Leisure Suit Larry, a nyolcvanas évek szexmániás „Don Juanja” – „A nevem Larry, negyvenéves szűz vagyok, hódítani akarok!”

RETRO – A Leisure Suit Larry egy felnőtt témájú kalandjáték-sorozat, amely először 1987-ben jelent meg. A játékok középpontjában Larry Laffer áll, a 40 éves szűz, aki az igazi szerelmet keresi. Mivel a pár nappal ezelőtti Valentin nap a szerelem és a romantika ünnepe, ez a legjobb alkalom arra, hogy visszatekintsünk a Leisure Suit Larry történetére és ennek az ikonikus sorozatnak az örökségére. A Larry-játékok jelenleg ingyenesek a Steamen, ezért cikkünkben mindegyikükről szót ejtünk.

 

 

Leisure Suit Larry sorozatot Al Lowe alkotta és a Sierra On-Line adta ki. A játék eredetileg MS-DOS, Apple II és Commodore 64 számítógépekre jelent meg. Annak ellenére, hogy az adult témájával kapcsolatban kritikákat kapott, a játék kereskedelmi sikert aratott, hosszú sorozatot indítva el, amely több iterációban és felújított változatban is megjelent.

A Sierra On-Line egy úttörő játékfejlesztő vállalat volt, amely számos befolyásos címet készített az 1980-as és 1990-es években. A vállalatot 1979-ben Ken és Roberta Williams alapította, és gyorsan ismertté vált a kalandjátékaival, amelyek a cég saját „AGI” és „SCI” játékmotorjait használták.

Az Sierra kalandjátékainak fejlesztésében kulcsfigura Al Lowe volt, aki az 1980-as évek elején csatlakozott a céghez, és a Leisure Suit Larry sorozatot hozta létre. Lowe jelentős hozzájárulása az kalandjáték műfajához, és gyakran elismerik, hogy segített a műfaj népszerűsítésében és szélesebb közönség számára hozzáférhetővé tételében.

Lowe játéktervező és zenész volt, aki karrierjét az 1980-as évek elején kezdte a Sierra On-Linenál. Mielőtt a Leisure Suit Larry sorozaton dolgozott volna, Lowe részt vett számos más Sierra kalandjáték fejlesztésében, például a King’s Quest III, Police Quest II és Freddy Pharkas: Frontier Pharmacist című játékokban. Azonban az ő munkája a Leisure Suit Larry sorozaton tette őt halhatatlanná a videojáték-iparban.

Lowe játéktervezéshez való hozzáállása humoráról és tiszteletlenségéről volt ismert, és hamarosan a Sierra egyik legelismertebb tervezőjévé vált. A céghez való hozzájárulása jelentős volt és a Sierra kalandjátékok fejlesztésében kulcsszerepet játszott.

Most pedig lássuk a Larry-játékok listáját!

 

 

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards (1987)

 

Az első rész, melyet 1987-ben jelentettek meg, a Lost Wages városában játszódik, és bemutatja Larry Laffer karakterét, aki küldetésének tekinti, hogy minden áron elveszítse szüzességét. A játék több felnőtt témájú fejtörőt tartalmaz, amelyek megoldásával haladni lehet a történetben.

A Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards egy olyan játék, amely kiemelkedik laza és felnőtt humora miatt, amely a megjelenésekor ritka volt a videójátékokban. A játék főhőse, Larry Laffer, egy szerencsétlen és ügyetlen karakter, aki különféle szórakoztató helyzetekbe keveredik, gyakran szexuális alakzatokkal. A játék humorát fokozza a részletes és színes pixel art grafika, valamint a fülbemászó és vidám hangzás, amely növeli a játék általános báját.

Azonban a játék felnőtt tartalma miatt negatív kritikákat kapott, néhány kritikus szexistának és sértőnek tartotta. Ennek ellenére a játék kereskedelmi sikert aratott, ami több folytatást és spinoffot eredményezett. A játékot modern platformokra, mint az iOS és Android, is átdolgozták és újrakiadták.

Az első játék emlékezetes vicce Larryhez kapcsolódik, aki óvszert vásárolt egy automatából annak érdekében, hogy biztonságos szexet folytasson egyik karakterrel. Azonban, ha megpróbálta megvenni az óvszert pénz nélkül, az automata az üzenetet küldte: „Ügyes próbálkozás, te ruppótlan csóró! Nem kapsz semmit, amíg nem tudod kifizetni, mint egy igazi férfi.”

 

 

Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places) (1988)

 

A sorozat második játéka, a Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places) 1988-ban jelent meg. A játékban Larry Laffer különböző helyszínekre utazott szerelmet keresve, többek között egy acapulcói üdülőhelyre, egy Las Vegas-i kaszinóba és egy karibi jachtra.

A Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places) a grafika javításával, valamint új helyszínek és karakterek hozzáadásával épített elődje sikerére. A játék humora továbbra is kiemelkedő volt, szellemes írásmódjával és kétértelmű kifejezéseivel, amelyek feszegették a videojátékokban akkoriban elfogadható határokat.

A játék a helyszínéről is nevezetes volt, amelyben Larry a szerelem keresése közben a világ különböző helyszíneire utazott, többek között egy Las Vegas-i kaszinóba, egy tengerjáró hajóra és egy New York-i szállodába.

A játék egyik emlékezetes poénja egy Julius Biggs nevű karakter volt, aki nem túl finom utalás volt a valódi milliárdos Howard Hughes-ra.

A játékot a kritikusok kedvezően fogadták, dicsérték a humorát és a jobb grafikát. A játékot azóta felújították és újra kiadták modern platformokra, például PC-re és PlayStationre.

 

 

Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals (1989)

 

A sorozat harmadik játéka, a Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals 1989-ben jelent meg. A játékban Larry egy női karakterrel, Pattival állt össze, hogy rejtvényeket oldjanak meg és szerelmet találjanak. A játék a továbbfejlesztett grafika és a hangeffektek miatt is figyelemre méltó volt.

A játék folytatta a sorozat humoros és tiszteletlen hagyományait, de először mutatott be női főszereplőt. A játék helyszíne, egy trópusi üdülőhely, színes hátteret biztosított a játék bolondos karaktereinek és forgatókönyveinek.

A játék egyik emlékezetes poénja az volt, hogy Larry találkozott egy nővel, aki azt állította, hogy szűz, de aztán kiderült, hogy valójában az üdülőhely teljes férfi személyzetével lefeküdt. Vitatott témája ellenére a játék kedvező fogadtatásra talált, és a kalandjáték műfaj klasszikusának számít.

A harmadik játék a kritikusok körében is kedvező fogadtatásra talált, akik dicsérték a humorát és a továbbfejlesztett játékmechanikát. A játékot azóta felújították és újra kiadták modern platformokra, például PC-re és Xboxra.

 

 

Leisure Suit Larry 4: The Missing Floppies (Valójában nem jelent meg)

 

Leisure Suit Larry 4: The Missing Floppies: The Missing Floppies egy érdekes belépő a sorozatban, mivel valójában soha nem jelent meg önálló játékként. A játék az ötödik játékban, a Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work-ben volt egy futó vicc, ahol Larry Laffer-nek egy számítógépbolt eladója azt mondta, hogy nem tudja megvenni a játékot, mert az nem is létezik, és hogy egy rejtélyes balesetben elveszett egy kamionnyi floppyval.

A vicc egy játékos célzás volt a videojáték-iparra, amelynek hosszú története van abban, hogy játékokat jelentenek be, de soha nem adnak ki. Ez egyben utalás volt a Sierra On-Line azon döntésére is, hogy eltávolodik a hagyományos kalandjáték-formától, és más műfajokkal kísérletezik. Annak ellenére, hogy nem volt valódi játék, a Leisure Suit Larry 4 legendája az évek során tovább nőtt, és a sorozat rajongói körében továbbra is népszerű vitatéma.

 

 

Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work (1991)

 

A sorozat ötödik játéka, a Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work 1991-ben jelent meg. A játékban Larry és Patti egy cég alkalmazottjaként álcázta magát, hogy megoldjanak egy rejtélyt. A játék a továbbfejlesztett grafika és játékmechanika miatt is figyelemre méltó volt.

A játékot a kritikusok kedvezően fogadták, dicsérték a humorát és a játékmechanika továbbfejlesztését. A játékot azóta felújították és újra kiadták modern platformokra, például PC-re és Nintendo Switch-re.

A játék követte Pattit, amint beépülve egy kozmetikai cég után nyomozott, és a játék humora a divat- és szépségipar szatírájának és paródiájának keveréke volt. A játék helyszíne, egy nyüzsgő város, éles kontrasztot alkotott az előző játékok trópusi helyszíneivel, és lehetővé tette a karakterek és a forgatókönyvek szélesebb skáláját.

A játék egyik legemlékezetesebb poénja a „Csődörök” nevű vetélkedő volt, amely a „The Dating Game” című televíziós műsor vékonyan burkolt paródiája volt. A játékműsorban különböző abszurd személyiségű agglegények szerepeltek, köztük egy robot és egy óriási csirkejelmezbe öltözött férfi. A játék készítése némileg eltérést jelentett a sorozat számára, mivel ez volt az egyik első olyan Sierra On-Line játék, amely teljes hangszínészi játékot tartalmazott, és egy áramvonalasabb kezelőfelületet is bevezetett, amely megkönnyítette a játékosok számára a játékvilággal való interakciót.

 

 

Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out! (1993)

 

Leisure Suit Larry 6: Shape Up or Slip Out! 1993-ban jelent meg, és ez volt az első játék a sorozatban, amely a Sierra On-Line SCI motorját használta. A játék Larry-t követte, aki megpróbál randevút nyerni egy Shablee nevű nővel, aki egy tévés randiműsor házigazdája. Al Lowe visszatért, hogy megírja és megtervezze a játékot, valamint Larry hangját adja. A játék humora ismét fontos értékesítési pont volt, Lowe jellegzetes, pajzán viccek és okos szójátékok keverékével.

A játékkal kapcsolatos érdekesség, hogy eredetileg a „Leisure Suit Larry 6: The Hawaiian Vacation címet kapta volna, de a címet a fejlesztés során megváltoztatták, hogy jobban tükrözze a játék történetét. A játékban számos minijáték és rejtvény is szerepelt, köztük egy súlyemelő verseny, egy kvízjáték és egy olyan játék, amelyben Larrynek italokat kell kevernie egy bárban.

A játék egyik tipikus poénja, hogy Larry belebotlik egy rejtett szobába, amely tele van szexuális játékokkal és perverz felszerelésekkel. Egy másik emlékezetes jelenetben Larry megpróbálja lenyűgözni Shablee-t azzal, hogy megmutatja táncmozdulatait, aminek következtében véletlenül összetöri a táncparkettet, és lezuhan az alatta lévő szintre.

Összességében a Leisure Suit Larry 6 egy újabb sikeres belépő volt a sorozatba, amely továbbfejlesztett grafikával és játékmechanikával, valamint a sorozatot híressé tevő humorral rendelkezik.

 

 

Leisure Suit Larry: Love for Sail! (1996)

 

Leisure Suit Larry: A Leisure Suit Larry sorozat hetedik része. A játékot ismét Al Lowe fejlesztette, aki a forgatókönyvet is írta és a zenét is komponálta. A játék point-and-click kezelőfelületet használ, és 2D-s grafikával rendelkezik.

A játék története Larry-t követi, aki megnyer egy versenyt egy luxus hajóútra, ahol reméli, hogy megtalálja álmai nőjét. Terveit azonban számos akadály és kihívás nehezíti, köztük rivális kérők és egy veszélyes zaklató. A játék a humoros írásmódjáról és a felnőtt témákról nevezetes, amelyek feszegetik a videojátékokban akkoriban elfogadhatónak tartott témák határait.

A játék készítésével kapcsolatos érdekesség, hogy ez volt az első olyan játék a sorozatban, amelyben digitalizált szinkronhangokat használtak, és valódi színészek adták a karakterek hangját. A játék számos minijátékot is tartalmaz, köztük egy kvízjátékot, egy kaszinót és egy virtuális háziállatot.

A játék egyik tipikus poénja, hogy Larry összetéveszt egy masszázsfotel WC-vel, és beleragad. A játék helyszíne, egy luxushajó, bőséges lehetőséget biztosított a humorra, beleértve más tengerjáró hajókon játszott játékok és tevékenységek szatirikus paródiáit.

Összességében a Leisure Suit Larry: Love for Sail! folytatta a sorozat hagyományait, a tiszteletlen humort és a felnőtt témákat, miközben új játékmechanizmusokat és funkciókat is bevezetett.

 

 

Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude (2004)

 

A sorozat nyolcadik játéka, a Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude, 2004-ben jelent meg. A játék eltért a sorozat korábbi részeitől, 3D-s környezetet és egy másik főszereplőt, Larry Lovage-t tartalmazott, aki az eredeti főszereplő, Larry Laffer unokaöccse. A játékban Larry Lovage főiskolára járt, és megpróbálta elnyerni több női karakter vonzalmát.

A játék vegyes kritikákat kapott, egyes kritikusok dicsérték a humorát és a felnőtt témákat, míg mások az ismétlődő játékmechanikát kritizálták. A játékot azóta felújították és újra kiadták modern platformokra, például PC-re és PlayStationre.

Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude 2004-ben jelent meg, és eltérést jelentett az előző játékok klasszikus point-and-click kalandjáték formátumától. Ehelyett egy 3D-s, nyitott világú környezetet választott, mini-játékokkal és egy társkereső szimulátor stílusú játékmenettel. A játékot a High Voltage Software fejlesztette, és a Vivendi Universal adta ki, Al Lowe nem vett részt a gyártásban.

A játék humora gyakran durva és vulgáris volt, és nagymértékben támaszkodott a szexuális célzásokra és az explicit tartalomra. Bár a játéknak volt néhány igazán humoros pillanata, a korábbi Larry-játékokhoz képest nagyrészt csalódást keltett. A kritikusok és a rajongók egyaránt kritizálták a játék gyenge grafikáját, a nehézkes irányítást és a sekélyes játékmenetet.

A Magna Cum Laude megjelenése idején Al Lowe már nem vett részt a sorozatban, és más projektekkel foglalkozott. Egyes rajongók a játék hiányosságait Lowe befolyásának hiányának tulajdonítják, mivel ő volt az eredeti játékok egyik legfontosabb alkotóereje. A Magna Cum Laude volt az utolsó játék a sorozatban, amely közel két évtizedig, a Wet Dreams Don’t Dry 2018-as megjelenéséig jelent meg.

 

 

Leisure Suit Larry: Box Office Bust (2009)

 

A sorozat kilencedik játéka, a Leisure Suit Larry: Box Office Bust, 2009-ben jelent meg. A játék eltért a sorozat korábbi játékaitól, és egy harmadik személyű akció-kaland játékstílusban játszott. A játékban Larry Lovage egy filmstúdióban dolgozott, és egy rejtélyt próbált megoldani.

Leisure Suit Larry: Box Office Bust, amelyet a Team17 fejlesztett és a Codemasters adott ki, a kritikusok és a rajongók általában negatív kritikákat kaptak. A játék eltért a sorozat hagyományos point-and-click kalandjáték formátumától, és helyette nyílt világú játékmenetet és mini-játékokat tartalmazott. Emellett a játékból hiányzott a sorozat alkotójának, Al Lowe-nak a részvétele, és a címszereplő szinkronszínész is más volt, ami nagy csalódás volt a rajongók számára.

A játékot a kritikusok és a rajongók is rosszul fogadták, sokan kritizálták a rossz játékmechanikát, az ötlettelen humort és az innováció hiányát. A játék nem lett remasterelve vagy újra kiadva modern platformokra.

 

 

Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry (2018)

 

A sorozat legújabb játéka, a Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry, 2018-ban jelent meg, hosszú szünet után a sorozatban. A korábbi játékokkal ellentétben nem Al Lowe fejlesztette, hanem egy német fejlesztő, a CrazyBunch. A játék a sorozat főhősét, Larry Laffert követi, aki rejtélyes módon az 1980-as évekből a jelenbe kerül, ahol a modern technológiában és a közösségi médiában kell eligazodnia, hogy megtalálja a szerelmet.

A Wet Dreams Don’t Dry fejlesztésével kapcsolatos érdekesség, hogy a játék fejlesztői eredetileg csak mobilra szánták a játékot, de végül más platformokon is megjelent. A játék vegyes kritikákat kapott, egyes kritikusok dicsérték nosztalgikus humorát, mások pedig kritizálták elavult játékmechanizmusát.

A játék egyik tipikus poénja, hogy Larry megpróbál eligazodni a „Timber” nevű társkereső alkalmazásban, és véletlenül jobbra húzza a saját anyját. Bár a játék talán nem érte el a sorozat korábbi részei által felállított színvonalat, a franchise rajongói számára hosszú kihagyás után mégis üdvözlendő visszatérés volt.

A játék vegyes kritikákat kapott, egyes kritikusok dicsérték a humorát és a frissített játékmechanikát, míg mások kritizálták az elavult és sértő humort. A játékot azóta felújították és újra kiadták modern platformokra, például PC-re és Nintendo Switch-re.

 

 

A Leisure Suit Larry öröksége és jövője

 

A Leisure Suit Larry sorozat jelentős kulturális hatást gyakorolt a 80-as és 90-es években. Úttörő volt a kalandjátékok műfajában, a humor, a szatíra és a felnőtteknek szóló tartalom egyedülálló élményt nyújtott. Al Lowe volt a sorozat alkotója, és szellemessége és írói stílusa megkülönböztette a sorozatot a kor többi játékától.

Népszerűsége ellenére a Larry-sorozatot kritika érte szexuálisan explicit tartalma és durva humora miatt. A politikai korrektség jelenlegi korszakában a sorozat némileg ellentmondásos lett, és egyesek szerint már nem aktuális vagy megfelelő. A Larry-játékok azonban koruk termékei voltak, és tükrözték a korabeli attitűdöket és társadalmi normákat.

A Wet Dreams Don’t Dry 2018-as megjelenése után úgy tűnik, hogy a Larry-sorozat jövője bizonytalan. Al Lowe, aki 2007-ben vonult vissza a játékipartól, nem vett részt a legújabb játék fejlesztésében. A Larry-játékok azonban mindig különleges helyet foglalnak majd el a rajtuk felnőtt játékosok szívében.

Ami a jövőt illeti, nem világos, hogy lesz-e valaha is újabb Larry-játék. Lehetséges, hogy a sorozatot újjáélesztik a játékosok új generációja számára, de ehhez kényes egyensúlyra lenne szükség a sorozat eredeti szellemiségéhez való hűség és a modern érzelmek megszólítása között.

Összefoglalva, a Leisure Suit Larry sorozat tehát igazi kulturális jelenség volt, amely egy letűnt korszak humorát, stílusát és hozzáállását örökítette meg. Bár a játékok talán már nem annyira relevánsak vagy megfelelőek a mai korban, a játéktörténelem megbecsült részei maradnak. Al Lowe hozzájárulását a sorozathoz nem lehet alábecsülni, szellemessége és írói stílusa a játékok egyik jellemzője volt. Hogy látunk-e még egy Larry-játékot, azt még nem tudjuk, de a sorozat öröksége és egyedi, felnőttes humora a mai napig felbecsülhetetlen marad, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy belevágjanak a Steamen ingyenes kalandokba.

-BadSector-

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu