A Cinemaware öröksége – A filmszerű játékok úttörői

RETRO – A Cinemaware a 80-as évek közepén alapított játékfejlesztő cég volt, amely arról volt ismert, hogy filmszerű és magával ragadó játékokat készített, amelyek az akkori lehetőségek határait feszegették. A cég játékai kiváló minőségű grafikájukról, zenei betétjeikről és történetmesélésükről voltak híresek, és a korszak leginnovatívabb és legambiciózusabb játékai közé tartoztak. Ez a cikk a Cinemaware történetét és legjelentősebb játékait veszi górcső alá.

 

 

A Cinemaware-t 1985-ben alapította három barát, Bob Jacob, Bob Rakosky és Mike Koerner. A cég első játéka, a „Sinbad and the Throne of the Falcon” 1987-ben jelent meg Commodore Amigára. A játék egy grafikus kalandjáték volt, amelyet nagyban befolyásoltak a klasszikus „Ezeregyéjszaka” mesék, és hatalmas sikert aratott. A játék kiváló minőségű grafikája, hangzása és történetvezetése új mércét állított fel a kalandjátékok között, és számos díjat nyert, köztük az „Amiga Game of the Year” díjat.

A „Sinbad and the Throne of the Falcon” sikere után a Cinemaware egy sor, a kritikusok által elismert játékot kezdett kiadni. 1988-ban a cég kiadta a „The King of Chicago” című bűnügyi témájú kalandjátékot, amely az 1920-as évek szesztilalmi korszakában játszódott. A játékot magával ragadó történetmeséléséért és kiváló minőségű grafikájáért dicsérték, és kereskedelmi sikert aratott.

 

 

A Cinemaware felemelkedése: középkori idők és a B mozis második világháború

 

Mégis, a Cinemaware-címek közül talán a legemlékezetesebb a Defender of the Crown volt: egy klasszikus stratégiai játék, amelyet a Cinemaware 1986-ban fejlesztett ki. A játékosok egy középkori uralkodó szerepébe bújtak, aki a stratégia, a csaták, a lovagi tornák és a várak ostromának kombinációjával próbálta visszaszerezni királyságát. A játék animált jelenetekkel és változatos játékmechanikával különböztette meg az akkori hasonló stratégiai játékoktól.

A Lords of the Rising Sun egy másik klasszikus stratégiai játék, amelyet a Cinemaware fejlesztett 1988-ban a Commodore Amiga platformra. A játékban a játékosok a középkori Japánban élhették át az élményt, ahol egy daimyo, egy hatalmas feudális úr szerepét öltötték magukra, és a kor bonyolult politikai viszonyai között kellett eligazodniuk.

A játék során a játékosoknak fontos döntéseket kell hozniuk, amelyek hatással lesznek a hírnevükre és a többi úrral való kapcsolatukra, valamint a császár szemében elfoglalt helyükre. A játék a harc és az erőforrás-gazdálkodás elemeit is tartalmazza, mivel a játékosoknak erős hadsereget kell fenntartaniuk és erőforrásokat kell biztosítaniuk, hogy biztosítsák birodalmuk stabilitását és jólétét.

A Lords of the Rising Sun a kritikusok elismerését kapta a mély történetmesélésért és a történelmi részletekre való odafigyelésért, és a műfaj klasszikusának számít. A játékban a stratégia, a történelem és a kultúra keveréke egyedülálló és magával ragadó módon teszi lehetővé a játékosok számára Japán gazdag történelmének felfedezését és megtapasztalását.

A Cinemaware másik klasszikusa a Rocket Ranger: egy akció-kalandjáték, amelyet a cég 1988-ban fejlesztett ki. A Rocket Ranger egy sci-fi akció-kalandjáték volt, és egy alternatív idősíkban játszódott, ahol a nácik kifejlesztettek egy rakétaprogramot, amely azzal fenyeget, hogy átveszi a világuralmat. A játékosok egy Rocket Ranger szerepét vették át, akinek feladata a világ megmentése volt a náci rakétaprogram szabotálásával és titkos fegyvereik leleplezésével a II. világháború alatt. A játék izgalmas küldetésekkel, kihívást jelentő boss-csatákkal és gyönyörű átvezetőkkel ötvözte a platformjáték, a lövöldözés és a stratégia elemeit, és dicsérték a grafikáját és a fantasztikus zenei részét is.

 

 

A sivatagból jöttek

 

A következő évben, 1989-ben megjelent az It Came from the Desert című játék, amely a stratégia és az akció elemeit ötvözte. A játékosok egy tudóst irányítottak, aki egy titokzatos óriáshangya inváziót vizsgált a sivatagban. A játék az 1950-es évekbeli B-filmek stílusával és szemtelen humorával könnyed és szórakoztató élményt nyújtott. A stratégia és a gyors tempójú akció keveréke lekötötte a játékosokat, így a játék szórakoztató kaland volt.

Az It Came from the Desertnek volt egy tényleges folytatása, az It Came from the Desert II, amelyet a Cinemaware leányvállalata, a The Bitmap Brothers fejlesztett, és 1993-ban jelent meg Commodore Amigára és PC-re. A játék szintén az 1950-es években játszódott, és hasonló történetet követett, mint az első játék, a játékosok egy tudóst irányítottak, akinek meg kellett állítania egy idegen inváziót. Az It Came from the Desert II-t jól fogadták az első játék rajongói, és dicsérték a továbbfejlesztett grafika és hangeffektek miatt. Azonban nem volt olyan sikeres, mint elődje, és a Cinemaware hanyatlása jelentősen befolyásolta a kereskedelmi sikerét.

A Cinemaware ebben az időszakban több más figyelemre méltó játékot is kiadott, köztük a „TV Sports: Football” (1990), amely az egyik első olyan sportjáték volt, amely realisztikus grafikával és kommentárokkal rendelkezett. 1991-ben a cég kiadta az „It Came from the Desert” című horror témájú kalandjátékot is, amely az 1950-es években játszódott. A játékot magával ragadó történetvezetése, kiváló minőségű grafikája és hangeffektjei miatt dicsérték, és kereskedelmi sikert aratott.

 

 

A Cinemaware hanyatlása

 

A korai siker és a kritikai elismerés ellenére a Cinemaware a 90-es évek elején pénzügyi nehézségekkel küzdött. A vállalatnak szembe kellett néznie a más játékfejlesztő cégek által támasztott növekvő versennyel, valamint a minőségi játékok előállításának növekvő költségeivel. Ezeket a kihívásokat súlyosbította az a tény, hogy a játékipar gyorsan fejlődött, és rendszeresen új technológiák és piaci trendek jelentek meg.

A vállalat utolsó játékát, az 1990-ben megjelent „Wings”-et nem fogadták olyan jól, mint a korábbi kiadványokat, ami még inkább hozzájárult a vállalat pénzügyi nehézségeihez. A vállalat a talpon maradás érdekében tett erőfeszítései ellenére nem tudott úrrá lenni ezeken a kihívásokon, és 1991-ben csődöt jelentett. Ez jelentette a Cinemaware, mint cég végét, és a céget nem sokkal később feloszlatták.

 

A Cinemaware öröksége

 

Hanyatlása ellenére a Cinemaware továbbra is fontos része a videojátékok történetének. A cég játékaira, mint például a „Sinbad and the Throne of the Falcon”, „The King of Chicago” és „It Came from the Desert”, a mai napig emlékeznek a játékosok, és sokan még mindig előveszik őket, és továbbra is a 80-as és 90-es évek legmenőbb játékainak számítanak. A Cinemaware öröksége tovább él, és játékai továbbra is inspirálják a játékfejlesztőket, akik igyekeznek magával ragadó és filmszerű játékélményeket létrehozni.

-BadSector-

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu