Ismét letartóztatták a Sonic Team korábbi vezetőjét!

Naka Yuji kezén immáron másodszor csattant a bilincs bennfentes kereskedelem gyanúja miatt.

 

Egyszer már írtunk erről, de Naka ismét a japán hatóságok célkeresztjében találta magát… ám most egy másik mobilos játék esetében tette ezt. Ez is a Square Enixnél történt, és most is egy külső stúdió által fejlesztett játékról van szó. Most az Ateamnél megvalósult Final Fantasy VII: The First Soldier érintett (ennek a free-to-play battle royale-nak az a poénos helyzete van, hogy 2021. november 17-én rajtolt el iOS-re és Androidra, és a Square Enix már közölte, hogy január 11-én, tehát alig több mint egy év után le is áll!).

Ugyanaz a történet: Naka belsősként a nyilvános bejelentés előtt tudta meg, hogy készül a játék, amit a Square Enix 2021 februárjában jelentett be, és végül Naka két kollégájával lecsapott a részvényekre. A tokiói ügyészség (az Asahi szerint) azt állítja, hogy Naka 120 ezer részvényt vett 144,7 millió yenért (kb. 421,2 millió forintért) az Ateamben, mert tudta, hogy a cég részvényeinek értéke nőni fog a Final Fantasy VII: The First Soldier bejelentése után (ezt nevezik bennfentes kereskedelemnek, ami bűncselekmény). Sasaki Taisuke, egy ex-Square Enixes 91 ezret vett 105 millió yenért (305,6 millió forintért), az ő tettestársa pedig kb. 10 ezer részvényt 11,8 millió yenért (34,37 millió forintért). Nakát és Sasakit azzal vádolja az ügyészség, hogy többszáz milliónyi yent kerestek az üzleten. Van egy különbség a Dragon Quest Tact-ügyhöz képest: vádat emelt a különleges nyomozócsoport a japán, pénzügyi eszközökről és a tőzsdéről szóló törvény megsértése miatt…

Naka munkamorálja is megkérdőjelezhető. Egy névtelen csapattag a japán Yahoonak elmondta, hogy állítólag szigorú utasításokat adott a csapatának, illetve a Balan Wonderworld társfejlesztőjének, az Arzestnek. (Ennek volt rendezője Naka.) Követelte a stábtól, hogy hétvégéken is dolgozzanak, sőt, egy 1-2 hónapos halasztást is akart, miközben az Arzestnek nem akart anyagilag kárpótlást adni (!). Azzal is megvádolták, hogy emailben visszaélt a hatalmával, és többször is olyan emailt küldött, amiben azt írta, hogy „miért támadtok mind engem?”, amikor a játék soundtrackje kapcsán egy YouTube-ossal vitázott. A Yahoo a fejlesztőket „X cégnek” nevezi, de az Arzestről van szó.

Ez már nem egyszeri eset, hogy bennfentes kereskedelemmel vádolják Nakát. Most már nem lehet azt mondani, hogy „csak belekeveredett”. Ezt már nem mossa le magáról… és a vezetői mentalitása is csorbított hírnevén.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu