Tom Clancy’s Jack Ryan S03 – Budapestről szeretettel

SOROZATKRITIKA – Tom Clancy, a hidegháborús thrillerek mesterének állandóan visszatérő CIA kém hősét immár a Tom Clancy’s Jack Ryan harmadik évadjában alakítja John Krasinski. Az Amazon Prime 2018-ban indult kémthriller sorozata egy teljesen aktualizált, a jelenlegi orosz-ukrán háborús eseményeket is számon tartó, szolid, rendkívül izgalmas, akciódús és fordulatos történetbe kalauzol minket, ahol a fiatalkori bűneik alól – saját értelmezésükben – vezeklő volt KGB-s és jelenlegi SZVR ügynökök és szovjet katonák, korrupt és a korrupció ellen küzdő kelet-európai politikusok és a CIA szintén nem minden téren tiszta vezetői próbálják tűzzel vassal elintézni Jack Ryant és barátait, szövetségeseit, akik nem kevesebbért, mint a harmadik világháború lehetséges kirobbanása ellen küzdenek.

 

 

John Krasinski már egy ideje igazi hollywoodi filmsztárnak számít. A színész hosszú utat járt be az Office napjai óta. Ma már van egy horror franchise a tarsolyában, egy képregényfigurája a Marvel-univerzumban, és egy sikeres kémsorozat több évaddal. Az a melák, közönyös és „erőlködés nélküli” (szigorúan Michael Scott szerint) fickó, aki a recepcióst zsákmányolta a The Office-ban, a Jack Ryan harmadik évadjában izmos, egyszerre vakmerő és intelligens Jack Ryanná változik, a CIA egyetlen reményévé, hogy elkerüljék az USA és Oroszország közötti teljes körű háborút.

Miközben a sorozat ismét elsőrangú szórakozást nyújt, a harmadik évad kicsit elrugaszkodik az előzők reálisabb eseményeitől, James Bond filmeket idéző akciójelenetekkel és autós üldözésekkel és a végkifejlet is kiszámíthatóbb, mint ahogy azt az első két évadban megszokhattuk. Ugyanakkor a Jack Ryan harmadik évadja még így is a legjobb kémthrillerek között található, bőven lepipálva a legutóbbi hervasztóan közepes és szirupos James Bond filmet is.

 

 

Budapest, Budapest, te csodás…

 

Ha nem foglalkoznánk a cselekménnyel, bőven találnánk belőle egy európai körutazásban. A kontinens legjobb részeit mindenképpen megismerhetjük. Miközben Ryan a rejtélyes egykori szovjet hidegháborús Sokol-projektet üldözi a kontinensen keresztül, olyan városokon megy keresztül, mint Róma, Prága, de több részen keresztül találkozunk a mi Budapestünkkel is, a pestieknek és a megrögzött turistáknak is jól ismert helyszínekkel, nevezetességekkel, vagy a Felix nevű legdrágább pesti vendéglővel, ahol a valóságban is fideszes politikusok szoktak urizálni az adófizetők pénzéből, a sorozatban pedig az orosz maffia és az SZVR egyik találkozóhelye. Ebben sem jár messze a valóság és a fikció, ugye?

Komolyra fordítva a szót, az évad narratív elemei ugyan nem egy-az-egyben ábrázolják a magyar és a kelet európai korrupciót, a különféle helyi államfők is kitaláltak, de mégis emlékeztetnek arra az alattomos politikai zűrzavarra, amelyben Kelet-Európa jelenleg vergődik. Mindannyian ismerjük például az államfők közötti nagy feszültséget, és a Jack Ryan írói is nagyszerűen áthozzák ezeket a témákat a sorozatuk univerzumában. A NATO és Oroszország közötti egyre komolyabb feszültségeket egy titkos, szektaszerű politikai, terrorista szervezet fegyverként használja fel, amely megpróbálja visszaállítani a Szovjetunió elveszett dicsőségét. Ismerős ez is számunkra, ugye?

 

 

A Sokol most nem egy rádió…

 

Ryan olyan hírszerzési információk után nyomoz, amelyek a Sokol újraélesztése felé mutatnak. (Amely ezúttal nem az ikonikus, szocialista időkből ismert táskarádió márkája, hanem egészen más…) Ám a beavatkozását nem veszik félvállról, és egy narratívát szőnek ellene, árulónak bélyegezve őt. Luka Gocharov (James Cosmo), egykori szovjet parancsnok, most az SVR élén ül. Az ügynökség Ryan és Greer (Wendell Pierce), valamint Elizabeth Wright (Betty Gabriel) tagjaival szövetkezik, hogy kiderítsék a világot háborúra uszítani próbáló összeesküvés pontos indítékait. Alena Kovac cseh elnök (Nina Hoss) és apja, Petr (Peter Guinness) saját tüzet oltanak, amikor Popov orosz minisztert meggyilkolják a földjükön. Miközben megpróbálják újraéleszteni a Sokol-projektet – a radarok számára észrevehetetlen atomfegyverek építésére irányuló programot -, az igazi vadászat egy még durvább és veszélyesebb hatalmi harc után folyik, amelyik a harmadik világháború kitörésével fenyeget.

 

 

Kőkemény kémthriller, nincs már idő magánéletre

 

Az előző két évaddal ellentétben itt nagyobb felelősséget kap a társulat. Elmozdulunk Ryan magánéletétől, és a történetben minden szereplőnek megvan a maga szerepe. Maga Ryan sincs oly mértékben előtérben, mint korábban olyan más, korábban is ismerős karakterek, mint Hoss, Guinness és Pierce segítenek kiegyensúlyozni a mérleg nyelvét és változatosabbá tenni a „jó fiúk” csapatát is. Mindannyian kifinomult, a szerepek követelményeihez igazított alakításokat nyújtanak.

Ezúttal jóval kevesebb a dráma, amelynek hiányát a klasszikus kémkonspirációk kidolgozott ábrázolása váltja fel teljes erőbedobással. Elmejátékok, manipuláció és stratégiaalkotás uralja azt, ahogyan a történet halad előre, és ahogyan a kémek leszámolnak egymással. Ugyanakkor nem hiányzik a filmből a kőkemény akció sem, amely sokszor partiban van egy jobbféle James Bond-film hasonló jeleneteivel is.

Persze, azért a cselekményt is a kémfilmek viszonylagos egyszerűségéhez igazították, tehát azért egy politikai thriller finomságára sem szabad számítani – muszáj volt, hogy a cselekmény nyolc epizódon keresztül egyszerre izgalmas és jól követhető maradjon, ennek pedig a sorozat maximálisan eleget tesz. El kell ismerni, hogy politikai szempontból túlságosan leegyszerűsített a Jack Ryan 3. évadjában, de tekintve ezeket a logisztikai lehetetlenségeket, némi mozgásteret kell adni ezen a fronton. Néhány drasztikus, de okos döntést hoztak tehát, hogy a cselekmény ütős legyen és lekössön minket.

 

 

Bajtársiasság

 

Ezek a közjátékok fontos sarokpontok, amelyek körül látjuk, hogy egyre szorosabbá válik a kapcsolat Ryan és az egyik orosz mesterkém között. Ez a fajta – már-már „buddy movie”-kat idéző – bajtársiasság lesz a harmadik évad lelke – miközben más, komplexebb karakterekről sokáig nem derül ki, hogy hősök, őrült fanatikusok, vagy árulók-e. A Jack Ryanhez hasonló sorozatok ősrégi kliséi azonban végül kicsit ráülnek a sorozat végére. A realizmus és a kiszámíthatóság megkerülhetetlen mérőszámok az ilyen sorozatok objektív értékeléséhez; sajnos a Jack Ryan ezeken a mércéken nem tud minden részben elég jól teljesíteni.

Az illúziókeltő komplex politikai thrilleres kezdés ellenére a Jack Ryan 3. évadja végül kissé a könnyebb utat választja, de nem anélkül, hogy egy rendkívül izgalmas, szolid akcióval és remek alakításokkal megspékelt, kontinenseken átívelő üldözést és kelet-európai kémháborút mutasson be. Ha nem is válik korszakalkotóvá a Jack Ryan harmadik évadja, még így is legjobb kémthrillerek közé sorolható.

-BadSector-

 

Tom Clancy’s Jack Ryan S03

Rendezés - 8.2
Színészek - 7.8
Történet - 8.4
Látvány/zene/hangok/akció - 8.6
Hangulat - 8.5

8.3

KIVÁLÓ

Az illúziókeltő komplex politikai thrilleres kezdés ellenére a Jack Ryan 3. évadja végül kissé a könnyebb utat választja, de nem anélkül, hogy egy rendkívül izgalmas, szolid akcióval és remek alakításokkal megspékelt, kontinenseken átívelő üldözést és kelet-európai kémháborút mutasson be. Ha nem is válik korszakalkotóvá a Jack Ryan harmadik évadja, még így is legjobb kémthrillerek közé sorolható.

User Rating: 3.07 ( 5 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu