AMD, Intel, NVIDIA lassítja a felvételt a recessziós félelmek közepette

TECH HÍREK – A világméretű gazdasági bizonytalanságot a járványok és a háborúk generálták.

 

A közelmúlt negatív globális helyzetei, mint a világjárvány és most az Oroszország és Ukrajna közötti háború, megingatták a világgazdaságot. Ez tükröződött abban, hogy a nagy technológiai vállalatok, mint az AMD , az Intel és az NVIDIA hogyan kínálnak munkahelyeket. Mindhárman lassították a felvételi tempót, egyesek jobban, mint a többiek, az elmúlt hetekben.

A Planet 3DNow felmérte a három vállalat weboldalán kínált állásajánlatokat. Egy hét alatt, június 30-tól mostanáig a trió csökkentette az állásajánlatok számát. Közülük az NVIDIA 18%-kal csökkentette az új állásokat . Ha a májustól máig tartó időszakot vesszük figyelembe, akkor ez a csökkenés 68%-os.

Májusban, amikor bemutatta az akkori eredményjelentését, a vállalat már közölte, hogy csökkenteni fogja a felvételi ütemet . „Sikeres volt az idei felvétel, és várakozással tekintünk a 2023-as pénzügyi év második felében történő visszafogás elé, ahogy az új munkatársainkat beillesztjük” – mondta akkor Colette Kress, az NVIDIA pénzügyi igazgatója.

A második helyen az Intel áll, amely az elmúlt hét napban az NVIDIA-hoz képest jóval kevesebb munkahelyet szüntetett meg, de május óta nem ennyit. A 9%-kal kevesebb még mindig több mint kétszer annyi, mint az AMD-nél ugyanebben az időszakban megüresedett álláshelyek száma.

A két céggel ellentétben az Intel stratégiai szempontból kritikus ponton van. A vállalat az év elején jelentette be, hogy ” a világ legnagyobb chipgyárát ” fogja felépíteni az Egyesült Államokban. A gyár 2025-re készül el. Egy másik nagyon fontos pont az Intel belépése a dedikált grafikus kártyák szegmensébe, ami nem volt könnyű a vállalat számára.

Az AMD-nek rekord profitja volt és legkevésbé a munkaerő-kínálat csökkenése
A három vállalat közül az AMD az, amelyik a jelek szerint a legkevésbé érezte meg a „döccenést”, ha csak a nyitott munkahelyeket nézzük. A versenytársakkal ellentétben a Lisa Su által vezetett vállalat mindössze 4%-kal csökkentette az üres álláshelyeket.

A vállalat éppen ezen a héten jelentette be, hogy 2022 második negyedévében 70%-kal nőtt a bevétele az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően az EPYC CPU-k eladásának. A rekord nyereség kényelmesebb helyzetbe hozta az AMD-t.

Ezzel szemben az Intel 17%-os visszaesést könyvelhetett el, 500 millió dolláros veszteséggel az utolsó negyedévben. A vállalat vezérigazgatója, Pat Gelsinger szerint ez a magas inflációnak és a jelenleg zajló háborúnak köszönhető.

Egy másik rendkívül fontos tényező, amely nemcsak ezeknek a vállalatoknak, hanem az egész világnak a jövőjét befolyásolhatja, a Tajvan és Kína közötti érzékeny helyzet. A TSMC, a világ legnagyobb chipgyártója és beszállítója, leállíthatja a termelést, ha Tajvan, a gyárnak otthont adó országot megszállja a szomszédos Kína.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu