Kopogás a kunyhóban – Shyamalan ismét kopogtat

FILMKRITIKA – M. Night Shyamalan legújabb filmjében egy fiatal lányt és szüleit egy távoli faházban nyaralva túszul ejti négy fegyveres idegen, akik azt követelik, hogy a család hozzon egy elképzelhetetlen döntést, hogy megakadályozzák az apokalipszist. Mivel a családnak csak korlátozottan van hozzáférése a külvilághoz, el kell döntenie, miben hisz, mielőtt túl késő lenne.

 

 

A héten bemutatják a Kopogás a kunyhóban című filmet, amely egy újabb darab Shyamalan sikerfilmekből álló portfóliójában. A Hatodik érzék óta Shyamalan igazi rajongói bázist alakított ki, amelyet sokszor még az sem zavar, hogy az indiai rendező alkotásai elég hullámzó minőségűek. A hatodik érzék, A sebezhetetlen, a Széttörve, illetve a jelenleg is az Apple TV Plus-on Servant a jobbféle kategóriába, a Happening, az Üveg és az Idő pedig a rendező gyenge alkotásai közé tartoznak. Bár az első reakciók a „Kopogás a kunyhónál”-t a formába való visszatérésként dicsérik, Shyamalan filmográfiáját tekintve még ez film még mindig az erős középmezőnybe tartozik.

A Paul Tremblay „A kunyhó a világ végén” című országos bestselleréből adaptált film forgatókönyve eredetileg felkerült a 2019-es év legjobb, még le nem gyártott forgatókönyveit kiemelő éves filmipari Fekete listára. Shyamalan a Blinding Edge Pictures nevű produkciós cégén keresztül annyira megragadta a lebilincselő történet, hogy úgy döntött, maga írja át és rendezi meg.

 

 

Nevetséges előzmény

 

A „Kopogás a kunyhóban” különös, ördögi, de végső soron abszurd és számomra teljesen hihetetlen előzményével kapcsolatbana nézőnek szinte meg kell erőszakolnia a saját tudatát, hogy elhiggye a sztorit

Shyamalan jellegzetes spirituális témái jelen vannak, de a film sikere attól függ, hogy a közönség mennyire veszi be a történetet. A film egy meleg párt és örökbefogadott lányukat követi, akiket túszul ejt négy látogató, Dave Bautista vezetésével, akik azt állítják, hogy közeleg az apokalipszis, és csak a rendhagyó család emberáldozatával lehet megakadályozni. A négy látogatót óhatatlanul az apokalipszis négy lovasához hasonlítja a film, ami részben kicsit nevetséges, részben elég nehezen is hihető, tekintettel arra is, hogy négy, teljesen hétköznapi emberrel van dolgunk.

 

 

Te mit tennél?

 

A film központi témája, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mit tennénk ugyanebben a helyzetben, de sajnos a nézőként engem túlságosan is nehéz volt ebbe a premisszába bevonni. Ehelyett csupán „külső szemlélődő” maradtam, akik kíváncsian várta, hogyan alakul a történet. A film mélységét és jelentőségét növelni hivatott flashbackek pedig laposra sikeredtek, a kislány karaktere pedig inkább idegesítő, mint szimpatikus. A meleg párt alakító színészek szolid teljesítményt nyújtanak, de a kettejük közötti kémia is hiányzik.

Másrészről viszont Dave Bautista figyelemre méltó alakítást nyújt, olyan ívet és skálát mutat be, amelyet korábbi filmes szereplései során nem láthattunk tőle. Ha továbbra is ilyen szerepeket ajánlanak neki, akkor indokolt lesz, hogy elhagyja Galaxis őrzői franchise egydimenziós szerepét. A cameo-szerepléseiről ismert Shyamalan egy kisebb szerepet kap a filmben, de erre a filmre valószínűleg nem úgy fog emlékezni rá, mint az egyik legerősebb munkájára. Itt az ideje, hogy félretegyük a dicséretet és a rajongást, amit a következő Steven Spielbergként kapott, és a filmjeit a saját érdemeik alapján ítéljük meg.

 

 

A legnagyobb probléma a befejezés

 

Van a filmnek egy olyan aspektusa, amelyről nehéz beszélni anélkül, hogy spoilereznénk, de ennek ellenére ezt nem fogjuk megtenni. Shyamalan a jobb filmjeiben mindig is a frappáns befejezéseiről volt híres, amellyel megfejelte a cselekményt – talán a leghíresebb ebből a szempontból A hatodik érzék, vagy A falu volt.

Ez a frappáns végkifejlet azért nem minden filmjében sikerült neki, az Idő befejezése például egészen közhelyes és semmitmondó lett. A Kopogás a kunyhóban ebből a szempontból még nagyobb csalódás és tekintettel arra, hogy az egész történet mintha erre a „nagy” megoldásra lett volna kihegyezve, emiatt a film végéig felépített cselekmény ereje is szertefoszlik.

Összességében M. Night Shyamalan legújabb filmje egy újabb csalódás a rendező filmjei között. Bár vannak kiemelkedő pillanatai, például a színészi alakítások, vagy a szektaszerű hit ügyes ábrázolásával, az elég nehezen hihető cselekmény, a főszereplők közti kémia hiánya, és a csapnivaló befejezés miatt a Kopogás a kunyhóban mégsem tud kiemelkedni a rendező erősen középszerű munkái közül.

-BadSector-

Kopogás a kunyhóban

Rendezés - 6.1
Színészek - 6.8
Történet - 6.2
Látvány/zene/hangok - 6.1
Hangulat - 6.5

6.3

KORREKT

Összességében M. Night Shyamalan legújabb filmje egy újabb csalódás a rendező filmjei között. Bár vannak kiemelkedő pillanatai, például a színészi alakítások, vagy a szektaszerű hit ügyes ábrázolásával, az elég nehezen hihető cselekmény, a főszereplők közti kémia hiánya, és a csapnivaló befejezés miatt a Kopogás a kunyhóban mégsem tud ismét kiemelkedni a rendező erősen középszerű munkái közül.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu