Like a Dragon: Ishin! – Nem lettünk tőle szomorú szamurájok

TESZT – A Like a Dragon: Ishin! egy akció-dús szamuráj történelmi thriller, amely az 1860-as évek Kyo városában játszódik, ami egy fiktív változata Kyotónak. A játékban egy fiatal harcos bőrébe bújhatunk, aki bosszút akar állni apja gyilkosán. De vajon elég izgalmas és változatos-e ez a kaland ahhoz, hogy lekössön minket? Tesztünkből kiderül.

 

 

A Like a Dragon: Ishin! nem egy új játék. Eredetileg 2014-ben jelent meg Japánban PlayStation 3-ra és PlayStation 4-re, mint a Yakuza-sorozat spinoffja. A játék azonban sosem került kiadásra nyugaton, így sok rajongó reménykedett benne, hogy egyszer majd elérhetővé válik angol nyelven is. Nos, ez most végre megtörtént: a SEGA úgy döntött, hogy felújítja és kiadja ezt az epizódot PS5-re, PS4-re, Xbox Series X|S-re, Xbox One-ra és PC-re is. De miért érdemes foglalkozni ezzel a játékkal? Mert ez nem egy átlagos Yakuza-játék.

 

A Like a Dragon: Ishin!, az eredeti Ryu ga Gotoku remake-je 2023-ban érkezik és az 1860-as Japánba kalauzol majd minket.

 

Bosszú és forradalom a sógunátus ellen

 

A Like a Dragon: Ishin! története Ryoma Sakamoto nevű fiatal harcos körül forog, aki az Edo-korszak végén él Japánban. Ryoma apja egy nemes volt, de egy rejtélyes gyilkos megölte őt és családját. Ryoma túlélte a támadást és bosszút esküdött apja gyilkosára. Azonban ahhoz, hogy közelebb kerüljön céljához, álnéven kell élnie Shinsaku Takasugi néven és be kell épülnie az Ishin Shishi nevű szervezetbe. Ez egy olyan csoport volt, amely forradalmat akart robbantani Japánban és megdönteni a Tokugawa sógunátust.

Hősünk útközben olyan történelmi személyiségekkel találkozik, mint Okada Izo (aki úgy néz ki, mint Goro Majima a Yakuzából), Katsura Kogoro (aki úgy néz ki, mint Taiga Saejima a Yakuzából) és Nakaoka Shintaro (aki úgy néz ki, mint Daigo Dojima a Yakuzából). Együtt próbálják megdönteni a korrupt Tokugawa-rezsimet, és a modernizáció új korszakát vezetik be.

A játék története nagyon izgalmas és fordulatos. Nem csak Ryoma bosszúhadjárata érdekes, hanem az is, hogy hogyan alakulnak ki kapcsolatai más karakterekkel és hogyan vesz részt Japán történelmének fontos eseményeiben. A játék sok híres személyiséget mutat be nekünk az Edo-korszakból (például Sakamoto Ryoma valóságos alak volt), de természetesen nem ragaszkodik teljesen a történelmi hűséghez. Inkább saját maga meséli el ezt az időszakot úgy, ahogy azt csak egy Yakuza-játék teheti.

 

 

Kardokkal és puskákkal a szamurájok nyomában

 

A Like a Dragon: Ishin! játékmenete nagyon hasonlít más Yakuza-játékokéra, de van néhány fontos különbség is. Elsősorban persze az, hogy itt nem modern fegyverekkel harcolunk, hanem kardokkal és más középkori fegyverekkel. Ryoma négy különböző harcstílust használhat: a kardot, a pisztolyt, a kopját és a puskát. Minden stílusnak megvan a maga előnye és hátránya, és változatos támadásokat és kombókat hajthatunk végre velük. A harcok nagyon élvezetesek és látványosak, de nem túl könnyűek sem. A játékban sok ellenséggel kell szembenéznünk, akik nem haboznak használni saját fegyvereiket vagy akár pusztakezes technikákat ellenünk.

A harcrendszer más műfajok elemeit is magába foglalja, mint például a lopakodás, a platformjáték, a bullet time, a gyors időbeli események (QTE-k), a hőakciók (speciális mozdulatok, amelyek akkor lépnek működésbe, amikor a hőmérőd megtelik), a fegyverkészítés (új fegyvereket hozhatsz létre anyagok kombinálásával), a képességfák (új képességeket oldhatsz fel a képességpontok elköltésével) stb. Az eredmény egy izgalmas élmény, amely soha nem válik unalmassá vagy ismétlődővé.

A harc mellett természetesen sok más tevékenység is vár ránk Kyo városában. A játék tele van mellékküldetésekkel, minijátékokkal és gyűjtögetnivalókkal. Például horgászhatunk, szakácskodhatunk, tánctanulhatunk, szumózhatunk vagy akár egy farmot is vezethetünk. A minijátékok nagyon szórakoztatóak és változatosak, és sok esetben kapcsolódnak a történethez vagy a karakterfejlődéshez is. A játékban rengeteg dolgot fedezhetünk fel és csinálhatunk, ami garantálja az újrajátszhatóságot.

 

 

Kyo városa gyönyörű és élethű

 

A Like a Dragon: Ishin! grafikailag nagyon szép játék. A SEGA remek munkát végzett a felújítás során, és kihasználta az újgenerációs konzolok erejét. A játék 4K felbontást és 60 FPS-t kínál PS5-en és Xbox Series X|S-en (PS4-en és Xbox One-on 1080p/30 FPS), és nagyon részletesen ábrázolja Kyo városát és környékét. A fény-árnyék hatások, a textúrák, a modellek mind nagyon kidolgozottak és élethűek.

A játék a Dragon Engine-t használja (ugyanazt a motort, amely a Yakuza 6 és a Yakuza: Like a Dragon motorja), hogy Kiotót nagy felbontásban és részletességgel renderelje. A karaktermodellek élethűek és kifejezőek; a környezetek színesek és magával ragadóak; az animációk simák és gördülékenyek; a világítás és az árnyékok természetesek és dinamikusak; stb.

Minden kerületnek megvan a maga hangulata és a történelmi korszakot tükröző tevékenysége. Különböző NPC-kkel, boltokkal, minijátékokkal, mellékküldetésekkel stb. léphetsz kapcsolatba. Például meglátogathatsz egy gésaházat, és játszhatsz velük egy ivós játékot; elmehetsz egy szakéfőzőbe, és megtanulhatod, hogyan készítsd el a saját szakédat; csatlakozhatsz egy mezőgazdasági szövetkezethez, és segíthetsz nekik betakarítani a termést stb.

A játék dinamikus időjárást és nappali-éjszakai ciklusokat is tartalmaz, amelyek hatással vannak a játékmenetre és a látványra. Például egyes ellenségek a napszaktól függően agresszívebbek vagy passzívabbak lehetnek; egyes területek az időjárástól függően zsúfoltabbak vagy kihaltak lehetnek; egyes események csak bizonyos időpontokban vagy körülmények között történhetnek; stb.

A karakterek arckifejezése és testbeszéde is nagyon meggyőző és érzelemgazdag. A hang terén sincs panaszra okunk. A játék japán nyelven játszódik (angol felirattal), és a szinkronszínészek remekül adják át a karakterek hangulatát és személyiségét. A zenei aláfestés is nagyon jó és illik a játék hangulatához.

A játékban hallhatunk tradicionális japán zenét, de olyan rockos vagy popos dallamokat is, amelyek a Yakuza-sorozatra jellemzőek. A hanghatások is nagyon erőteljesek és hitelesek.

 

 

Egy kihagyhatatlan kaland a Yakuza-sorozat rajongóinak

 

A Like a Dragon: Ishin! egy nagyszerű játék, amelyet minden Yakuza-rajongónak érdemes kipróbálnia. A játék egy izgalmas és fordulatos történetet mesél el nekünk egy érdekes történelmi időszakban, és rengeteg lehetőséget ad nekünk a szórakozásra és a felfedezésre. A játékmenet nagyon élvezetes és változatos, a grafika és a hang pedig nagyon szép és magával ragadó. A játék nem tökéletes, van néhány apróbb hiba vagy bug benne, és néha kissé repetitívnek érezhetjük a harcokat vagy a mellékküldetéseket, de ezek nem rontanak jelentősen az összképen. A Like a Dragon: Ishin! egy olyan játék, amely megmutatja, hogy milyen sokoldalú és kreatív tud lenni a Yakuza-sorozat.

-BadSector-

Pro:

+ Izgalmas és fordulatos történet
+ Változatos és látványos harcstílusok
+ Rengeteg minijáték és mellékküldetés

Kontra:

– Néhány apróbb hiba vagy bug
– Néha kissé repetitívnek érezhető
– Nem teljesen történelmileg hű


Kiadó: SEGA

Fejlesztő: SEGA Ryu Ga Gotoku Studio

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2023. február 21.

A Like a Dragon: Ishin!

Játékmenet - 8.4
Grafika - 8.2
Történet - 8.5
Zene/hangok - 8.6
Hangulat - 8.8

8.5

KIVÁLÓ

A Like a Dragon: Ishin! Egy nagyszerű yakuzás akció-kalandjáték, amelyben egy bosszúszomjas szamuráj vagyunk a sógunátus ellen. A játékmenet változatos és látványos, a grafika és a hang pedig gyönyörű és élethű. A játék rengeteg szórakozási lehetőséget kínál, és megmutatja a Yakuza-sorozat sokoldalúságát. Pár apró bug és a kicsit önismétlő játékmenet ront csak némileg a nagyszerű összképen.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu