Infiesto – Spanyol szektás thriller a koronavírus-járvány idején

FILMKRITIKA – Az Infiesto egy spanyol thriller, amely két nyomozó történetét követi nyomon, akik a koronavírus-járvány hátterében egy gyermekrabló nyomába erednek. A Patxi Amezcua rendezésében, Iria del Río és Isak Férriz főszereplésével készült krimi a szektás műfaj elemeit ötvözi egy aránylag eredeti és érdekes friss forgatókönyvvel, intenzív élményt és kellő izgalmakat nyújtva. Míg a film feszültségkeltő technikái figyelemre méltóak, a karakterfejlődés azért hagy némi kívánnivalót maga után.

 

 

 

A film nyitánya gyorsan megalapozza a központi szereplőket, a nyomozókat és az ügyet, amelynek megoldásával megbízzák őket. A történet egy tinédzser lány körül forog, akit egy szektavezér elrabolt, és kimondhatatlan borzalmaknak vetett alá. Annak ellenére, hogy megmenekül, a lány egykori önmagának pusztán a porhüvelye marad.

Bár a történet ismerős elemeket tartalmaz egy tipikus szektás thrillerből, a forgatókönyv új irányba viszi a nézőket, mivel a főnyomozókat, akiket Iria del Río és Isak Férriz alakít, lebilincselően és magával ragadóan mutatja be. Az ő alakításaik elsőrangúak, és mélységet adnak a filmnek, így a történet izgalmi és feszültséggel teli elemeivel való interakcióik még hatásosabbak.

A főszereplő nyomozók erős alakításai és a forgatókönyv egyedi elemei a film során végig lekötik nézőket.

 

 

Jelenetről jelenetre építik fel a feszültséget

 

A filmben a feszültséget szakértelemmel építik fel, ami drámai és emlékezetes végkifejlethez vezet. Minden jelenet tele van feszültséggel, amely nézőket tényleg a képernyő elé szögezi. A film az elejétől a végéig képes fenntartani az intenzitását, és bár a végkifejlet kissé sablonos, de mégis váratlanul jön és jól zárja a filmet, megéri a várakozást.

A főszereplő nyomozók erős és meggyőző karakterek, akik mindannyian a saját, egyedi nézőpontjukat hozzák a történethez. Iria del Río játssza a tapasztalt nyomozót, aki már mindent látott, és eltökélt szándéka, hogy megoldja az ügyet. Del Río alakítása nyers és érzelmes, ami átélhetővé és emberivé teszi a karakterét. Másrészt Isak Férriz a szabálykövető nyomozót alakítja, aki állandóan a nyomozás etikai vonatkozásaival küzd. Az ő ábrázolása pedig árnyalt és magába forduló, mélységet kölcsönöz a történetnek.

A film színvonalát emeli a rendezői, operatőri, zenei és hangtervezési része is. A világítás és a kameramunka a nyugtalanság érezhető érzését kelti, a filmzene pedig kísérteties. A hangtervezés is elsőrangú, ami fokozza a feszültséget és hozzájárul a film általában véve jól kidolgozott hangulatához.

 

 

A karakterfejlődés az igazi hiánycikk

 

A főszereplők erős alakításai ellenére a film karakterfejlődése elmarad, így a nézők csak felületesen ismerik meg a nyomozókat. A forgatókönyv alapvetően ismerteti a nyomozók hátterét, de nem mélyül el a motivációikban és a magánéletükben. A karakterfejlődés hiánya csökkenti a film általános hatását, és megnehezíti, hogy a közönség teljes mértékben kötődjön a nyomozókhoz és az útjukhoz. Bár lehet azzal érvelni, hogy a hangsúly a történetre és a feszültség kiépítésére helyeződött, a karakterfejlődés a történetmesélés egyik fontos aspektusa, amely fokozhatja a közönség karakterekhez és az élményeikhez való kötődését. A nyomozók testesebb ábrázolása egy plusz érzelmi mélységet adott volna a filmnek, ami még emlékezetesebbé és hatásosabbá tette volna azt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a karakterfejlődés hiánya nem akadályozza a film általános élvezetét. A feszültségre való összpontosítás és az izgalmas cselekményszál bőven kárpótol a sekélyes karakterfejlődésért. E hiba ellenére a film még mindig képes izgalmas és lebilincselő élményt nyújtani a nézőknek. A feszültséggel teli jelenetek és maga az izgalmas nyomozás viszi igazán előre a történetet, és tartják a nézőket a képernyő elé szögezve. Bár a karakterek mélysége még egy plusz réteget adott volna a filmnek, ez nem von le az általános sikeréből.

 

 

A feszültség rendben van, de „karakteresebb” is lehetett volna…

 

A film legerősebb pontja, hogy képes feszültséget és izgalmat teremteni, de sajnos a karakterfejlődésben alulmarad. Bár a főszereplő nyomozók jól játszanak és életet visznek a történetbe, a karakterek mélységének hiánya levon az összképből. A film a hagyományos thriller cselekményét követi, és emiatt remek választás lehet azoknak, akik egy egyszerű, feszültséggel teli filmet keresnek. Azonban azok számára, akik egy összetettebb és jobban kidolgozott filmre vágynak, nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

A forgatókönyv jól megírt, és hatékonyan adja meg a történet alapját, az erős színészi alakítások pedig életre keltik a történetet. Azonban a film hagyományos cselekményre való támaszkodása azt jelenti, hogy a történetmesélés szempontjából nem feltétlenül kínál semmi igazán egyedit vagy innovatívat. A film egy izgalmas utazás, de hiányzik belőle az a tartalom, ami igazán emlékezetessé tehette volna.

Hiányosságai ellenére az Infiesto még mindig egy szilárd thriller, amit érdemes megnézni. A jelenetről jelenetre felépített feszültség és feszültség izgalmas és intenzív élményt nyújt. Aki egy egyenes vonalú thrillert keres, annak az Infiesto remek választás. De azok számára, akik egy mélyebb és összetettebb filmet keresnek, lehet, hogy alulmarad.

-BadSector-

Infiesto

Rendezés - 8.2
Színészek - 7.5
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok/akció - 7.4
Hangulat - 7.5

7.6

Infiesto's egy jól kidolgozott thriller, amely jelenetről jelenetre profin építi fel a feszültséget. A főszereplő nyomozók erős alakításaikkal életre keltik a kissé sablonos történetet, a filmet pedig feldobja a rendező operatőri munkája és vizuális világa is. Bár a végső csavar kicsit elcsépelt, de mégis váratlanul jön és jól zárja a filmet, ami kiemeli a filmet a műfaj többi alkotása közül.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu