Egy félreértés miatt szakított egymással az Activision Blizzard és a NetEase?

A kínai techóriás (ami nemrég például a Quantic Dreamet, David Cage stúdióját is felvásárolta) állítólag azt is felajánlotta, hogy hatással tud lenni a kínai kormányzatra, hogy ők támogassák, esetleg ellenezzék, hogy a Microsoft felvásárolhassa az Activision Blizzard Kinget.

 

Új részleteket tudtunk meg arról, hogy miképp romlott meg a NetEase és az Activision Blizzard King kapcsolata, ami egy tizennégy éves megállapodás befejezéséhez vezetett. A The New York Times forrásai olyan személyek, akik a tárgyalások mind a két oldalát ismerik, és szerintük több félreértés, egyet nem értés, illetve fenyegetésnek vett kijelentés vezett a két cég közötti feszültségekhez, amiből végül az következett, hogy Kínában hivatalosan elérhetetlenné váltak a Blizzard játékai.

A site szerint a NetEase legtöbb aggodalma a kormányzati korlátozások köré összpontosult, ugyanis a kínai állampárt erős limitációkat vezetett be az országban, így a fiatal játékosok hetente maximum három órát tölthetnek el online játékokkal. Ezért a kiadó változtatásokat szeretett volna az Activision Blizzard Kinggel (ABK) kötött szerződésében, hogy az új szabályzatnak meg tudjon a NetEase is felelni. Ezért a kínai techcég az éves jövedelmet, illetve további adatokat igényelt, hogy a kínai szabályzók ezeket megismerhessék, miközben az Activision vitatta, hogy erre szükség lenne.

Erre a az Activision elutasította a NetEase javaslatát, miszerint a kínai cégnek licencelhetné a játékokat ahelyett, hogy egy közös cégen keresztül történne ez, így a techóriásnak nagyobb irányítása lenne a működtetés felett, így meg tudna felelni a Kínai Kommunista Párt elvárásainak, de úgy hitte ezt az amerikai cég, hogy erre hivatkozva akart a NetEase jobb megállapodást. A források szerint az Activision vezetősége úgy hitte, hogy William Ding, a NetEase vezérigazgatója megfenyegette Bobby Kotickot azzal, hogy szerinte a cége befolyással lehet a kínai állampártra a Microsoft felvásárlási ajánlatával kapcsolatos döntésében, viszont a NetEase-hez közeli források szerint nem ez volt a szándék, hanem csak ki akarta a kínai cég emelni, hogy ha az Activision Blizzard nem licencelési megállapodásban gondolkodik, a Microsoftnak is ugyanez lenne a problémája.

Alexandru Voica, a NetEase szóvivője tagadta, hogy a cég fenyegette az Activision Blizzardot. Hozzátette, hogy a Call of Duty kapcsán ismert cég világszerte folytatólagosan zaklatja a szabályozókat, és még be is szólogat nekik. Az Activision elfogadta volna a licencelést, ha a NetEase kb. 500 millió dollárt előre kifizet, és állítólag ezért mondta a kínai techcég a kiadó javaslatáról, hogy „kereskedelmileg logikátlan”. Állítólag az sem tetszett a kiadónak, hogy kb. 100 millió dollárt fektetett be a NetEase a Bungie-ba (ami akkor a Destiny 2-es tartalmakkal lemaradásban volt, ez még akkor volt, mielőtt szakított volna a stúdió az ABK-val), illetve egy ex-Activision fejlesztő által létrehozott stúdiót is támogatott.

A Blizzard-NetEase megállapodás a Niko Partners elemző cég szerint évi 750 millió dollárt ért, és több mint 3 millió játékos esett el például a World of Warcrafthoz való hozzáféréstől. GG…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu