Fülest kap a Windows 11 Intézője!

TECH HÍREK – Az új Windows fájlkezelőjében így nem kell egyszerre több ablak között ugrálni.

 

A Windows 11 22621.675-ös buildje (amit a beállítások menüből le is leet tölteni) több frissítést hozott magával. A Windows 11 22H2 nagy újítása, a fülek felbukkanása az Intézőben már júniusban flebukkant egy Windows Insider buildben. A KB5019509-es frissítéssel biztosan „fülest kapunk”, de sajnos a funkcionalitás még erősen hiányos. Nem lehet a görgőre klikkelni, hogy új fülön megnyissa a fájlt, és nem lehet egy másik ablakba áthúzni egy fület. Ilyesmit például a Google Chrome-ot használva szinte mindannyian csináltunk már… ja, és a fülek kikapcsolása nem lehetséges!

A Suggested Actions (javasolt cselekedetekként lehetne fordítani) szkennel és kijelöl a kijelzőnönkön szövegeket, ha például egy telefonszám, vagy egy dátum bukkan fel rajta. Ez azoknak lehet majd idegesítő, akik nagy adatbázisokkal dolgoznak. Nem biztos, hogy a prediktív megközelítés logikus, elvégre a mobilos szöveges bevitel esetében sem olyan tökéletes. Ezt viszont ki lehet kapcsolni a Rendszer > Vágólap (System > Clipboard) alatt a kapcsolóval. Aztán itt van az angolul ‘Taskbar Overflow and easy access to Task Manager’ néven futó funkció. Windows 10 alatt bárhol elérhettük a tálcán a feladatkezelőt, ami aztán a Windows 11 alatt bonyolultabb lett. Ismét elég csak egy jobb klikk a tálcán a feladatkezelő eléréséhez, de eddig is módunk volt rá a Start menün jobbklikkezéssel, esetleg a jó öreg Ctrl+Alt+Del kombinációval…

Az Apple készülékein látható Airdrop funkcióhoz hasonlóan fejlődik a több készülékre való mozgás/váltás: „Továbbfejlesztettük a Windows Share élményét, így egyszerűen megoszthat fájlokat több felderíthető eszközzel a közelben közvetlenül az asztalról, az Intézőből, a Fényképek, a Snipping Tool, az Xbox és más alkalmazásokból.” Október végén a OneDrive-on, a telefonunkon és kameránkon levő képeket egy helyre tehetjük a Photo Appban, és visszaemlékező funkció is lesz (mint a Facebookon), és az iPhone-felhasználók is syncelhetnek PC-re a felhőből. A Windows-Amazon partnerség révén PC-ről is elérhető lesz az Amazon Appstore, köszönhetően a beépített Android-támogatásnak. Alapból elérhető a Windows Terminal is a parancssor-mágusoknak.

További részletek a Microsoft blogposztjában. Az Intéző helyett pedig javasolnánk a Total Commandert. Abban évek óta vannak fülek, és alapból két fájlistát láthatunk egy ablakban. Könnyen tömeges átnevezést hajthatunk végre, vagy egy zipből direkt másolhatunk egy másikba. Aki a 90-es évek során nőtt fel, a Norton Commandert használta nagy eséllyel a DOS alatt is. Na, ez ennek az evolúciója…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu