No More Heroes III – „We can be heroes… just for one day”

TESZT – A Nintendo Switch-exkluzivitás után további platformokra is megjelent Suda Goichi, azaz Suda51 játéka. A No More Heroes valódi harmadik része (ugyansi a Travis Strikes Again nem felelt meg annak) megfelelően hozza a franchise-ra jellemző őrültséget, és PlayStation 5-ön végre méltó módon fut a játék, ugyanis a Nintendo hardvere valamelyest limitálta az élményt.

 

 

Travis Touchdown visszatért, bébi! Az otaku bérgyilkos ismét előveszi megbízható sugárkatanáját, hogy a No More Heroes-sorozat legújabb részében a galaktikus szuperhősök ranglistájának élére vágja magát, és megmentse a világot.

 

 

En garde

 

Szóval Travis ezúttal földönkívüliek ellen ragad fegyvert, és ezt naná, hogy popkulturális utalásokkal és nem kevés harccal viszi véghez. A ranglétra sem véletlenül lett megemlítve: a No More Heroes III hangsúlya a bossfightokban rejlik, és ez nem negatívum. Ehhez viszont ki kell menni a nyílt világba és több harcot is meg kell ejtenünk (Designated Battles néven fut ez), és ha ebből összejön a jelentkezési díj, akkor nekivághatunk (szó szerint is), de a belépő ára sosem lesz olcsó, így sokszor fogjuk magunkat a valamelyest hiányosnak és élettelennek tekinthető nyílt világban találni magunkat. (Láthattunk már rosszabb példákat is nála, de ennél jobbakat sem lenne nehéz találni…) Aki merész, keresse meg Santa Destroy összes nyilvános toalettjét. Ezeket megtalálva az érdekes helyszínek és cselekmények felbukkannak a térképen. Lesz, ahol a harci tudásunkkal villoghatunk, lesz, ahol például csak füvet fogunk nyírni. Egyre betegesebb dolgok lesznek ezek, ahogy haladunk a ranglétrán felfelé, de ez elvárható a franchise-tól.

Ezek a mellékesek nem kötelezőek, így aki csak a fő sztorira hajt, a kellő összeg összekaparása után mehet harcolni, de nem javasolt a nagyobb nehézségi szinteken a plusz feladatok ignorálása: a pénzből ugyanis az ideiglenes powerupokként szolgáló sushit lehet venni, ha pedig sok anyagunk van, több halálchipet (Death Chip) lehet a kesztyűnkbe (Death Glove) pakolni, ami pedig a képességeink és a statisztikánk módosítására jó. A harcok így még jobbá válnak (eddig sem volt velük probléma), ami pedig a hangulatot emeli feljebb mellékhatásként. A játékmenet nyerő eleme a harcban rejlik és a betegebbnél betegebb, kifejezetten stílusosnak nevezhető, továbbá igen csak változatosnak is nevezhető bossfightokban, így talán tényleg érdemes a mellékküldetésekre időt szánni. Ezzel persze kockáztatjuk, hogy a nyílt világon magán unatkozni fogunk, mert hiába az erősebb platform, az ugyanúgy sivár maradt a Nintendo egyik legsikeresebb platformján túl is. A harcok amúgy könnyű és nehéz támadásokkal és azok kombóival működnek, de vannak időszakosan használható (cooldown) képességek is. Ugrani is lehet, ez kicsit frissít az élményen.

 

 

Switch-en innen és túl

 

A No More Heroes III a Nintendo Switchen a teljesítményével okozott problémákat. Főleg a nyílt világon volt a frame rate kissé gyenge. Ez PlayStation 5-ön már nem baj, sőt, itt a látvány is kifejezetten szép lett. A harcok is gördülékenyebbek lettek, ugyanis a 60 FPS miatt sokkal reszponzívabbnak hatottak. Tény, hogy a grafika még mindig elmarad attól, amit máshol láthattunk a Switch-eredet miatt, de a javulás érzékelhető. Ha már PlayStation 5, említést kell tenni a DualSense-ről is. A motorunk vezetése során az adaptív ravaszok talán túlzott ellenállást mutattak ki, de a haptikus visszajelzés kellemessé teszi az összképet.

A töltési idők is jelentősen csökkentek, és az Activity Cardok is támogatottak, így láthatjuk, hogy az adott szekcióknál miképp érdemes megcsinálni. De akkor úgy a korrekt, hogy a PC-s verzió is említést kap. Ennek külön értékelést is kellene adni, mert a PlayStation 5-ös verzióval NEM egyezik meg. A PC port ugyanis konkrétan a Nintendo Switch kiadással egyenlő. Hogy a fenébe lehet ennyire lusta, gány módon elintézni az átiratot? Persze, lehetne mondani, hogy nagy kalózkodás, amire meg az a válasz, hogy akinek tetszik a játék, nagy eséllyel megveszi, mert általában a pénz vagy az elérhetőség hiánya miatt van warez. Erről ennyit.

 

 

Travis

 

A No More Heroes III PlayStation 5-ös verziója hétfeles, a PC-s pedig hetes (kicsit jobban is megerőltethették volna magukat a fejlesztők a porttal…). Akinek tetszettek az eddigi részek, most sem fognak csalódni Suda51 játékában. A nyílt világ ront az eredményen egy kicsit, de ettől eltekintve a hármas „nem többő hősök” egy korrekt, szórakoztató élmény, ahol a bossok viszik el a hátán a játékot. Külön intrók, jelenetek, párbeszédek, tetszetős. A humor viszont továbbra is olyan lehet, ami nem mindenkinek fog tetszeni, de ez a megosztottság már a kezdetek óta jelen van. A pixeles kezelőfelület is hasonló, úgyhogy itt is folytatódtak a hagyományok. Egyedi a játék, ez vitathatatlan. Ha a Switchen kimaradt, akkor PlayStation 5-ön mindenféleképpen javasolt a vétel. A tíz rosszfiú mellé humor jár. Meg hangulat. Meg egy korrekt élmény. Remek módon zárult le a trilógia.

-V-

Pro:

+ Kiváló harcok
+ Remek stílus
+ Hangulatok

Kontra:

– PlayStation 5-ön a DualSense kivitelezése, PC-n a Switch port…
– A nyílt világ továbbra is felejtős
– Grafikailag még lehetett volna rajta faragni


Kiadó: Grasshopper Manufacture (Switch)/Xseed Games (minden másik platformon)

Fejlesztő: Grasshopper Manufacture

Stílus: hack’n’slash, akció-kaland

Megjelenés: 22021. augusztus 27. (Switch)/2022. október 11. (minden másik platformon)

No More Heroes III

Játékmenet - 8.4
Grafika - 6.6
Történet - 7.6
Zene/hangok - 7.4
Hangulat - 8.5

7.7

Zűr az űrben

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu