A bostoni fojtogató – Az új Zodiac vagy csak egy halvány utánzat?

FILMKRITITKA – Kétségtelenül az emberi psziché legmélyebb bugyraiba enged betekintést a sorozatgyilkosok ügye, melynek egyik legismertebb alakja a bostoni fojtogató. Azonban vajon sikerült-e méltóképpen feldolgozni ezt a történetet a 2023-as „A bostoni fojtogató című filmben? Nos, sajnos a válasz inkább a szkeptikusok táborát erősíti, hiszen bár akadnak benne izgalmas pillanatok, ám összességében a film elmarad az elvárásoktól.

 

 

Ha azt hittük, hogy a sorozatgyilkosok témájában már mindent láttunk, akkor itt az ideje, hogy megismerjük a bostoni fojtogató történetét. A hírhedt sorozatgyilkos történetét feldolgozó 2023-as film trailere alapján azt hittük, hogy itt egy újabb, izgalmas thriller vár ránk. Azonban ahogy végigszenvedtük a két órát, egyre inkább az az érzésünk támadt, hogy valami hiányzik a filmünkből – szinte fojtogató volt ez az érzés. De mi is hiányzott pontosan? Az alábbiakban kiderül.

 

 

Elfojtott cselekmény

 

A bostoni fojtogató rendezője, Matt Ruskin egyrészt a témában való jártasságára alapozta a filmjét, hiszen korábban már foglalkozott sorozatgyilkosokkal, másrészt pedig remek színészeket választott a főszerepekbe. Azonban valahol az út közepén elakadt a film, és az, hogy miért, azt nehéz pontosan megmondani. Talán az volt a baj, hogy a rendező túlságosan is ragaszkodott az igazsághoz, és nem merült el eléggé a karakterek belső világában. Talán az volt a baj, hogy túl sokat akart mondani, és nem találta meg a megfelelő tempót és ritmust. Vagy talán egyszerűen csak az, hogy az összkép valahogy nem működött.

Az biztos, hogy A bostoni fojtogató elmarad a nagyobb sorozatgyilkos mozik (pl. a Zodiac) színvonalától, és bár akadnak benne izgalmas pillanatok, összességében mégis egy igencsak közepesnek mondható alkotás, amelynek sokkal nagyobb potenciálja volt a kezdeti alaphelyzet alapján. Az általa bemutatott események ugyanis igen érdekesek és izgalmasak, a film azonban valamiért mégsem képes átadni ezt az érzést a nézőknek. A rendező ugyan próbálta érzékeltetni a félelem és a feszültség átadását, de a végeredmény sajnos mégis elmarad az elvárásoktól.

 

 

Fojtó látvány és hangulat

 

Pedig ami az alapvető hangulatot illeti, az nem is lenne rossz, hiszen A bostoni fojtogató egy sötét és nyomasztó film, amely megfelelően visszaadja kegyetlen nemi erőszakok, fojtogatások és gyilkosságok súlyát. A rendező, Matt Ruskin, a látvány és a hangok segítségével remekül ábrázolja a Bostonban uralkodó rémületet és feszültséget, amelyet az emberek éreztek a fojtogató áldozatainak sorozata miatt.

A látványvilág is igen sötét és morbid, és a díszletek és a jelmezek is hozzájárulnak a film atmoszférájához, és egyértelműen látszik, hogy a stáb minden tagja alaposan dolgozott, hogy megfelelően visszaadja a korabeli Boston hangulatát.

Ami a történetet illeti, azt mondhatjuk, hogy az viszonylag érdekes és izgalmas volt. Az alkotók jól felépítették a feszültséget, és sikerült izgalmasan bemutatni a nyomozásokat, amelyeket a rendőrség végzett a sorozatgyilkosságok ügyében.

Azonban az összes izgalmas momentum ellenére a film valahogy mégis laposnak érződött. Talán az ok az volt, hogy a karakterek nem voltak kellően kidolgozottak, vagy talán az írók túl sokat akartak belesűríteni az alig kétórás játékidőbe. Valószínűleg a kettő együttes hatása miatt érződött úgy, hogy a film nem tudta teljesen kihasználni a benne rejlő potenciált.

 

 

Elfojtott karakterfejlődések

 

A bostoni fojtogató egy nagyon hatásos és sötét film, amely visszaadja a korabeli Bostonban uralkodó rémületet és feszültséget. A film rendezése korrekt, és a színészek is aránylag jó teljesítményt nyújtanak. A sorozatgyilkos története érdekes és viszonylag izgalmas, és a film hangulata és látványa is kiválóan adja vissza a cselekmény súlyát.

Ugyanakkor, bár a film középpontjában a bostoni fojtogató által elkövetett borzalmak állnak, és bár ez az esemény nagyon fontos a film szempontjából, mégis úgy érezzük, hogy az írók nem adtak elegendő figyelmet a szereplők személyiségének, múltjának és motivációjának kifejtésére.

A bostoni fojtogató egy érdekes film, amelynek van néhány kiváló pillanata, de nem tudja teljesen kihasználni a benne rejlő potenciált. A jól felépített feszültség és az atmoszférikus látványvilág ellenére a film egy kicsit laposnak érződik, és a karakterek nem teljesen kidolgozottak. Azonban azoknak, akik szeretik a krimi-thriller műfaját, mindenképpen ajánljuk, hogy adjanak neki egy esélyt.

-BadSector-

A bostoni fojtogató

Rendezés - 6.2
Színészek - 6
Történet - 7.5
Látvány/zene/hangok/akció - 7
Hangulat - 7.5

6.8

KORREKT

Összességében tehát A bostoni fojtogató egy közepes minőségű film, amelynek sokkal több lehetősége volt, de sajnos a végeredmény nem tudta teljes mértékben kiaknázni a benne rejlő potenciált. Azoknak, akik érdeklődnek a történelem és a sorozatgyilkosságok iránt, mindenképpen ajánlom, de aki csak egy izgalmas és lélegzetelállító thrillert szeretne, az sajnos csalódni fog.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu