Bobby Kotick: „a Sony egy bébi, ami csak megakadályozza a terveinket!”

Az Activision Blizzard King vezérigazgatója (aki érthetetlen módon még mindig ebben a beosztásban van, ismervén a múltját…) szerint a Sony csak meg akarja akadályozni, hogy a Microsoft felvásárolja a kiadót.

 

Az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hivatala, a CMA is lassan hajlik arra, hogy a redmondiak 68,7 milliárd dolláros tranzakcióját elfogadja (és nemrég ennek japán megfelelője elfogadta a tranzakciót!), de ennek ellenére Bobby Kotick lassan megelégelte a Sony folyamatos kritikáját a tranzakció ellen. A PCGamer beszámolt Kotick cégen belül kiküldött emailjéről, aminek címe az colt, hogy „Márciusi frissítés a Microsoft-megállapodás kapcsán”.

„A javasolt fúzió [a Microsofttal] segít nekünk abban, hogy versenyre kelhessünk az egyre növekvő piaci versenyben, amelyben gyorsan növekvő külföldi, erős vállalatok is részt vesznek, amelyek hazai piacukon védelmet élveznek, és erős tehetségekhez férnek hozzá. A Microsofttal való partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban versenyezzünk ezekkel a piacvezető versenytársakkal szemben. Talán látták a Sony nyilatkozatait, többek között azt az érvet, hogy ha ez az üzlet létrejön, a Microsoft szándékosan „hibás” verziókat adhat ki a játékainkból a PlayStationre.

Mindannyian tudjuk, hogy szenvedélyes játékosaink lennének az elsők, akik felelősségre vonnák a Microsoftot a tartalom és a minőség egyenértékűségére vonatkozó ígéretek betartásáért. És mindannyian, akik olyan keményen dolgozunk azért, hogy iparágunk legjobb játékai szülessenek, túlságosan is törődünk a játékosainkkal ahhoz, hogy valaha is gyenge minőségű verziókat dobjunk piacra a játékainkból. A Sony még azt is elismerte, hogy valójában nem aggódnak a Call of Duty megállapodás miatt. Ők csak a mi fúziónkat szeretnék megakadályozni. Ez nyilvánvalóan kiábrándító viselkedés egy majdnem harmincéves partnertől, de nem fogjuk hagyni, hogy a Sony viselkedése befolyásolja hosszú távú kapcsolatunkat. A PlayStation-játékosok tudják, hogy továbbra is a lehető legjobb játékokat fogjuk kiadni a Sony platformjain, ahogy azt a PlayStation megjelenése óta tesszük,” írta Kotick.

Viszont Németországban vizsgálat indult a Microsoft után. (Mivel az Egyesült Államok szövetségi kereskedelmi bizottsága, az FTC antitröszt pert indított a redmondiak ellen, ez nem olyan nagy meglepetés.) A Bundeskartellamt meg szeretné vizsgálni a Microsoft technológiai és játékipari piaci erejét, és ha jelentős szereppel bír a vizsgálat eredményében, akkor különleges szabályozást kezdeményezhet, hogy megakadályozza a redmondiak versengést meggátló gyakorlatait.

Andreas Mundt, a Bundeskartellamt elnöke egy közleményben így írt: „A Microsoft a Windows és az Office termékeivel régóta nagyon erős pozíciót tölt be az operációs rendszerek és az irodai szoftverek terén… Emellett a Microsoft más területeken is aktív, például a játékiparban az Xbox-szal, a karrierhálózatokban a LinkedIn szolgáltatásával vagy az internetes keresésben a Bing keresőmotorral.”

Tavaly a Bundeskartellamt úgy látta, hogy a speciális, piacot érintő lépéseit a Google, a Meta és az Amazon ellen alkalmazza, és az Amazon megkísérelte fellebbezni. Ha a Microsoft is a listán végzi, eléggé fel fog tudni a német szervezet lépni a versenyellenes viselkedéssel szemben. A Microsoft szóvivője pedig azt nyilatkozta erre, hogy a cég „tudatában van [a] fokozott felelősségének az egészséges versenykörnyezet támogatása érdekében és konstruktívan kíván együttműködni a Bundeskartellamttal”.

Kotick kommentjére no comment, a Budeskartellamt lépését pedig meg lehet érteni.

Fprrás: PCGamer, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu