Victoria 3 – Nem engedünk a ’48-ból az egyik legjobb történelmi stratégiában!

TESZT – A Paradox Development Studio legújabb nagyszabású stratégiai játéka a 19. század izgalmas és átalakuló világába kalauzol el minket, ahol saját társadalmunkat építhetjük fel és irányíthatjuk. A Victoria 3 nemcsak egy történelmi szimulátor, hanem egy társadalom- és gazdaságszimulátor is, amelyben számos kihívással és lehetőséggel találkozhatunk. Ráadásul benne van az osztrák-magyar monarchia és az 1848-as forradalom is, szóval ma éppen aktuális.

 

 

A Victoria 3 1836-tól 1936-ig tartó időszakot öleli fel, amelyben több mint 100 ország közül választhatunk. A játékban nemcsak a hadseregünket és diplomáciánkat kell menedzselnünk, hanem figyelnünk kell a népességünkre is, amely különböző csoportokra oszlik aszerint, hogy milyen foglalkozást űznek, milyen életszínvonalon élnek, milyen politikai nézeteket vallanak és milyen etnikai vagy vallási hovatartozásuk van. A csoportok különböző érdekeket képviselnek, amelyeket ki kell elégítenünk vagy elutasítanunk. A játékban szerepelnek karakterek is, akik fontos pozíciókat töltenek be az országunkban vagy más országokban, és akikkel kapcsolatot alakíthatunk ki.

Ma március 15-e van, nemzeti ünnep Magyarországon, amikor az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Ez az esemény fontos szerepet játszik a játékban is, hiszen Magyarország egyik lehetséges célja az önállóság elérése az Osztrák-Magyar Monarchia alól. De hogyan irányíthatjuk Magyarországot a játékban, és hogyan alakul ki 1848? Erről fogok részletesen írni ebben a kritikában.

 

 

Magyarország irányítása

 

A játék elején Magyarországot nem választhatjuk ki önálló országként, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia részeként kezdünk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos dolgokat nem dönthetünk el magunk (pl. háborúba lépés), hanem függünk Ausztriától. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen tehetetlenek lennénk.

A Victoria 3-ban van egy opció arra, hogy “Release a country” (Felszabadít egy országot), amellyel kiválhatunk a Monarchiából és önálló állammá válhatunk. Ehhez azonban meg kell felelnünk bizonyos feltételeknek: legalább 50% lojalitásnak kell lennünk Ausztriával szemben (ami azt jelenti, hogy nem lázadunk fel ellene és nem támogatjuk a függetlenségi mozgalmakat), és legalább 50% támogatottságnak kell lennünk a magyar lakosság körében (ami azt jelenti, hogy elégedettek velünk és nem akarnak más országhoz csatlakozni). Ha ezeket teljesítjük, akkor megkérhetjük Ausztriát, hogy engedjen el minket békésen. Ha nemet mond, akkor háborúba léphetünk ellene, de ez nagy kockázattal jár. Ha pedig igent mond, akkor Magyarország önálló állammá válik a játékban.

 

 

Az 1848-as szabadságharc megjelenítése

 

A Victoria 3-ban az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc egy fontos esemény, amely nagy hatással van Magyarország sorsára. A játékban az események nem mindig úgy alakulnak, ahogy a valóságban történtek, hanem bizonyos tényezőktől függően változhatnak. Az 1848-as forradalom akkor tör ki a játékban, ha Magyarországon magas a nacionalizmus és alacsony a lojalitás Ausztriával szemben. Ekkor megjelenik egy karakter, aki Kossuth Lajos nevét viseli (bár nem feltétlenül ugyanaz a személy), és vezeti a forradalmat. A forradalom célja az önállóság elérése és egy alkotmányos monarchia létrehozása.

A játékban dönthetünk úgy, hogy támogatjuk vagy elutasítjuk a forradalmat. Ha támogatjuk, akkor csatlakozunk Kossuthhoz és harcolunk Ausztria ellen. Ha elutasítjuk, akkor hűségesek maradunk Ausztriához és levertetjük a forradalmat. Mindkét döntésnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ha támogatjuk a forradalmat, akkor nagyobb eséllyel válhatunk önállóvá és demokratikusabbá, de háborúba keveredhetünk Ausztriával és más nagyhatalmakkal (pl. Oroszországgal), ami veszélyeztetheti a függetlenségünket és stabilitásunkat. Ha elutasítjuk a forradalmat, akkor megőrizhetjük a békét és az együttműködést Ausztriával, de elveszíthetjük a népszerűségünket és növelhetjük az elégedetlenséget Magyarországon.

 

 

A 19. század kihívásai

 

A Victoria 3-ban nemcsak Magyarországgal foglalkozhatunk, hanem részt vehetünk a 19. század globális eseményeiben is. Szerepelnek benne olyan fontos történelmi események, mint pl. az ipari forradalom, az amerikai polgárháború, az európai egységesítés vagy a gyarmatosítás. Ezek az események befolyásolhatják az országaink gazdaságát, társadalmát és politikáját.

A játékban fontos szerepet játszik az innováció és a reform is. Kutathatunk különböző technológiákat vagy ötleteket (pl. vasútépítés, szabadkereskedelem, szociális reformok), amelyek javíthatják az országaink helyzetét. Azonban ezeknek az innovációknak nem mindig csak pozitív hatásai vannak. Például az ipari forradalom növeli a termelékenységet és a jólétet, de egyben növeli is a szegénységet, a környezetszennyezést és a munkások elégedetlenségét, ezért fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a különböző érdekek között.

 

 

Gyarmatosíts, te gaz imperialista!

 

Hab a tortán, hogy nemcsak Európában vagy Amerikában játszhatunk, hanem más kontinenseken is. A játékban szerepel a gyarmatosítás is, amelynek során más országok területeit foglalhatjuk el vagy befolyásolhatjuk. A gyarmatosítás nagy előnyökkel járhat, hiszen új piacokat és nyersanyagokat szerezhetünk, de egyben nagy kockázatokkal is. A gyarmatosítás során szembe kell néznünk a helyi lakosság ellenállásával, a versengő nagyhatalmakkal és a nemzetközi közvéleménnyel.

A játékban többféle módon gyarmatosíthatunk. Lehetünk direkt gyarmatosítók, akik közvetlenül irányítják a megszállt területeket, vagy indirekt gyarmatosítók, akik helyi bábállamokat hoznak létre. Lehetünk protektorátusok vagy szövetségesek is, akik bizonyos fokú autonómiát biztosítanak a gyarmatoknak. Fontos szerepet játszik még a kolonizációs pontszám, amely azt mutatja meg, hogy mennyire vagyunk képesek új területeket megszerezni vagy megtartani. A kolonizációs pontszámot befolyásolja többek között a technológiai fejlettségünk, a haditengerészetünk és a diplomáciai kapcsolataink.

A gyarmatosítás nem csak gazdasági előnyökkel jár, hanem politikai és társadalmi hatásokkal is. Figyelembe kell vennünk a gyarmatok népességének érdekeit és elégedettségét is. Ha túl elnyomóak vagyunk velük szemben, akkor lázadások törhetnek ki ellenünk. Ha túl engedékenyek vagyunk velük szemben, akkor elveszíthetjük az irányítást felettük. Továbbá a Victoria 3-ban szerepelnek olyan események is, amelyek befolyásolhatják a gyarmatosítást (pl. az afrikai konferencia vagy az antikolonialista mozgalmak). Fontos döntéseket kell hoznunk tehát arról, hogy hogyan bánunk a gyarmatainkkal és hogyan alakítjuk ki a globális befolyásunkat.

 

 

Írd meg a saját történelmed!

 

A Victoria 3 nem csak a stratégiai gondolkodást és a történelmi ismereteket teszi próbára, hanem a kreativitást és a fantáziát is. Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy saját történelmünket írjuk meg, és olyan országot építsünk fel, amilyet szeretnénk. A játék nagyon komplex és részletes, ami azt jelenti, hogy sok mindent kell figyelembe vennünk és sok döntést kell hoznunk. Ez néha zavaró vagy nehéz lehet, főleg a kezdőknek, de ha egyszer belejövünk, akkor aztán le sem tudunk szakadni róla, hogy megalomán imperialista énünk, vagy forradalmár lelkünket kielégítsük!

Ráadásul nem csak a saját országunkkal foglalkozhatunk, hanem más országokkal is kapcsolatba léphetünk. A diplomáciai rendszer kifejezetten érdekes és változatos, hiszen tömérdek diplomáciai akciót végezhetünk (pl. szövetséget köthetünk, háborút indíthatunk vagy befolyásolhatunk más országokat). Fontos szerepet játszik a rangunk is, amely azt mutatja meg, hogy mennyire vagyunk befolyásosak és tiszteltetek a világban. A rangunkat növelhetjük a gazdasági és katonai erőnkkel, a presztízsünkkel és az innovációnkkal.

Nagyon élveztem azt is, hogy saját magam dönthettem arról, hogy milyen országot akarok irányítani. Én Magyarországot választottam ki (természetesen), és megpróbáltam elérni az önállóságot és a fejlődést. Nem volt könnyű feladat, hiszen sok ellenséggel kellett szembenéznem (pl. Ausztria vagy Oroszország), de sok barátom is volt (pl. Franciaország vagy Törökország).

A Victoria 3-ban emellett nagyon fontos volt a már említett 1848-as forradalom is, amelynek során dönthettem arról, hogy támogatom-e Kossuthot vagy sem. Én természetesen támogattam őt (hogyne), és harcoltam az önállóságért. Sajnos nem sikerült teljesen elszakadnom Ausztriától (mert beavatkozott Oroszország), de legalább több „autonómiát” szereztem. Ismerős ez a sztori, nem igaz?

 

 

Komplex, összetett stratégia játék a la Paradox

 

A Victoria 3 egy nagyon összetett és mélyreható játék, amelyben rengeteg lehetőségünk van arra, hogy saját történelmünket írjuk meg. A játék nemcsak a hadviselésre és a diplomáciára koncentrál, hanem a társadalomra és a gazdaságra is. A játékban fontos szerepet játszanak az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc eseményei is, amelyek befolyásolhatják Magyarország sorsát. A játék grafikája és zenéje is nagyon szép és hangulatos, és hűen tükrözi a 19. század világát.

Lánglelkű 1848-as forradalmárok, hidegszívű imperialista uralkodók, hadvezérek, uralkodók, királyok és megalomán stratégák, itt az idő, hogy belemerüljetek a Victoria 3-ba, ebbe az izgalmas és kihívásokkal teli stratégiai játékba, amelyben rengeteg lehetőségünk van arra, hogy saját történelmünket alakítsuk és megtapasztaljuk a 19. század világát. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi stratégiai játékokat és szeretne részt venni a 19. század izgalmas eseményeiben!

-BadSector-

Pro:

+ Nagyon részletes és valósághű történelmi szimulátor
+ Sokféle ország közül választhatunk és sokféle módon irányíthatjuk őket
+ Érdekes és változatos társadalmi és gazdasági mechanikák

Kontra:

– Nagyon bonyolult és nehezen tanulható játék
– Néha lassú vagy akadozó játékmenet
– Néhány esemény vagy döntés túl véletlenszerű vagy irreális


Kiadó: Paradox Interactive

Fejlesztő: Paradox Development Studio

Stílus: „Grand Strategy”

Megjelenés: 2022. október 25.

 

 

Victoria 3

Játékmenet - 8.2
Grafika - 7.8
Kampányok - 9.2
Zene/hangok - 8.5
Hangulat - 8.2

8.4

KIVÁLÓ

A Victoria 3 egy nagyszabású történelmi stratégiai játék, amely a 19. század világába kalauzol el minket. A játék komplex és részletes, rengeteg diplomáciai, gazdasági és társadalmi kihívást kínál. A Victoria 3 különösen érdekes a magyar játékosok számára, hiszen a 1848-as forradalom és az önállóság elérése is fontos szerepet játszik benne. Kezdők számára viszont rendkívül komplex és összetett lehet a játék és könnyen elveszhetnek benne.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu