Hatalmas klasszikus lehetett volna Arnold Schwarzenegger keresztesháborús filmje, de Paul Verhoeven örökre elsüllyesztette

MOZI HÍREK – Ez a film minden bizonnyal hatalmasat szólt volna. Igazi véres történelmi film lett volna. Dicsőséges lehetett volna. Ehelyett sosem készült el – és erről nem más, mint az a sztárrendező tehet, aki itt is a kamerák mögé állt volna.

 

Paul Verhoeven Crusade (Kereszteshadjárat) című sosem elkészült filmje a kilencvenes évek egyik legszomorúbb, sosem elkészült filmes projektje. Ha minden a tervek szerint alakul, a 100 millió dolláros költségvetésű eposz lett volna a rendező Elemi ösztön kaliberű alkotása. A Walon Green („The Wild Bunch”) által írt film főszereplője Arnold Schwarzenegger lett volna Hagen, egy középkori jobbágy, aki egy tolvajlásért halálra ítélve csodát tesz, amivel elnyeri II. Urbán pápa (Charlton Heston alakítja) kegyét. Hagen azonnal beleveti magát a szent háborúba, ahol muszlim katonák fogságába esik. Miután egy kis időt Jeruzsálemben töltött, Hagen, mivel a muszlimokat mérsékeltnek és ésszerűnek találja, összeáll fogvatartóival, és háborúba indul a keresztények ellen.

Verhoeven és Schwarzenegger ekkoriban voltak iparági erejük csúcsán. A Carolco Picturesnek dolgoztak, amelynek Verhoeven a nagysikerű „Total Recall” és „Elemi ösztön” című filmeket készítette. Megkapták a lehetőséget, hogy egy újabb hatalmas klasszikust készítsenek, aztán egy pillanat alatt minden összeomlott.

 

Verhoeven megőrült

 

Legalábbis Schwarzenegger így emlékszik erre. Az Empire-nek adott interjújában Schwarzenegger felidézte, hogy a Total Recall rendezője megtorpedózta a produkciót egy olyan megbeszélésen, amelynek csak formalitásnak kellett volna lennie. „Minden meg volt írva és készen állt, de aztán Paul elkezdett megőrülni” – mesélte a sztár. „Megvolt az utolsó megbeszélés a stúdióval, és mindannyian ott ültünk a tárgyalóterem asztalánál.” A vezetők arra kérték Verhoevent, hogy garantálja, nem lépi túl a 100 millió dolláros költségvetést. Ez ésszerű kérésnek tűnhet, de Verhoeven számára ez sértés volt. Schwarzenegger szerint Verhoeven teljesen kiakadt:

„Garanciák nem léteznek! Garanciák nem léteznek, és ha valaki garanciát ígér neked, az hazudik! Még azt sem tudjuk, hogy ha itt kisétálsz az épületből, nem üt el egy teherautó. Nincs garancia arra, hogy holnapig kibírjuk! Nem tudom irányítani Istent – nem is hiszek Istenben, miért beszélek én Istenről? De valaki, a természet, akár három hónapig is eshet, és akkor mit csinálunk? Hogyan adhatnék garanciát? Ez nevetséges!”

Schwarzenegger az asztal alatt bokán rúgta Verhoevent, remélve, hogy elhallgattatja, de a holland mester nem engedett. A Keresztes hadjáratok projekt még aznap meghalt.

 

A Carolco név egyet jelentett a pénzszórással

 

A Carolco a 80-as évek végén és a 90-es évek elején úgy költekezett, mint egy részeg matróz, így Verhoeven kirohanása nem volt teljesen önteltségből fakadó. Nyolc számjegyű összegeket fizettek ki Schwarzeneggernek a Total Recall és a Terminátor 2: Az ítélet napja (akkoriban a valaha készült legdrágább film) forgatására. Miért Verhoeven lenne az, aki megszorítaná a pénztárcáját? Főleg, hogy ez egy olyan húsos, díjnyertes anyag volt, amely Schwarzeneggernek jogos Oscar-díjra esélyt adhatott volna?

Verhoeven nevetett utoljára, amikor a Carolco a Keresztes hadjárat helyett Renny Harlin kalózkalandját, A Kincses sziget kalózait választotta (amelyben az a színész: Matthew Modine volt a sármos kalóz főszereplő, aki idősebb korában a Stranger Things-ben volt Dr. Brenner). „Azt a kalózfilmet választották” – mondta Verhoeven – „ami utólag visszatekintve szörnyű döntés volt, mert A Kincses sziget kalózai totálisan megbukott, és a Carolco csődjéhez vezetett.”

Ha már stúdióként bukni akartak, miért ne dobtak volna be minden centet Verhoevenre és Schwarzeneggerre? Green forgatókönyve – amelyet nem nehéz megtalálni a neten – egy klasszikusnak ígérkezett. Valószínűleg ma már sosem fogják elkészíteni, miután a másik rendezősztár: Ridley Scott a saját keresztes hadjárat-eposzát, a Mennyei királyságot bukta. Az a film pedig egyértelműen túl rossz ómen egy újabb keresztes hadjáratról szóló szuperprodukció elkészítéséhez.

Arnold Schwarzenegger egyébként tegnap lett 75 éves, ez a sztori is emiatt került terítékre.

Forrás: Den of Geek

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu