The Bard’s Tale – Amikor a „Bard” szóról még a legendás RPG-sorozat jutott eszünkbe

RETRO – A The Bard’s Tale játékok évtizedek óta a szerepjátékok (RPG) műfajának egyik alapművei, elvarázsolva a játékosokat szeszélyes humorukkal, emlékezetes karaktereikkel és magával ragadó játékmenetükkel. Most, a Google Bard – egy kísérleti, mesterséges intelligenciával működő chatbot – megjelenésével a „Bard” név teljesen új értelmet nyert. De ne feledkezzünk meg azokról a játékokról sem, amelyekkel mindez kezdődött.

 

 

Á, a The Bard’s Tale – az RPG-sorozat, amely már azelőtt is létezett, hogy az internet létezett volna. Ez egy olyan játék, amely kiállta az idő próbáját, akár egy Twinkie egy poszt-apokaliptikus pusztaságban. És akárcsak a Twinkie-nek, ennek is megvan az a bizonyos varázsa, ami sosem múlik el, akárhány év is telik el.

De ne feledkezzünk meg a franchise igazi hőseiről sem – a fejlesztőkről, akik elhozták nekünk azokat a felejthetetlen karaktereket, epikus kalandokat, és persze azokat a vicces pillanatokat, amelyeken hangosan nevettünk. Úgy értem, nem semmi zsenialitás kell ahhoz, hogy egy olyan történetet találjunk ki, ami egy bárdról szól, aki a lantjátékának erejével menti meg a világot, nem igaz?

És bár talán soha nem fogjuk megtudni, hogy milyen mélységekben jár a kreativitásuk és a képzelőerejük, csak remélni tudjuk, hogy a fejlesztés során jól be voltak töltve koffeinnel és pizzával. Mert lássuk be, egy sárkányokkal, varázslókkal és beszélő macskákkal teli világot létrehozni nem könnyű feladat.

Emeljük hát poharunkat (természetesen mézsörrel telve) a The Bard’s Tale fejlesztőire, amiért évtizedeken át nevettettek és kalandoztak velünk!

Akik pedig nem ismernék: The Bard’s Tale játékok egy olyan RPG-sorozat volt, amely világszerte meghódította a játékosok szívét. A humorukról, magával ragadó játékmenetükről és emlékezetes karaktereikről ismert játékok kiállták az idő próbáját. Az évek során a sorozat számos folytatást, spinoffot és remastert látott, megszilárdítva helyét az RPG műfaj klasszikusaként. Nézzük is sorba, milyen részei voltak ennek a legendának!

 

 

The Bard’s Tale – Tales of the Unknown (1985, Apple II, Commodore 64, PC)

 

1985-ben jelent meg az Interplay Productions gondozásában a The Bard’s Tale sorozat első játéka. A „The Bard’s Tale – Tales of the Unknown” címet viselő játék egy dungeon-crawling RPG volt, amely Skara Brae városában kalauzolta el a játékosokat. A játékosok a Bard, egy képzett zenész és kalandor szerepét öltötték magukra, akinek az volt a feladata, hogy megmentsen egy csoport elrabolt kalandort. A játék kereskedelmi és kritikai sikert aratott, ami számos folytatást és spinoffot eredményezett.

Az évek során a „The Bard’s Tale”-t több platformon, többek között az Amiga, az Apple IIgs, a Commodore Amiga CD32 és a PC platformokon is megjelentették.

 

 

The Bard’s Tale II: A végzet lovagja (1986, Apple II, Commodore 64, PC)

 

Egy évvel az első játék megjelenése után, 1986-ban az Interplay Productions kiadta a „The Bard’s Tale II: The Destiny Knight” című játékot. A játék folytatta az első játék történetét, amelyben a bárd és társai az időben utaznak, hogy megakadályozzák egy ősi gonosz visszatérését. A játék új funkciókat vezetett be, mint például a varázslat-kombináló rendszer és az egyéni karakterek létrehozásának lehetősége.

Az első játékhoz hasonlóan a „The Bard’s Tale II”-t is felújították és újra kiadták különböző platformokon, többek között Amigán, Commodore Amiga CD32-n és PC-n is.

 

 

The Bard’s Tale III: Thief of Fate (1988, Apple II, Commodore 64, PC)

 

1988-ban jelent meg az eredeti trilógia utolsó játéka, a „The Bard’s Tale III: Thief of Fate”. A játékban a bárd és társai az alvilágba utaznak, hogy megakadályozzák, hogy egy gonosz istenség megszökjön és pusztítást végezzen a világban. A játék új funkciókat vezetett be, mint például az NPC-k felbérlésének lehetősége és a nem emberi játszható fajok szerepeltetése.

Az előző játékokhoz hasonlóan a „The Bard’s Tale III” is felújított és újrakevert változatban jelent meg különböző platformokon, többek között Amigán, Commodore Amiga CD32-n és PC-n.

 

 

The Bard’s Tale (2004, PlayStation 2, Xbox)

 

2004-ben egy új játék jelent meg a sorozatban, egyszerűen „The Bard’s Tale” címmel. Az inXile Entertainment által fejlesztett és a Vivendi Universal által kiadott játék a sorozat első játékának újragondolása volt. A játék új történetet, frissített grafikát és akcióorientáltabb harcrendszert tartalmazott, és a kritikusok és a rajongók egyaránt kedvezően fogadták.

A PlayStation 2-es és Xbox-változat mellett a játék később PC-re és Mac-re is megjelent.

 

 

The Bard’s Tale IV: Barrows Deep (2018, PC)

 

Hosszú szünet után az inXile Entertainment – amelyet Brian Fargo, az eredeti Bard’s Tale játékok alkotója alapított – 2018-ban kiadta a The Bard’s Tale IV: Barrows Deepet. A játék az eredeti játékok klasszikus, börtönökben kúszó RPG játékmenetéhez tért vissza, új történettel és frissített grafikával.

A PC-s változat mellett a „The Bard’s Tale IV” Xbox One-ra, PlayStation 4-re és Nintendo Switch-re is megjelent.

 

 

Egy igazi RPG klasszikus sorozat volt

 

A Bard’s Tale-sorozat több mint három évtizeden keresztül ragadta magával a játékosokat humorával, emlékezetes karaktereivel és magával ragadó játékmenetével. A klasszikus RPG-elemekkel, valamint a humor és a kaland egyedi keverékével a sorozat nagy hatással volt a műfaj egészére. Az Apple II és a Commodore 64 korai napjaitól a legújabb, felújított változatokig a The Bard’s Tale játékok kiállták az idő próbáját, és a játékosok ma is élvezik őket.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu