Blood Bowl 3 – Egy vérbeli csalódás

TESZT – A Blood Bowl 3 egy olyan játék, amelynek minden megvolt ahhoz, hogy sikeres legyen: egy eredeti ötlet, egy vicces hangvétel és egy hatalmas rajongótábor. Sajnos ezek nem voltak elég ahhoz, hogy elfedjék a játék rengeteg hibáját és problémáját. A Blood Bowl 3 egy bugokkal teli, pénzszipolyos és elavult grafikájú csalódás lett.

 

 

A Blood Bowl 3 alapötlete nagyon egyszerű: vegyük a Warhammer univerzumának sokszínű fajait (orkokat, törpöket, vámpírokat stb.) és dobjuk be őket egy amerikai futballhoz hasonló sportba. Az eredmény egy brutális, kaotikus és humoros játékmenet lesz, amelyben nem csak stratégiázni kell, hanem számolni kell az esetleges szerencsétlen dobásokkal vagy halálos sérülésekkel is. A játékban többféle mód közül választhatunk: játszhatunk kampányt (amelyben saját csapatunkat építgethetjük fel), online meccseket (amelyekben más játékosokkal küzdhetünk meg) vagy gyakorolhatunk (amelyben tesztelhetjük képességeinket). Mindezek mellett rengeteg testreszabási lehetőség is van: választhatunk fajt (12 közül), formaruházatot (színeket és mintákat), logót vagy stadiont.

 

 

Bug Bowl

 

Sajnos ezeknek az ígéretes funkcióknak nagy része élvezhetetlenné válik a játék szörnyű technikai állapota miatt. A Blood Bowl 3 tele van bugokkal és hibákkal, amelyek rendszeresen befolyásolják vagy akadályozzák a játékmenetet. Néhány példa ezekre:

  • Az animációk gyakran akadoznak vagy lefagynak
  • A kamera néha rossz szögből mutatja az eseményeket vagy beleütközik valamibe
  • Az AI néha értelmetlen döntéseket hoz vagy nem reagál semmire
  • Az online meccsek néha megszakadnak vagy összeomlanak
  • Az irányítás néha nem működik vagy rossz gombra reagál
  • A hanghatások néha elmaradnak vagy ismétlődnek

 

Ezek csak néhány példa arra, hogy mennyire zavaró lehet játszani ezzel a játékkal.

A bugok mellett a játék grafikája is elavultnak és szegényesnek hat. A karaktermodellek és a textúrák alacsony felbontásúak és részletmentesek, a fény- és árnyékhatások gyengék és a színek tompák. A játék nem használja ki a modern hardverek képességeit, és még így is akadozik vagy lelassul néha. A grafika nem tesz hozzá semmit a játék hangulatához vagy élvezetéhez.

 

Sötét fellegek gyülekeznek a Blood Bowl 3 körül. A fejlesztők bocsánatot kértek a feldúlt rajongóktól a frissen megjelent játékot sújtó problémák halmaza miatt.

 

Blood Money

 

Ha mindez nem lenne elég, a játék még ráadásul agresszív monetizációs rendszert is alkalmaz. A játék alapváltozata 60 euróba kerül (ami már önmagában túlzónak tűnik egy ilyen minőségű játékért), de ez még csak a kezdet. A játékban ugyanis kétféle valuta van: arany (amit játszással lehet szerezni) és kristály (amit valódi pénzzel lehet venni). Ezekkel lehet megvásárolni a testreszabási elemeket vagy új fajokat. Igen, új fajokat. A játékban ugyanis csak 8 faj érhető el alapból (a 12-ből), a többiért fizetni kell. Egy új faj ára 10 euró körül van, ami azt jelenti, hogy ha az ember meg akarja venni az összeset, akkor további 40 eurót kell költenie. Ez már összesen 100 euró lenne egy bugos és csúnya játékért.

A testreszabási elemek árai is irreálisan magasak: egy új formaruházat például 5 euróba kerül. Ráadásul ezeknek az elemeknek nagy része csak kristállyal vásárolható meg, tehát játszással nem lehet hozzájuk jutni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szeretné teljesen testre szabni a csapatát vagy kipróbálni az összes fajt, akkor több száz eurót kell elköltenie erre.

Ez egy elfogadhatatlan gyakorlat egy olyan játéktól, amely már eleve drágán adja el magát.

 

 

Blood Fun

 

A játék egyetlen mentőöve az lehetne, hogy a játékmenet maga szórakoztató és izgalmas. És valóban, a Blood Bowl 3 alapötlete nagyon jó: egy olyan sportjáték, amelyben nem csak a fizikai erő és a taktika számít, hanem a szerencse és a kockázatvállalás is. A játékban minden lépésünk előtt dobunk egy kockával, amely meghatározza, hogy sikerül-e vagy sem. Ha nem sikerül, akkor elveszítjük az adott körünket vagy akár a játékosunkat is. Ez azt jelenti, hogy mindig gondolnunk kell arra, hogy mennyire éri meg megkockáztatni egy bizonyos mozdulatot vagy támadást.

A játékmenet így tele van fordulatokkal és meglepetésekkel, amelyek néha nagyon viccesek vagy frusztrálóak lehetnek. A játék humoros hangulata is hozzátesz ehhez: a kommentátorok vicces megjegyzéseket tesznek az eseményekre, a karakterek vicces pózokat vesznek fel vagy beszélgetnek egymással, és a játék tele van utalásokkal és paródiákkal más popkulturális jelenségekre.

A játékmenet tehát potenciálisan nagyon élvezetes lehetne, ha nem lenne annyira elrontva a bugoktól és a mikrotranzakcióktól.

 

 

Blood Bore

 

A Blood Bowl 3 egy olyan játék, amely sokkal többet ígért, mint amit teljesített. A játék alapötlete nagyon jó és eredeti, de a kivitelezés nagyon gyenge és csalódást keltő. A játék tele van bugokkal és hibákkal, amelyek tönkreteszik az élvezetet és a hangulatot. A játék grafikája elavult és szegényes, amely nem illik egy 2023-as játékhoz. A játék monetizációs rendszere agresszív és pénzszipolyos, amely arra kényszeríti a játékosokat, hogy több száz eurót költsenek el egy bugos és csúnya játékra. A játékmenet maga szórakoztató és izgalmas lehetne, ha nem lenne annyira befolyásolva a bugoktól és a mikrotranzakcióktól.

A Blood Bowl 3 egy vérbeli csalódás lett, amely nem éri meg az árát sem alapból, sem pluszban.

-BadSector-

Pro:

+ A játék alapötlete eredeti és humoros
+ A játékmenet izgalmas és fordulatos
+ Sokféle faj közül választhatunk, amelyek mindegyike más képességekkel és stílussal

Kontra:

– Töménytelen bug és hiba
– Elavult és szegényes grafika, amely nem illik egy 2023-as játékhoz
– Agresszív és pénzszipolyos monetizációs rendszer


Kiadó: Nacon

Fejlesztő: Cyanide Studio

Stílus: Stratégiai sportjáték

Megjelenés: 2023. február 23.

Blood Bowl 3

Játékmenet - 7.2
Grafika - 4.3
Kampány - 5.3
Zene/hangok - 4.8
Hangulat - 7.6

5.8

KÖZEPES

A Blood Bowl 3 egy olyan stratégiai sportjáték, amelyben a Warhammer fantasy világ népei küzdenek egymással a labdáért és az életükért. A játékmenet izgalmas és humoros, de tele van bugokkal és hibákkal. A grafika elavult és szegényes, a zene és a hang sem kiemelkedő. A játék monetizációs rendszere agresszív és pénzszipolyos. A játékot csak azoknak ajánljuk, akik nagy rajongói a Warhammer világnak vagy a Blood Bowl sorozatnak.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu