Hogwarts Legacy – El fog varázsolni ez a hatalmas kaland Harry Potter világában

TESZT – A Harry Potter-franchise és a kifinomult RPG-k rajongói egyaránt izgatottan várták a Hogwarts Legacy megjelenését, egy eredeti és ambiciózus AAA videojátékot, amely a Harry Potter-univerzumban játszódik, száz évvel a regények eseményei előtt. Miután mélyen beleástuk magunkat az epikus kalandba, bátran állíthatjuk, hogy a játék nyitott világával, magával ragadó történetével és bájos karaktereivel ígéretes varázslatos utazást kínál, amely a könyv- és filmsorozatot nem ismerők számára is vonzó lesz.

 

 

A Harry Potter-sorozat a kortárs történelem egyik legnépszerűbb ifjúsági fantasy könyvsorozatává vált, rajongók milliói vannak világszerte. A sorozatból sikeres filmek is készültek, amelyek a boszorkányok és varázslók varázslatos világát vitték a mozivászonra.

Bár az elmúlt években több videojáték is megjelent a franchise alapján, ezek többsége a filmek egyszerű adaptációja volt. Amikor a Warner Bros. Games és az Avalanche Software bejelentette a Hogwarts Legacy-t, egy ambiciózus AAA-címet, amely egy eredeti, a Harry Potter-univerzumban játszódó történetet mesél el, hirtelen minden rajongó iszonyúan izgatott lett tőle.

Mint valaki, aki már játszott a játékkal, megerősíthetem, hogy a Hogwarts Legacy abszolút kötelező játék mind a könyvek, mind a filmek rajongói számára. A játék nyitott világa és magával ragadó története egy bájos és karizmatikus kalanddá teszi a játékot, amely a franchise rajongóit és újonnan érkezőket egyaránt elvarázsolja.

 

A Warner Bros. egyelőre nem kommentálta a legújabb Hogwarts Legacy-kiszivárgást.

 

Száz évvel a könyvek előtt

 

A Hogwarts Legacy 100 évvel az eredeti könyvek eseményei előtt játszódik, így új helyszínt teremt, és lehetőséget ad az új rajongóknak, hogy elmerüljenek a franchise-ban. A játék első nagy sikere, hogy eltér Harry Potter és barátai narratív ívétől.

Az egyszerű történet ellenére a játék épp eléggé bájos és magával ragadó ahhoz, hogy totálisan a képernyő elé szögezzen. Gyermeki énünket maximálisan kielégíti ez a nagy kaland, még úgy is, hogy a varázslatos világot fenyegető gonosz állandóan ránk leselkedik. A hangvétel ugyanakkor könnyed marad, és elkerüli a felesleges melodrámát.

A játékban egy ötödéves diákot alakítunk, aki most érkezett a világ leghíresebb boszorkány- és varázslóiskolájába. Nagyra értékeljük, hogy a karakterünknek van saját hangja, még ha név nélküli avatárról is van szó, mivel ez személyiséget és természetes interakciókat biztosít számára a többi karakterrel. A fő- és mellékszereplők is karizmatikusak és sokszínűek: osztálytársak, tanárok és mindenféle lény, aki ahhoz az iskolához kapcsolódik, amelyről mindannyian álmodtunk.

 

 

A Hogwarts Legacy magával ragadó, nyitott világú élményt kínál

 

A Hogwarts Legacy fejlesztői fantasztikus munkát végeztek a J.K. Rowling által teremtett varázslatos univerzum életre keltésében. A rajongók által jól ismert univerzumot a fejlesztők rendkívül részletesen kidolgozták, amelyeknek köszönhetően egy élő-lélegző Roxfortot és környékét járhatunk be, a földön és a levegőben a seprűn repülve utazva – vagy akár a térképen is teleportálhatunk.

Bár a nyílt világ hatalmas, a fejlesztők kiváló munkát végeztek az érdekességek elosztásában, így az üres területek a kivételek közé tartoznak. Bár vannak kietlen területek és erdők, ahol alig van látnivaló vagy tennivaló, a térképen rengeteg opcionális tevékenységet is találunk, köztük gyűjtögetnivalókat, rejtvényeket, dungeonokat, állatrezervátumokat és mellékküldetéseket. Ezek a tevékenységek talán nem úttörőek, de élvezetesek, és segítenek frissen tartani a játékot.

A legérdekesebb küldetések azonban a másodlagos karaktereket érintő kapcsolati küldetések. Ezek a küldetések kidolgozottabb narratív ívet és expozíciós szekvenciákat kínálnak, amelyek mélyebbé teszik a játékot.

 

Az Avalanche Software megosztotta a Hogwarts Legacy új trailerét, amely ASMR-élményt kínál a kastély területén tett kiránduláshoz.

 

A varázsló „pisztolya” a varázspálca

 

A Hogwarts Legacy harcrendszere a Batman: Arkham sorozathoz hasonló verekedős játék. A játékosok támadhatnak, kitérhetnek és kontrázhatnak, ütések és rúgások helyett a pálcával végrehajtott energiatámadásokat használva. A harcrendszer nem unalmas, köszönhetően a különleges varázslatoknak és képességeknek, amelyeket a kampányban előrehaladva oldunk fel. Ezek a varázslatok és képességek hat kategóriába vannak osztva, mindegyiknek megvan a maga funkciója. Az irányító varázslatok például hasznosak az ellenség sakkban tartására, míg a sebző varázslatokkal a szörnyek és ellenséges mágusokat bánthatjuk.

A harcrendszer egyik legbájosabb aspektusa, hogy a képességeket egymásba fonva pusztító kombókat hozhatsz létre. A játékosok például használhatják az Acciót, hogy közelebb hozzák az ellenséget, és a Tüzet, hogy elégessék őket, ha már közel vannak. Ezeknek a varázslatoknak a kombinálása végtelen lehetőségeket kínál, dinamikussá és szórakoztatóvá téve a csetepatékat.

Emellett a játékosoknak lehetőségük van a varázslatok fejlesztésére, hogy még erősebb és izgalmasabb változatokat hozzanak létre. A játékosok különféle tereptárgyakat is dobhatnak, háríthatnak ellentámadáshoz, és az különleges mágiával hatalmas sebzést okozhatnak, ami izgalmasabbá és kielégítőbbé teszi a harcokat.

 

Az Avalanche Software által fejlesztett Hogwarts Legacy a tervek szerint 2022 végén jelenik meg.

 

Használd az eszed és a mágikus kelléktárad!

 

A Hogwarts Legacy varázslatos világának felfedezése fantasztikus élmény, a fejlesztők ügyesen integrálják a varázslatok használatát a játékba. Akár egy összetett börtönben, akár egy nyílt világú környezetben navigálnak, a játékosok olyan varázslatokat használhatnak, mint az Accio, hogy platformokat húzzanak, vagy a Confringo, hogy elégessék az utat elzáró hálót. A játék olyan varázslatokat is tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek a környezettel, mint például a Reparo a sérült tárgyak javítására, vagy a Wingardium Leviosa a tárgyak mozgatására.

A varázslatok mellett a Roxfort Legacy lenyűgöző megjelenítést kínál, gyönyörűen megtervezett helyszínekkel, kiváló minőségű textúrákkal és szemet gyönyörködtető fényhatásokkal. A karakterek arcanimációi is jól sikerültek, ami fokozza a magával ragadó élményt.

A játék hangja is lenyűgöző, a szinkronszínészek kiválóan adják elő a fő- és mellékszereplőket.

 

 

Amikor a mágia csődöt mond…

 

Ahogy korábban említettem, a Hogwarts Legacy harcrendszerének van néhány kisebb problémája, ami miatt nem tökéletes. A legjelentősebb probléma a kamerával és a célzási rendszerrel kapcsolatos. Míg a kisebb ellenségcsoportok elleni harc zökkenőmentes, a nagyobb csoportok elleni küzdelem kihívást jelenthet, mivel a kamera pozíciója néha megnehezíti a megfelelő ellenség megcélzását. Ennek kiküszöbölésére a játékosok rögzíthetnek egy célpontot, de ez korlátozza a szabadságukat és a láthatóságukat.

Ezen kívül az ellenségek sem túl változatosak. Bár vannak különböző típusú ellenségek, saját képességekkel és gyengeségekkel, túlságosan hasonlítanak egymásra, így nehéz megkülönböztetni őket a csata hevében. Ugyanez vonatkozik a banditákra, pókokra és más rosszarcúakra is.

Egy másik probléma a korlátozott inventory, amely gyorsan megtelhet. Amikor a játékosok elérik a leltárkorlátot, nem tudnak több felszerelést szállítani, amíg nem szabadítanak fel helyet a tárgyak eladásával vagy megsemmisítésével. A leltárkapacitás bővítéséhez a játékosoknak teljesíteniük kell a Trials of Merlin-t, egyfajta gyűjtőjátékot.

 

 

További technikai és narratív problémák

 

A Hogwarts Legacy ígéretes játék, de nem mentes a technikai problémáktól. Bár a legtöbb hiba kevésbé jelentős, és nem rontja a játékélményt, a harcok közbeni framerate-kiesés és az időnkénti lag zavaró lehet. Reméljük, jönnek még patch-ek…

A történet minősége is kicsit hullámvasút, sok fő küldetés mellékküldetésnek tűnik, mivel egy, a konfliktushoz nem kapcsolódó karakterre koncentrál. Bár néhány ilyen szekvencia új mechanikákat és mágiát vezet be, végső soron gyengítik a narratív ívet, és a fő konfliktus így kevésbé érződik jelentősnek.

Továbbá a Hogwarts Legacy számos különböző rendszert tartalmaz, mint például az erőforrásgyűjtés, az „otthonunk” testreszabása és a felszerelésfejlesztés, amelyek bár mélységet és hosszúságot adnak az élménynek, de mégis, egy kicsit azt éreztem, hogy egy idő után „sok a jóból”. Persze, van akinek ez „túltengő” tartalom bejön, de nekem sok volt.

Végül, csalódást okoz, hogy a játékból hiányoznak bizonyos funkciók, például a kviddics-meccsek megtekintése vagy a varázslóórákon való részvétel. Ezek persze összességében kisebb problémák és egyértelmű, hogy a Hogwarts Legacy nagyon sokat mindent kínál.

 

 

Szerelmeslevél a Harry Potter franchise-nak

 

A Hogwarts Legacy kétségtelenül minden idők egyik legjobb Harry Potter-játéka, amely egy olyan egyedülálló utazást kínál, amely a rajongókat a varázslás és a mágia világába kalauzolja. A játék gazdag, nyitott világú élményt nyújt, amely saját személyiséggel rendelkezik, és nem csupán az eredeti történetek felelevenítése.

A játék fő története talán egyszerű, de a karakterek karizmatikusak, a játékmenet pedig izgalmas, addiktív és szórakoztató, annak ellenére, hogy a kamerával és az ellenségek korlátozott választékával kapcsolatos kisebb problémák vannak. A játék gyönyörű prezentációja és a részletekre való odafigyelés a hab a tortán.

A Hogwarts Legacy nem csak egy újabb játék, amely egy népszerű licenc alapján készült; ez egy szerelmes levél Harry Potter világához, amely úgy bővíti azt, hogy közben tiszteletben tartja a forrásanyagot. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Batman: Arkham-saga kezelte a DC Comics hősét, és új közönség számára is elérhetővé tette a játékot.

Bár vannak javítandó területek, általánosságban a Hogwarts Legacy egy fenomenális, hatalmas és varázslatos játék, amelyet minden Harry Potter-rajongónak meg kell ismernie. Több pont a Warner Bros. Gamesnek és az Avalanche Software-nek egy felejthetetlen kaland megalkotásáért!

-BadSector-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Bájos és magával ragadó történet
+ Hatalmas és magával ragadó nyitott világ élménye
+ A varázslatok és a felfedezés lenyűgöző bemutatása

Kontra:

– A térkép egyes területeiről hiányoznak az érdekességek
– A történet egy kicsit hullámvasút a minőségben
– Néhány technikai kérdés


Kiadó: Warner Bros.

Fejlesztő: Avalanche Software

Stílus: akció-RPG

Megjelenés: 2023. február 10.

Hogwarts Legacy

Játékmenet - 9.5
Grafika - 8.2
Történet - 7.8
Zene/hangok - 9.2
Hangulat - 9.2

8.8

SZÉDÜLETES

A Hogwarts Legacy egy varázslatos és magával ragadó, nyitott világú játék, amely egyedülálló utazást kínál a Harry Potter-rajongóknak. A kamerával és az ellenségek változatosságával kapcsolatos kisebb problémák ellenére a játék karizmatikus karakterei, az izgalmas játékmenet és a részletekre való odafigyelés fenomenális élménnyé teszi a játékot, amely a forrásanyag tiszteletben tartása mellett bővíti Harry Potter világát. Összességében ez egy szerelmeslevél a franchise-nak, amelyet minden rajongónak meg kell tapasztalnia.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu