A mandalori 3. évad 1. rész – Mando útja a megváltás felé

SOROZATKRITIKA – A mandalori harmadik évada ott folytatódik, ahol a második abbamaradt: Din Djarin és Grogu elválnak egymástól, miután Luke Skywalker elviszi a kis jedi tanítványát. A galaxisban azonban még sok veszély leselkedik rájuk, és Mando-nak szembe kell néznie saját múltjával és jövőjével is. A szezonnyitó epizód izgalmas és látványos kalandot ígér, amely mélyebben bepillantást enged a mandalori kultúrába és történelembe. Az első részt a Disney Plus-nak köszönhetően a Mammut moziban, nagyvásznon láthattuk, az eseményen pedig részt vett Szirmai Gergely influenszer is, aki a szokásos túltolt módon extrovertált stílusában tartott előadást az epizód levetítése előtt és utána is.

 

Az új epizód címe „A Hitehagyott” és azt mutatja be, hogyan utaznak Mando és Grogu Mandaloréra, az elveszett bolygóra, amelyet évszázadok óta háborúk dúlnak fel. Itt találkoznak Bo-Katan Kryze-vel és Koska Reeves-szel, akik segítenek nekik megtalálni egy biztonságos menedéket. De nem mindenki örül annak, hogy egy idegen viseli az értékes beskar páncélját és birtokolja az áhított sötét kardot. Egy régi ellenség visszatérésével pedig újabb konfliktusok robbannak ki.

 

Western és sci-fi kéz a kézben

 

Az epizód visszatérő rendezője, Rick Famuyiwa remek munkát végzett A Hitehagyottal, amelyben egyszerre van jelen a western és a sci-fi világok esszenciája. A rész izgalmas akció jelenetekkel indul, amelyben egy gigászi, vérszomjas krokodil zavarja meg a mandalorai ceremóniát. A western hangulatot egy pörgős pisztolypárbaj fokozza Greef Karga és egy hírhedt kalóz között, amely során Famuyiwa a Sergio Leone stílusát használja a közeli képkockák váltakozásával. Az epizód egyik legemlékezetesebb jelenete azonban az, amikor az IG-11 felső része Grogu ellen fordul, és Mando mindent megtesz, hogy megvédje a kisfiút.

Az epizód legfontosabb akció jelenete egy űrhajó üldözés, amely során egy banda kalóz próbálja elkapni Mando űrhajóját. Bár az üldözés rendkívül látványos és pörgős, azonban sajnos kicsit rövidre sikerült, és nem hozta annyira azt a feszültséget, amit a nézők elvárnak egy Star Wars űrcsatától.

 

Egy fűrdő és megint mandalóri vagy?

 

Kár az is, hogy a fő cselekményt továbbra is hanyagolják a sorozat mellékküldetései miatt. A mandalori harmadik évadjának premierje a történet fő vonalát erősíti meg: Mando és Grogu az események után térnek vissza a The Book of Boba Fett-ből. Din Djarin már hivatalosan nem mandalori, de azért törekszik a megváltásra és arra, hogy újra Mandalorián legyen. A első epizód felkészíti a nézőket arra, hogy Mando útja a Mandalore-ra vezet, hogy „a szent vízben” fürödhessen és az Armorer megbocsásson neki az ellen a hitrend elleni vétkei miatt.

A harmadik évad premierjét a sorozat alkotója, Jon Favreau írta, és megtartja a sorozat bosszantó hagyományát, hogy az első részek mellékszálakat járnak körül. A premier első jeleneteiben Mando útját mutatja be, hogy újra Mandaloriánus lehessen. Azonban mielőtt Mandalore-ra utazna, újra fel kell építenie IG-11-et, hogy segítsen felfedezni a bolygót. Mielőtt azonban újra felépíthetné az IG-11-et, először új memóriakártyára van szüksége. A Mandalorian sosem siet a cselekmény előre vitelével és a karakterek közelebb hozásával céljuk eléréséhez. De a történet nem a cél-orientált narratíva, a sorozat lényege a két főszereplő, a helyettes apa-fia dinamikájában rejlik.

 

Visszatérő rendező

 

Rick Famuyiwa rendező az első Mandalorian epizódjában, a „Chapter 2: The Child” -ban alapozta meg Mando és Grogu kapcsolatát, amelyet minden további epizód megpróbált újra megteremteni. Famuyiwa volt az ideális választás, hogy visszahozza ezt a dinamikát a sorozatba egy rövid szünet után. Az ő remek rendezése néhány találó, ötletes felvételt hoz az asztalra. Egy képkocka egy Mandalorián sisakjára van rögzítve, ahogy lefelé nézve repülnek a magasban. Ahogy Mando megérkezik a Nevarro-ra, a táj eltorzul a N-1 csillaghajó pilótafülkéjének görbe üvegén keresztül, miközben a város felett száguld, és a kanyargó utcákon át vezet az asztromechánikus segítségével.

Ez a pillanat a sorozat rajongóinak jelentőségteljes fordulópontja, hiszen a The Mandalorian harmadik évadának nyitóepizódja felvonultatja a már jól ismert karaktereket, mint például Greef Karga (Carl Weathers) vagy a főszereplő, Din Djarin (Pedro Pascal). Az epizód izgalmas küldetésének folyamán, amely során a Mandaloriannak meg kell állítania a már említett bosszúszomjas kalózokat, a rajongóknak sikerül visszacsöppenniük a sorozatban megszokott érzelmekbe és hangulatba.

Az első epizód tehát egy újabb izgalmas kalandot ígér a rajongóknak, és már most elindítja a szálat az Armorer és Bo-Katan közötti ideológiai küzdelemre. Az első epizód alapján tehát elmondhatjuk, hogy a harmadik évad bizonyára hű marad az előző évadokhoz és ismét megkapó történettel, izgalmas akciókkal és karakterfejlődéssel fog szolgálni. Az új epizódokat minden Star Wars rajongó izgalommal várja, és ez a legjobb módja, hogy visszatérjünk A mandalori univerzumába.

THIS IS THE WAY!

-BadSector-

 

A mandalori 3. évad 1. rész (2023)

Rendezés - 8.2
Színészek - 7.4
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok - 9.5
Hangulat - 8.5

8.2

KIVÁLÓ

A mandalori harmadik évadának premierje izgalmas és látványos kalandot ígér a rajongóknak, és mélyebb betekintést enged a mandalori kultúrába és történelembe. Az epizód remekül keveri a western és a sci-fi világok esszenciáját, és Rick Famuyiwa rendezése találó és ötletes felvételeket hoz az asztalra. Az első epizód alapján elmondható, hogy a harmadik évad ismét megkapó történettel, izgalmas akciókkal és karakterfejlődéssel fog szolgálni.

User Rating: 0.49 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu