Evil Dead Rise – Húzd fel a láncfűrészt, kislány!

FILMKRITIKA – Megérkezett az Evil Dead-franchise újabb darabja, amely ismét izgalmasnak ígérkezik, és egy kis humorral fűszerezett, véres és kísérteties utazást ígér. Ismét egy új szereplőgárdát kapunk, nem pedig az előző film folytatását. Lee Cronin (aki A lyuk a földben című kiváló horrorfilmet rendezte) veszi át a stafétabotot Fede Alvaretól, aki 2013-ban az előző filmet rendezte. A helyszín is megváltozott, és a franchise jellegzetes Cabin in the Wood helyszínéről egy nagyvárosi lepukkant lakásra vált.

 

 

Eredetileg úgy volt, hogy ez a film az HBO Maxon jelenik meg, és teljesen kihagyja a mozikat. Mivel azonban az első tesztvetítés nagyon pozitív fogadtatásban részesült, és közeledett a film megjelenése, a WB annyira bízott ebben a horrorfilmben, hogy néhány kritika egy hónappal korábban érkezett. Ritkán látni ekkora bizalmat a Warner Bros részéről, és ami még meglepőbb, hogy a tétjük kifizetődött, és a láncfűrészeket is imádó franchise 2023-at nem csak hullák, de jó sajtóval is felpörgeti.

 

 

Bruce Campbell ezúttal hoppon maradt

 

Bruce Campbell sajnos ismét nem tér vissza az Evil Dead-franchise ezen darabjához, ahogy Sam Raimi sem. Bár ők a producerek, az Evil Dead Rise egy teljesen különálló történetet mesél el, ami nem kapcsolódik a 2013-as reboothoz, és csak egy aprócska szikrányi kapcsolat van a Rami-korszak régi filmjeivel. A 2023-as film főszereplője Lilly Sullivan, mint Beth, egy gitártechnikus, aki meglátogatja a húgát és annak családját. A nővért (Ellie) Alyssa Sutherland alakítja, akinek a film csúcspontja, hiszen két különböző személyiséget játszik, a normális embert és a megszállt szörnyszörnyet, és az ő alakítása sztár, az egyik leghátborzongatóbb az utóbbi időkben. Bár sok horrorfilmben van egy szörny vagy egy gyilkos, én még sosem tapasztaltam, hogy ennyire gúnyolódtak volna az áldozataikkal (és ebbe még a 2023-as Sikoly 6-ot is beleszámítom).

A film Los Angelesben játszódik, ahol egy család megtapasztalja a Deadites puszta rémületét, miután egy földrengés során a család előtt feltárul a könyv. A család szerencsétlenségére rászedik őket, hogy a szavak segítségével megidézzék a gonosz szellemeket, hogy pusztítást végezzenek rajtuk. Ettől kezdve a szellem számára a móka nem ér véget, de a család számára ez lehet a függöny.

 

MOZI HÍREK - Nyilvánosságra hozták Lee Cronin rendező Evil Dead Rise című filmjének Rotten Tomatoes pontszámát, és a lenyűgöző szám felülmúlja a franchise korábbi rekordját. Ráadásul az egyik legnagyobb élő horror-legenda is népszerűsíti a filmet.

 

Terror a lakásban

 

Bár egy filmet egy lakásban játszva úgy érezhetnénk, hogy a filmkészítők megpróbáltak olcsóbbá tenni a díszletet, de ez messze áll az igazságtól. A film helyszíne hatalmas feszültséget teremt a nézők számára, hiszen míg egy erdei faház-szerű környezetben megpróbálhatsz elmenekülni az erdőbe, messze a démonok elől, addig egy démonokkal összezárt lakásban nem sokat tehetsz.

Manapság sok horrorfilmnek kell egy kis idő, hogy beinduljon, mint a tipikus Conjuring vagy más hasonló stílusú jump scare-es horrorfilmekben. Ezzel elérkeztünk a film csúcspontjához, a gyilkosságokhoz és a brutalitáshoz. A családnak egy anyjukat megszálló démonnal kell megküzdenie, aki a lehető legbrutálisabb módon próbálja megölni őket. Kezdetben azt hittem, hogy a film nem lesz olyan véres, (még akkor is, ha ez itt az Egyesült Királyságban 18-as besorolású); csak annyit kell mondanom, hogy ebben a filmben senki sincs biztonságban, ami igencsak felüdítő volt. A film nem szórakozik velünk, igazi kemény és véres horror, ami a 97 perces játékideje miatt csodálatra méltó.

Az is lenyűgözött, hogy a film nem támaszkodik jump scare-kra vagy gyors vágóképekre, és bár erőszak/gore bőven van a filmben, ezt sosem éreztem olyan bénának, mint az alacsony költségvetésű horrorfilmeknél, amelyek egyenesen streamingre mennek.

 

 

Füst és vér

 

Ha már az Evil Dead Rise-ban az erőszakról beszélünk, a filmben sok kreatív módon mutatják be a gyilkosságokat. A kameraszögek és a világítás is kiváló. Néhány felvételnél nem tudtam eldönteni, hogy CGI, vagy gyakorlati effektek, ami lenyűgöző volt, és azt a 15 millió dolláros költségvetést jól használták fel erre a filmre. Nem minden szól azonban a gore-ról, a rendező rengeteg hátborzongató hangeffektust használ fel a néző kísértésére. Van egy hosszabb jelenet is, ahol az erőszak nem teljes pompájában látható, de az a mód, ahogyan azt a jelenetet felvették, nagyon hatásos.

Még néhány utalás is van a régebbi Evil Dead filmekre, de ez sosem vált túl viccesre. Sőt, ha volt egy nagy negatívum számomra ebben a filmben, akkor az az, hogy a 2013-as reboothoz hasonlóan ismét csak kevés a humor a régi Sam Raimi-filmekhez képest. Ez nagy kár, hiszen ez régebben az Evil Dead-filmek egyik védjegye volt, de gondolom, miután az Army of Darkness még a 90-es években megbukott, a producerek, köztük Raimi, úgy döntöttek, hogy az utolsó két résznél inkább visszatérnek a hagyományokhoz. Tény, hogy ezt a filmet egyszerűen csak abszolút gonoszul gonosznak találták. A család a filmben egy ártatlan, egyedülálló anyából és a gyerekeikből áll, akik a gonosz szellemek célpontjai.

 

 

Nyissuk ki a könyvet vagy zárjuk be örökre?

 

Ez a film kötelező mindazoknak, akik szeretik a vérengzést és az intenzív erőszakos jeleneteket, és bár manapság sok film próbál visszahúzódni és nem elidőzni ezen részek bemutatásán – az Evil Dead Rise viszont nem tartozik ezek közé. Ez egy nem sablonos erőszakos film, rengeteg ijesztgetéssel, és nem veszíti el az erejét még ismételt megtekintés után sem.

Ha finnyás vagy, akkor érdemes óvatosnak lenned az Evil Dead Rise körül, mert ez nem egy olyan könnyed, könnyen emészthető jumpscare horrorfilm. Bár sosem éri el a Rémálom 2 abszurditását (ami jó dolog), mégsem a gyengébb idegzetűeknek való. Miközben a moziban néztem az Evil Dead Rise-t, azért láttam néhány jelenetet, ahol a rendezőt visszafogták, mivel az eredeti ötleteik talán csak felnőtteknek szóló besorolásba kerültek volna, ami megölte volna a filmet a világ körüli mozifutamban.

Valószínűleg 2023 egyik legjobb horrorfilmje, és úgy néz ki, hogy 2023 a horrorfilmek éve lesz, hiszen még csak áprilisban járunk. Remélhetőleg egy esetleges folytatásban lesz még egy kis Raimi humor, vagy talán még Bruce Campbell is visszatér mellékszereplőként. Hogy mennyire lesz sikeres ez a rész, azt csak az idő fogja megmondani, de nálam ez egy győzelem volt.

-Dante-

Evil Dead Rise

Rendezés - 9.2
Színészek - 8.1
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok - 8.8
Hangulat - 9

8.5

KIVÁLÓ

Az Evil Dead Rise valószínűleg 2023 egyik legbrutálisabb filmje, ami nem az ugrásszerű ijesztgetésekre épül. Az erőszakra, a vérre és a vérre támaszkodik, egy kis csipetnyi gonosz szellemek által elkövetett pszichológiai bántalmazással, hogy lecsapolja a nézőt. A 2023-as év egyik legjobb horrorfilmje, és én maximálisan élveztem. Kár, hogy egyes országokban az erőszakos jelenetek miatt nem kerülhetett be a a mozikba.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu