SNK: „Szaúd-Arábia nem lesz hatással a játékainkra!”

Miután a szaúdi PIF (Public Investment Fund, Állami Beruházási Alap) a cég részvényeinek 96%-át megszerezte, nem csoda, hogy erről nyilatkozatot kell adnia az SNK-nak.

 

Az SNK-tól az egyik veterán fejlesztőjük, Oda Yasuyuki mondta el a VGC-nek, hogy van-e miért aggódnunk az új tulajdonos felbukkanása miatt. Oda az SNK legnagyobb sorozatainak producere és tervezője volt (King of Fighters, Fatal Fury, Metal Slug… ezek a nevek a legismertebbek, ha a cégre gondolunk), úgyhogy ő egy kiemelt szereppel bír a cégen belül.

Például az is jogos kérdés lehet, hogy a King of Fighters követi-e a Guilty Gear Strive példáját az LGBT karakterrel való bővítéssel. „Mi csak a játékkészítésre koncentrálunk. Nem vagyunk politikai cég vagy ilyesmi, szóval ez semmilyen módon nem érint minket. Nincs semmilyen hatása a kreatív teljesítményünkre. Teljes szabadságunk van abban, hogy mit akarunk létrehozni. Igen, őszintén mondom, az eredmények magukért beszélnek. Ha ez valóban probléma lenne, akkor az olyan karakterek mint Shermie, valószínűleg nem lennének a játékban. Egy dolgot mondanánk, hogy a tulajdonosi körünk általában rajong az IP-inkért, és mindig is az volt, így rajtunk múlik, hogy mit akarunk csinálni, ami a tartalomkészítést illeti,” mondja Oda. Shermie egy női karakter a King of Fighters sorozatban, és néha a meccsek előtt csókot küld a riválisainak nemtől függetlenül.

A PIF mögött amúgy a szaúdi koronaherceg (de mondhatni de facto király), Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd áll, tehát mondhatni állami tulajdonba jutott az SNK. De a PIF-nek nem ez az egyetlen érintettsége a játékiparban (elvileg ez is az ország egyik lépése, hogy kevéssé függjön az olajtól): a Nintendóban 5,01%-os részesedése van (és erről a japán kiadó a hírekből hallott először!?), de a Capcomban és a Nexonban is van 5%, nem beszélve a több milliárd dollárról, amit az Activision Blizzardba, az Electronic Artsba, az Embracer Groupba és a Take-Two-ba is befektettek…

Majd meglátjuk, hogy lesz-e „felettes” beleszólás.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)