Kém a csapatban – A brit titkosszolgálat legnagyobb baklövésének története

SOROZATKRITIKA – A Kém a csapatban című sorozat a brit MI6 és szovjet kettős ügynök, Kim Philby árulásának és menekülésének elképesztő történetének érdekes és korhű adaptációja a hatvanas évekből. Guy Pearce és Damien Lewis a főszereplői ennek a kémdrámának, amely eleinte igencsak vontatott, de epizódról epizódra egyre jobb és érdekesebb lesz.

 

 

A Kém a csapatban eredetileg az ITVX sorozata volt, de most már az HBO Maxon is elérhető. Egy lassan pergő, „slow-burner” kémdrámával van dolgunk, amely végül a kémkedés, a rejtett titkok és a társadalmi osztályharcok lebilincselő történetévé alakul át. A sorozat főszereplői Damian Lewis, mint Nicholas Elliott, a titkosszolgálat ügynöke, és Guy Pearce, mint Kim Philby, a hírhedt brit kém és szovjet kettős ügynök. A sorozat Bejrútban játszódik, ahol a két ügynök idejének nagy részét egy sivár lakásban tölti. A cselekményt a valós Cambridge-i Ötös kémbotrány ihlette, és Ben Macintyre azonos című tényirodalmi könyvén alapul.

 

 

Philby és Elliott: egy bonyolult barátság

 

A Kém a csapatban a Kim Philby és Nicholas Elliott közötti barátság bonyolult szálait, valamint a Philby 1963-as bejrúti rejtélyes távozásához vezető eseményeket járja körül. Elliott, akit azzal a feladattal küldtek a városba, hogy hozza vissza Philbyt, a kémkedés és a csalás hálójába keveredik, miközben megpróbálja kideríteni az igazságot barátja tetteiről. A sorozat profin ábrázolja a Philby és Elliott közötti rendkívül összetett és bonyolult barátságot és minden egyes jelenetben a nézők elgondolkodnak a kapcsolatuk valódi természetén, illetve tetteik motiváción.

Guy Pearce remekül alakítja Philbyt: egyrészről a karizma és a ravaszság keveréke jellemzi a karaktert, másrészről viszont egy valahol önsorsrontó, elég súlyosan alkoholista emberrel van dolgunk, ami egyébként valóban így is volt. Pearce kiválóan kelti életre Philby kétszínű természetét, aki képes volt fenntartani a bájos és megbízható ember képét, miközben kettős ügynökként dolgozott a Szovjetuniónak. Eközben a Homelandból is ismerős Damien Lewis színész is rendkívüli beleéléssel és összetett, profi alakítással adja az időnként joviális és rejtélyesen mosolygó, időnként magabiztos, máskor viszont önmarcangoló Nicholas Elliott szerepét, így könnyen érthető, miért őt választották a sorozat executive producerének is.

 

 

Összefüggő szerkezet

 

A Kém a csapatban a kémek közötti bonyolult kapcsolatokat is vizsgálja, különös tekintettel az Elliott és Philby közötti kötelékre. Az történet szerkezetét a szereplők közötti intim beszélgetések sorozata jellemzi, amelyek az egyes szereplők motivációinak és háttértörténeteinek feltárását szolgálják. A bejrúti események, ahová Elliottot küldik, hogy Philbyt behozza, szolgálnak háttérként barátságuk szövevényének feltárásához – legalább is megpróbálják, mert a karakterek motivációi nem mindig világosak.

A sorozat az MI5 kezelőjének, Lily Thomasnak (Anna Maxwell Martin) a motivációit is feltárja, aki megkérdőjelezi, hogyan engedhettek el egy ilyen értékes hírszerzési forrást. Az ő karaktere az új és progresszívebb Nagy-Britannia reprezentációjaként szolgál, szemben Elliott és Philby régimódi világával. Az ő karakterén és a központi szereplők közötti kapcsolatokon keresztül a sorozat árnyaltan vizsgálja a kémkedés világában játszódó személyközi dinamikát.”

 

 

Túlságosan „slow-burning”

 

A Kém a csapatban egy melankolikus, sötét és komor hangulatú sorozat, amely még a nyüzsgő Piccadilly Circust is disztópikus víziónak festi le. Ennek ellenére a Guy Pearce, Hugh Laurie és Anna Maxwell Martin alkotta tehetséges színészgárda magával ragadó alakításokkal hozza a legjobb formáját. A sorozat lassú tempója azonban néhány nézőt frusztrálhat, mivel a cselekménynek időbe telik kibontakozni. A sorozat lassan indul és lassan építi fel a feszültséget is, ami az egész sorozatot átható nyugtalanság érzését kelti. A melankolikus hangvétel és a „slow-burning” tempó talán nem mindenkinek való, de akik szeretik az ilyen típusú realista kémfilmek műfaját, azoknak érdemes kitartani mellette.

-BadSector-

 

Kém a csapatban

Rendezés - 6.4
Színészek - 8.4
Történet - 7.2
Vizuális elemek - 7.4
Hangulat - 7.2

7.3

A Spy Among Friends egy komor hangulatú, melankolikus sorozat, amelyben még a Piccadilly Circus is úgy jelenik meg, mintha egy disztópikus Blade Runner jelenete lenne. Ennek ellenére a színészek remekelnek, Pearce, Lewis és Maxwell Martin kiemelkedő alakítást nyújtanak. Csak kár, hogy a sorozatnak ilyen sokáig tart, mire beindul és később is időnként vontatott.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu