Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse – A rettegés és az elme feledésének játéka

TESZT – Egy tíz évvel ezelőtti rejtély nyomába eredünk egy elhagyatott szigeten, ahol egy ősi rituálé során öt kislány eltűnt. A Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse a japán horror műfajának egyik legjobb képviselője, amelyben egy különleges fényképezőgéppel kell szembenéznünk a halottak lelkeivel.

 

 

A Fatal Frame sorozat negyedik része végre elérhető Nintendo Switch™/PlayStation®5/PlayStation®4 Xbox Series X|S/Xbox One/ Steam® platformokon digitális formában. A játékban három fiatal lány és egy nyomozó visszatérnek Rogetsu szigetére, hogy megfejtsék az ott történt borzalmakat. A Camera Obscura segítségével kell lefényképeznünk és elűznünk a kísérteteket, miközben felfedezzük a sziget titkos helyeit és múltját. A játék remekül ötvözi a feszült hangulatot, a pszichológiai horrort és az izgalmas rejtvényeket.

A Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse 2008-ban jelent meg Japánban Wii konzolra, de sosem került kiadásra Nyugaton. Most viszont újra élvezhetjük ezt az igazi gyöngyszemet új grafikával és több nyelvi opcióval. A játék története Rogetsu Kagura nevű fesztivál körül forog, amelyet tíz évente tartanak meg Rogetsu szigetén Dél-Japánban. A fesztivál alatt öt kislány rejtélyesen eltűnt. A lányokat megmentette egy detektív, de mindannyian elvesztették az emlékeiket. Az egyik eltűnt lány, Ruka Minazuki csak egy dallamra emlékszik… Tíz évvel később két lányt meggyilkolnak egymás után. A maradék három lány elhatározza, hogy visszautazik a szigetre barátnőik halálának okát kideríteni. Ruka is követi őket az elveszett emlékei után kutatva.

 

 

Camera Obscura: beszélj a halottakkal!

 

A Fatal Frame sorozat legfontosabb eleme a Camera Obscura nevű fényképezőgép, amely képes rögzíteni az emberi szemmel nem látható dolgokat. Ezzel a géppel kell szembenéznünk a kísérteties alakokkal és lefényképezve őket csökkenteni az erejüket. Minél közelebb kerülünk hozzájuk vagy minél jobban ráfókuszálunk rájuk, annál nagyobb sebzést tudunk okozni nekik.

A gépnek több funkciója is van, amelyekkel felvehetünk hangokat vagy tárgyakat, megnézhetünk régi fotókat vagy videókat, vagy használni tudunk speciális lencséket vagy fóliákat, amelyek különböző hatásokkal rendelkeznek. A gép használata azonban nem veszélytelen, hiszen a kísértetek támadhatnak ránk vagy elrabolhatják a gépet. A játékban többféle Camera Obscura is elérhető, amelyek más-más tulajdonságokkal bírnak.

 

 

Rogetsu szigete: egy elhagyatott és átkozott hely

 

A játék helyszíne Rogetsu szigete, amely egy kis sziget Dél-Japánban, ahol egykor egy virágzó közösség élt. A szigeten található Rogetsu Hall nevű épület, amely egy gyógyintézet volt a mentális betegek számára. Itt zajlott le a Rogetsu Kagura nevű rituálé, amelynek célja az volt, hogy megszabadítsa a betegeket az átkoktól és a rossz emlékektől.

A rituálé során öt kislány játszotta el az ősi legendát az organistáról és az öt maszkos lányról, akik megpróbálták visszahozni a holdfényt a sötétbe burkolózó világra. A rituálé azonban balul sült el, és a lányok eltűntek egy titokzatos erő hatására.

 

 

A karakterek: három lány és egy nyomozó

 

A játék négy főszereplője Ruka Minazuki, Misaki Asou, Madoka Tsukimori és Choshiro Kirishima. Ruka egy 17 éves zongorista lány, aki Rogetsu szigetén született. Ő az egyetlen, akinek van valami emléke arról, mi történt tíz évvel ezelőtt. Egy dallamot idéz fel magában, amely valahogy kapcsolódik a rituáléhoz. Misaki egy 18 éves diáklány, aki Ruka barátnője.

Ő is részt vett a rituálén gyerekkorában. Ő nagyon bátor és határozott. Madoka egy 19 éves balett táncosnő, akinek nagy álma volt híres lenni. Ő is ott volt tíz évvel ezelőtt. Ő nagyon kedves és gondoskodó. Choshiro Kirishima egy 32 éves nyomozó, aki megmentette a lányokat annak idején. Ő most is nyomozza az ügyet és vissza akarja hozni az igazságot.

 

 

Egy „szellemes” kaland, rejtvényekkel, kísértetekkel

 

A játék során a négy főszereplővel kell végigjárni Rogetsu szigetét és felfedezni annak titkait. A sziget tele van különböző helyszínekkel, amelyek mind kapcsolódnak a Rogetsu Kagura rituáléhoz és az ősi legendához. Ilyen például a Rogetsu Hall nevű gyógyintézet, ahol a mentális betegeket kezelték; az ősi templom, ahol az organista játszott; vagy a hajóroncs, ahol egy tragédia történt. A helyszínek közötti mozgás gyalog vagy csónakkal történik.

A játékban nem csak felfedezni kell a környezetet, hanem megoldani is különböző rejtvényeket és feladatokat. Ezek között vannak egyszerűbbek, mint például kulcsokat vagy ajtókat megtalálni; és bonyolultabbak is, mint például zongorázni vagy táncolni egy bizonyos módon. A rejtvények és feladatok segítenek továbbhaladni a történetben és megérteni a sziget múltját.

A játék legizgalmasabb része azonban a kísértetekkel való találkozás. A szigeten sok halott lélek kísért, akik nem nyugszanak békében. Ezek között vannak ártalmatlanok és barátságosak is, de többségük ellenséges és veszélyes. A kísértetekkel csak egy módon lehet kommunikálni: lefényképezni őket a Camera Obscurával. Ez az egyetlen eszközünk arra, hogy elűzzük őket vagy megszabaduljunk tőlük. A Camera Obscurának több funkciója is van: felvehetünk hangokat vagy tárgyakat vele; megtekinthetünk régi fotókat vagy videókat; használhatunk speciális lencséket vagy fóliákat; választhatunk többféle gép közül. A fényképezés során figyelnünk kell arra, hogy minél közelebb kerüljünk a kísértethez vagy minél jobban ráfókuszáljunk rá, mert így tudunk neki nagyobb sebzést okozni. De vigyázni kell, mert a kísértetek támadhatnak ránk vagy elrabolhatják a gépet.

A játékmenet változatos és izgalmas, de néha monotonná válhat a sok visszajárás miatt. Néha túl nehéz vagy túl könnyű ellenfelekkel találkozhatunk, ami csökkentheti az élményt. De összességében a játék nagyon élvezetes és félelmetes, amely igazi kihívást jelent a horror rajongóknak.

 

 

Igazi japán horrorjáték

 

A Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse egy igazi csemege minden horror rajongónak. A játék remekül adja vissza a japán horror műfajának jellegzetes elemeit: a kísérteties hangulatot, a pszichológiai drámát, a misztikus legendákat és az ijesztő kísérteteket. A Camera Obscura használata egy izgalmas és eredeti játékmechanika, amely egyedi élményt nyújt a horror játékok között.

A játék története összetett és fordulatos, a karakterek érdekesek és szimpatikusak, a grafika szép és részletgazdag, a zene és a hanghatások hangulatosak és félelmetesek. A játék nem tökéletes, vannak benne bőven hibák és bugok, de ezek nagyon nem rontják el az összképet. A Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse egy olyan játék, amelyet minden horror fanatikusnak ki kell próbálnia.

-BadSector-

Pro:

+ A Camera Obscura használata egy izgalmas és eredeti játékmechanika
+ A történet mély és fordulatos, a karakterek érdekesek és szimpatikusak
+ A grafika szép és részletgazdag, a zene és a hanghatások hangulatosak és félelmetesek

Kontra:

– A játékban vannak hibák és bugok, amelyek zavarhatják az élményt
– A kísértetek néha túl nehéz vagy túl könnyű ellenfelek lehetnek
– A játékmenet néha monotonná válhat a sok visszajárás miatt


Kiadó: KOEI TECMO GAMES CO., LTD.

Fejlesztő: KOEI TECMO GAMES CO., LTD.

Stílus: Japán horror-kalandjáték

Megjelenés: 2023. március 9.

Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse

Játékmenet - 7.4
Grafika - 6.8
Történet - 8.2
Zene/hangok - 7.5
Hangulat - 8.2

7.6

A játék története összetett és fordulatos, a karakterek érdekesek és szimpatikusak, a grafika szép és részletgazdag, a zene és a hanghatások hangulatosak és félelmetesek. A játék nem tökéletes, vannak benne bőven hibák és bugok, de ezek nagyon nem rontják el az összképet. A Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse egy olyan játék, amelyet minden horror fanatikusnak ki kell próbálnia.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu