 előtt. 2001 májusában az belső nézetes többjátékos módra és online játékra vonatkozó terveket is törölték. A 2001. december 19-i megjelenés után GameCube és Game Boy Advance verziókat is terveztek, de ezeket a LucasArts más projektjei miatt törölték. A fejlesztők beszéltek a Baljós árnyak készítésében részt vevő kulcsfigurákkal, és úgy alakították ki az egyes szinteket és történetszálakat, hogy azok illeszkedjenek az univerzum kereteibe.

A Star Wars: Obi-Wan megjelenésekor vegyes fogadtatásban részesült; a GameRankings 59,78%-os, a Metacritic pedig 58 pontot adott neki 100-ból. Sajnos manapság már a legelső Xbox és a játék lemezes meglétének hiányában már futtatni sem lehet sehol, mert ez a cím – tömérdek más Xboxos címmel ellentétben – nem vált retrokompatibilissá.

A lenti videók egy korai bétát, a trailert, illetve a tényleges gameplayt mutatják, bemutatókon keresztül.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu